Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 | Επικοινωνία

Ουρές για μια καυτή τυρόπιτα - Το μαγαζί βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας

Από το 1919 έχει γίνει έμβλημα της Αθήνας

Ουρές για μια καυτή τυρόπιτα - Το μαγαζί βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας
FOOD NEWS 14.10.2021 13:50
Από Youweekly Team

Στην οδό Βουλής οι ουρές φτάνουν μέχρι το πεζοδρόμιο καθώς καθημερινά περιμένουν υπομονετικά Αθηναίοι -και όχι μόνο- για να πάρουν τουλάχιστον μια καυτή βουτυράτη τυρόπιτα κουρού. Είναι η κουρού του Άριστον που από το 1919 έχει γίνει έμβλημα της Αθήνας – κάτι σαν τα hot dogs της Νέας Υόρκης.

Είναι πάντα καυτές γιατί απλούστατα τα ταψιά δεν προλαβαίνουν να βγουν από τον φούρνο και έχουν ξεπουληθεί. Η σφολιάτα μπροστά της ωχριά: η κουρού του Άριστον έχει σκούρα βουτυρένια ζύμη που θρυμματίζεται στο στόμα και σχεδόν λιώνει καθώς ενώνεται με το ιδανικής αλμυρότητας τυρί. Ακόμη και τα ψίχουλα που πέφτουν στα δάχτυλα ή και στα ρούχα δεν πάνε χαμένα καθώς προσεκτικά και όσο πιο διακριτικά γίνεται, καταλήγουν τελικά και αυτά στο στόμα, πριν αποφασίσουν οι μη προνοητικοί να κάτσουν ξανά στη σειρά για μια νέα κουρού. Όπου κουρού σημαίνει στεγνή στα τούρκικα…

Το γαστρονομικό θαύμα που ακούει στο όνομα Άριστον, δημιουργήθηκε το 1910 από τον Ζακυνθινό Αναστάσιο Λομποτέση. Ο συνεχιστής της επιχείρησης Θανάσης Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει στο Έθνος: «Ο παππούς σκαρφίστηκε την τυρόπιτα κουρού, ένα σνακ της εποχής, που στα τούρκικα σημαίνει στεγνή. Η τυρόπιτα δεν είχε αντίπαλο. Πολλοί προσπάθησαν να την αντιγράψουν, αλλά… ο παππούς την έκανε αληθινή λατρεία, ιστορία.

Δείτε λαχταριστό φωτογραφικό υλικό στο travelstyle.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Λαχταριστή κοτόσουπα αυγολέμονο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Κατάλληλη για την σημερινή βροχερή ημέρα

Η μπουγάτσα των 25 λεπτών - Με μαύρη ζάχαρη, αυγά και κανέλα

TAGS
Share