Το λάθος που κάνουνε όλοι: Ο λόγος που δεν βγαίνουν οι τηγανιτές πατάτες τραγανές έξω και μαλακές μέσα

Τα μυστικά που πρέπει να ξέρεις

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Το λάθος που κάνουνε όλοι: Ο λόγος που δεν βγαίνουν οι τηγανιτές πατάτες τραγανές έξω και μαλακές μέσα

Είσαι λάτρης της τηγανιτής πατάτας, ωστόσο, δεν μπορεί να τι μαγειρέψεις σωστά και σου βγαίνουν είτε καμένες, είτε άψητες, ακόμη και μισές έτσι μισές αλλιώς; Εμείς, σου βρήκαμε τα μυστικά για να τις κάνεις τραγανιστές απέξω και μαλακές μέσα, σαν όπως τις φτιάχνουν στα σουβλατζίδικα.

Υπάρχουν συγκεκριμένα, 12 μυστικά βήματα τα πρέπει να ακολουθήσεις και θα γίνουν οι πατάτες σου πεντανόστιμές.

Τα μυστικά για να βγουν σωστά τηγανισμένες οι πατάτες

  • Κόψτε τις πατάτες στο ίδιο μέγεθος: Όλες οι πατάτες πρέπει να είναι κομμένες στο ίδιο μέγεθος, για να μτηγανιστούν ομοιόμορφα και να γίνουν όλες ταυτόχρονα στον ίδιο χρόνο. Αν οι μισές είναι κομμένες μικρές και λεπτές και οι άλλες μισές χοντρές, οι μικρές θα καούν μέχρι να γίνουν οι μεγάλες. Ή αντίστροφα οι μεγάλες θα είναι ακόμα ωμές όταν οι λεπτοκομμένες θα είναι ήδη έτοιμες.
  • Αφαιρέστε το άμυλό τους πριν το τηγάνισμα: Το άμυλο στις πατάτες, είναι αυτό που δεν τους επιτρέπει να γίνουν όσο τραγανές τους αξίζει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, να αποβάλουν το άμυλό τους μέσα στο νερό, πριν το τηγάνισμα.
  • Στεγνώστε πριν το τηγάνισμα: Πρέπει να γίνει πολύ καλό στράγγισμα και στέγνωμα στις πατάτες προτού μπουν στο τηγάνι, για αποφυγή εγκαύματος. Έστω και μια δυο σταγόνες νερού μέσα στο καυτό λάδι είναι ικανές να κάνουν το λάδι να πετάγεται ολόγυρα σε καυτές επικίνδυνες σταγόνες.
  • Αφήστε τες ήσυχες όσο τηγανίζονται: Όσο τηγανίζουμε τις πατάτες δεν τις ανακατεύουμε συνεχώς. Μία φορά, ίσα να μην κολλήσουν μεταξύ τους, είναι αρκετή.
  • Χρησιμοποιήστε το σωστό σκεύος για το τηγάνισμα: Σίγουρα για το τηγάνισμα της πατάτας, το σωστό σκεύος, δεν είναι το τηγάνι, αλλά μια βαθιά κατσαρόλα που θα θερμάνει σωστά το λάδι και θα έχουν χώρο οι πατάτες να τηγανιστούν με όλη τους την άνεση.
  • Τηγανίστε τις πατάτες στο σωστό λάδι: Τηγανίζουμε πάντα σε αγνό ελαιόλαδο γιατί είναι το μόνο λάδι που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και καίγεται αργότερα από τα υπόλοιπα. Επίσης δίνει μοναδική γεύση στις πατάτες και γίνονται πιο νόστιμες από οποιαδήποτε άλλο λάδι και αν χρησιμοποιήσετε.
  • Διπλό τηγάνισμα για διπλή απόλαυση: Αφού τηγανίσουμε για 5-7 λεπτά τις πατάτες σε μέτρια φωτιά τις βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα σουρωτήρι. Σε αυτή την πρώτη φάση τηγανίσματος, το λάδι δεν πρέπει να καίει πολύ. Έτσι θα ψηθούν σωστά και στο εσωτερικό τους χωρίς να πάρουν σκούρο χρώμα εξωτερικά.

Ο λόγος που δεν βγαίνουν οι τηγανιτές πατάτες τραγανές έξω και μαλακές μέσα

  • Αν είστε τελειομανείς, μπορείτε να χρησιμοποιήστε θερμόμετρο.
  • Στο πρώτο τηγάνισμα το ελαιόλαδο πρέπει να είναι γύρω στους 150 βαθμούς C.: Αν δεν έχετε θερμόμετρο αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι πατάτες που πέφτουν στο ελαιόλαδο για το πρώτο τηγάνισμα, πρέπει να υποστούν ήπιο τηγάνισμα όχι πολύ δυνατό, και να μην κοχλάζει πολύ το λάδι. Να υπάρχει δηλαδή ήπιος κοχλασμός. Δοκιμάστε αν είναι η θερμοκρασία σωστή, αφήνοντας το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά και δοκιμάστε να ρίξετε λίγες πατάτες αν το κάνετε για πρώτη φορά.
  • Ανάμεσα στα δυο τηγανίσματα οι πατάτες μπορούν να μείνουν από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες χωρίς να επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα.
  • Στο δεύτερο τηγάνισμα, το ελαιόλαδο πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 180 βαθμούς C.: Εμπειρικά δηλαδή, να δημιουργείται έντονος κοχλασμός όταν τηγανίζονται οι πατάτες. Τηγανίστε στο καυτό λάδι τις πατάτες περίπου για 3 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσορόδινο χρώμα.
  • Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει καλά τις πατάτες, τουλάχιστον 2 εκατοστά πάνω από την επιφάνειά τους.

Θα μυρίσει όλο το σπίτι σας με τις μελωμένες πατάτες φούρνου

Αυτή η συνταγή θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας.

Μελωμένες πατάτες φούρνου

ΥΛΙΚΑ

  • 8 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα έξι
  • χυμό ενός πορτοκαλιού
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού Χωριό Ελαιόλαδο Αειφόρο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπούκοβο
  • λίγο αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230C και τοποθετούμε μέσα το ταψί για να κάψει καλά.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτα τις πατάτες.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε μέσα το Χωριό Ελαιόλαδο Αειφόρο και τις πατάτες και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Αφού ψηθούν για 10 περίπου λεπτά, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε τις μισοψημένες πατάτες.
  • Κάθε 15΄ τις ανακατεύουμε.
  • Συνοδεύουν ιδανικά κρέας, ψάρι και πουλερικά.

Πηγή: minervahorio.gr