Προσοχή: Μην βάλεις ποτέ ξανά το καρπούζι δίπλα από άλλα φρούτα στο ψυγείο - Κινδυνεύει να...

Το μυστικό που σίγουρα δεν γνώριζες

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Προσοχή: Μην βάλεις ποτέ ξανά το καρπούζι δίπλα από άλλα φρούτα στο ψυγείο - Κινδυνεύει να...

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του καρπουζιού! Είναι το αγαπημένο φρούτο αυτή της εποχής. Βέβαια, όπως όλα τα φρούτα έτσι και αυτό έχει πολλά κρυμμένα μυστικά σχετικά με την συντήρηση του αλλά και την επιλογή από το οπωροπωλείο - δες πως να επιλέξεις το πιο νόστιμο.

Μπορεί να θεωρούμε πως ολόκληρο το καρπούζι μπορεί να αργήσει να χαλάσει ωστόσο, κάνουμε λάθος. Τα περισσότερα διατηρούνται έως και τέσσερις εβδομάδες από τη στιγμή που θα κοπούν από το χώρο που καλλιεργούνται.

Εάν το ολόκληρο, άκοπο καρπούζι είναι φρέσκο από το χωράφι δεν χρειάζεται να το καταψύξετε αμέσως, ωστόσο, μόλις εισέλθει σε ψυκτική αποθήκη σε φορτηγά ψυγεία μεταφοράς ή σε παντοπωλεία, πρέπει να παραμείνει κρύο.

Τα άκοπα καρπούζια που αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 15 βαθμών Κελσίου έχουν τελική διάρκεια ζωής έως και τρεις εβδομάδες. Αυτό απαιτεί, επίσης, γενικά ένα επίπεδο σχετικής υγρασίας 90%. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αποθήκευσης εκτός ψυγείου μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής, με τους 24 βαθμούς να μειώνουν τη βρώσιμη βιωσιμότητα σε μόλις 10 ημέρες και πάνω από τους 24 βαθμούς να τη μειώνουν και πάλι στο μισό. Μόλις κοπεί, συνιστάτε η κατανάλωση καρπουζιού που είναι κομμένο στο ψυγείο εντός 24 ωρών και εκτός ψυγείου εντός δύο ωρών, εκτός εάν διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω των 5 βαθμών.

καρπούζι μέγεθος

Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε το καρπούζι δίπλα από άλλα φρούτα

Αν το βάλετε δίπλα σε φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και μπανάνες μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη αλλοίωσή του λόγω του ότι εκπέμπουν υψηλά επίπεδα αερίου αιθυλενίου που μπορεί να επηρεάσει τα ευαίσθητα στο αιθυλένιο προϊόντα.

Μην τυλίγετε το καρπούζι με μεμβράνη

Συγκεκριμένα, η πλαστική μεμβράνη περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται φρέσκα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τη γονιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε καλύψει το καρπούζι με πλαστική μεμβράνη αλλά δεν το έχετε βάλει στο ψυγείο, ή μόλις το βγάλατε από το ψυγείο αλλά δεν το έχετε ξεσκεπάσει ακόμη - αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα, επειδή η θερμότητα επηρεάζει την ταχύτερη μόλυνση των τροφίμων.

Αλλά αυτό δεν είναι όλο – η πλαστική μεμβράνη που καλύπτει το καρπούζι, αυξάνει τη θερμοκρασία και έτσι μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξηπολλών βακτηρίων – ειδικά εάν η ψύξη του ψυγείου δεν έχει ρυθμιστεί στο μέγιστο, επειδή το καρπούζι είναι πλούσιο σε ζάχαρη που βοηθά στην αναπαραγωγή των βακτηρίων.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι η τοποθέτηση πολλών στρώσεων πλαστικής μεμβράνης για να διατηρηθεί το καρπούζι φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία και το καρπούζι δεν μπορεί να «αναπνεύσει» – οδηγώντας σε ζύμωση (ειδικά εάν το καρπούζι είναι έξω από το ψυγείο) και στην περαιτέρω σήψη του. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση και διάρροια.