Έτσι θα κάνουν "κρατς" - Τα μυστικά για να βγαίνουν οι τηγανιτές πατάτες τραγανές

Απλά και γρήγορα

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Έτσι θα κάνουν

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως οι τηγανιτές πατάτες είναι ίσως και ο μεγαλύτερος έρωτας μικρών και μεγάλων και παρά τις θερμίδες τους (δείτε εδώ για παράδειγμα πόσες θερμίδες έχουν 10 πατάτες), δεν μπορούμε να τις απαρνηθούμε.

Ωστόσο, πολλές φορές δεν βγαίνουν ούτε καλοτηγανισμένες αλλά ούτε και τραγανές, για αυτό και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά για να κάνουν αυτό το "κρατς"

Έτσι θα βγουν οι τηγανιτές πατάτες τραγανές

  • Κόψτε τις πατάτες στο ίδιο μέγεθος! Όλες οι πατάτες πρέπει να είναι κομμένες στο ίδιο μέγεθος, για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να γίνουν όλες ταυτόχρονα στον ίδιο χρόνο. Αν οι μισές είναι κομμένες μικρές και λεπτές και οι άλλες μισές χοντρές, οι μικρές θα καούν μέχρι να γίνουν οι μεγάλες ή οι μεγάλες θα είναι ακόμα ωμές όταν οι λεπτοκομμένες θα είναι ήδη έτοιμες.
  • Αφαιρέστε το άμυλό τους πριν το τηγάνισμα! Το άμυλο στις πατάτες, είναι αυτό που δεν τους επιτρέπει να γίνουν όσο τραγανές τους αξίζει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, να αποβάλουν το άμυλό τους μέσα στο νερό, πριν το τηγάνισμα.
  • Στεγνώστε τες πριν το τηγάνισμα! Πρέπει να γίνει πολύ καλό στράγγισμα και στέγνωμα στις πατάτες προτού μπουν στο τηγάνι, για αποφυγή εγκαύματος. Έστω και μια δυο σταγόνες νερού μέσα στο καυτό λάδι είναι ικανές να κάνουν το λάδι να πετάγεται ολόγυρα σε καυτές επικίνδυνες σταγόνες.
  • Αφήστε τες ήσυχες όσο τηγανίζονται! Όσο τηγανίζουμε τις πατάτες δεν τις ανακατεύουμε συνεχώς. Μία φορά, ίσα να μην κολλήσουν μεταξύ τους, είναι αρκετή.
  • Χρησιμοποιήστε το σωστό σκεύος για το τηγάνισμα! Σίγουρα για το τηγάνισμα της πατάτας, το σωστό σκεύος, δεν είναι το τηγάνι, αλλά μια βαθιά κατσαρόλα που θα θερμάνει σωστά το λάδι και θα έχουν χώρο οι πατάτες να τηγανιστούν με όλη τους την άνεση.
  • Τηγανίστε τες στο σωστό λάδι! Τηγανίζουμε πάντα σε αγνό ελαιόλαδο γιατί είναι το μόνο λάδι που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και καίγεται αργότερα από τα υπόλοιπα. Επίσης δίνει μοναδική γεύση στις πατάτες και γίνονται πιο νόστιμες από οποιαδήποτε άλλο λάδι και αν χρησιμοποιήσετε.
  • Διπλό τηγάνισμα για διπλή απόλαυση! Αφού τηγανίσουμε για 5-7 λεπτά τις πατάτες σε μέτρια φωτιά τις βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα σουρωτήρι. Σε αυτή την πρώτη φάση τηγανίσματος, το λάδι δεν πρέπει να καίει πολύ για να ψηθούν σωστά και στο εσωτερικό τους χωρίς να πάρουν σκούρο χρώμα εξωτερικά.
  • Αν είστε τελειομανείς, μπορείτε να χρησιμοποιήστε θερμόμετρο.

Έτσι θα βγουν οι τηγανιτές πατάτες τραγανές

  • Στο πρώτο τηγάνισμα το ελαιόλαδο πρέπει να είναι γύρω στους 150 βαθμούς C.
  • Αν δεν έχετε θερμόμετρο αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι πατάτες που πέφτουν στο ελαιόλαδο για το πρώτο τηγάνισμα, πρέπει να υποστούν ήπιο τηγάνισμα όχι πολύ δυνατό, και να μην κοχλάζει πολύ το λάδι. Να υπάρχει δηλαδή ήπιος κοχλασμός. Δοκιμάστε αν είναι η θερμοκρασία σωστή, αφήνοντας το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά και δοκιμάστε να ρίξετε λίγες πατάτες αν το κάνετε για πρώτη φορά.
  • Ανάμεσα στα δυο τηγανίσματα οι πατάτες μπορούν να μείνουν από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες χωρίς να επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα.
  • Στο δεύτερο τηγάνισμα, το ελαιόλαδο πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 180 βαθμούς C. Εμπειρικά δηλαδή, να δημιουργείται έντονος κοχλασμός όταν τηγανίζονται οι πατάτες. Τηγανίστε στο καυτό λάδι τις πατάτες περίπου για 3 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσορόδινο χρώμα.
  • Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει καλά τις πατάτες, τουλάχιστον 2 εκατοστά πάνω από την επιφάνειά τους.
  • Αν δοκιμάσετε αυτές τις τέλειες τραγανές τηγανητές πατάτες να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα στoν τρόπο που τις φτιάχνατε παλιά.

Πηγή: argiro.gr

Πατάτες φούρνου σαν τηγανητές

Υλικά

Για τις πατάτες

  • 10 πατάτες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • Δεντρολίβανο
  • Ρίγανη
  • Θυμάρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 200°C. Ζεσταίνουμε στο φούρνο τη λαμαρίνα του.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς.
  • Βράζουμε νερό αλατισμένο σε κατσαρόλα.
  • Βυθίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 6-7 λεπτά, τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε σουρωτήρι, να φύγει όσο περισσότερο νερό έχουν μαζέψει.
  • Με προσοχή βγάζουμε την καυτή λαμαρίνα από το φούρνο.
  • Ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
  • Ανακινούμε καλά το σουρωτήρι με τις πατάτες ώστε να κάνουν εξογκώματα και αγριάδες στην επιφάνεια τους.
  • Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις ρίχνουμε στην καυτή λαμαρίνα με το λάδι. Μόλις πέσουν στο καυτό λάδι θα τσιτσιρίσουν ελαφρά.
  • Με ένα κουτάλι θα τις ανακατέψουμε ώστε να πάει παντού το καυτό λάδι και να πιάσουν κρούστα.
  • Αν θέλουμε, σ’ αυτή τη φάση πασπαλίζουμε με κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας μας. Εμένα προσωπικά μου αρέσουν σκέτες με αλάτι.
  • Προσπαθήστε να μην είναι η μία πατάτα κολλημένη με την επιφάνεια της άλλης ώστε να ροδίσουν και να τραγανίσουν γύρω γύρω. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μεγάλο ταψί.
  • Τις βάζουμε στο φούρνο και τις ψήνουμε στην τελευταία σχάρα χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα για 40′-45′, ώσπου να ροδίσουν καλά και η όψη τους να θυμίζει τηγανισμένη πατάτα.
  • Όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τις σερβίρουμε.
  • Αυτές οι κάντρι πατάτες είναι ιδανικές για να συνοδεύσουν τα κρέατα σας και να απογειώσουν τα πιάτα σας.

Πηγή: argiro.gr