Πάσχα 2023: «Τα εντόσθια πρέπει να έχουν...» - 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να μην αγοράσετε «σάπιο» αρνί

Όχι τίποτα άλλο, κρίμα τα λεφτά που θα δώσετε!

Unsplash.com
Unsplash.com

Το Πάσχα πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς κι επειδή πλέον η ακρίβεια δεν μας επιτρέπει να «ρισκάρουμε» τα λεφτά μας η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας 5 σημαντικά πράγματα που πρέπει κάποιος να παρατηρήσει πριν αγοράσει το αρνί για του βγει «λουκούμι».

Να σημειωθεί πως, από οικονομικής άποψης, το κατσικάκι είναι πιο ακριβό, από διατροφικής άποψης όμως έχει λιγότερο λίπος σε σχέση με το αρνί. Tο κατσικάκι είναι πιο ακριβό, έχει λιγότερο λίπος και λιγότερο κρέας. Γι’ αυτό ένα αρνάκι γάλακτος είναι προτιμότερο, αλλά περί ορέξεως…

Ο πεντάλογος του σωστού αρνιού

Πάσχα 2023: «Τα εντόσθια πρέπει να έχουν...» - 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να μην αγοράσετε «σάπιο» αρνί

 1. Προτιμότερο είναι το αρνί που θα διαλέξουμε να είναι μέχρι 12-13 κιλά και να είναι κατά προτίμηση θηλυκό γιατί έχει πιο διακριτική μυρωδιά και είναι πιο τρυφερό το κρέας του. Αν είναι πάνω από 13 κιλά προσέχουμε να μην έχει παχύ στρώμα λίπους. Παρατηρούμε το λίπος που έχουν τα νεφρά γύρω γύρω. Όσο πιο παχύ το αρνί τόσο πιο καλυμμένα με λίπος θα είναι τα νεφρά του.
 2. Το χρώμα του κρέατος του αρνιού, πρέπει να είναι απαλό ροζ-καφέ, δεν πρέπει να είναι κόκκινο ή γκρίζο. Όσο πιο νεαρό είναι το ζώο τόσο πιο απαλό είναι το χρώμα του και πιο τρυφερή η υφή του. Τα εντόσθια πρέπει να έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Το μεγαλύτερο σε ηλικία αρνί ή το πιο γυμνασμένο με μεγάλη κινητικότητα, έχει σαν συνέπεια πιο σκούρο χρώμα στο κρέας.
 3. Το λίπος πρέπει να έχει ανοιχτό άσπρο χρώμα, να είναι σφιχτό στην υφή και γυαλιστερό στην όψη, με αρκετή υγρασία και δεν πρέπει να κιτρινίζει.
 4. Λίγες γραμμές λεπτού πάχους (νερά μαρμάρου) πρέπει να διατρέχουν το κρέας, δηλαδή πολύ λιγότερες από ότι συναντούμε στο μοσχαρίσιο κρέας.
 5. Επίσης τα κόκκαλα που φαίνονται, πρέπει να έχουν απαλό ροζ χρώμα. Εάν τα κόκκαλα είναι άσπρα τότε το κρέας δεν θα είναι τρυφερό, γιατί είναι ένα δείγμα ότι πρόκειται για μεγάλο σε ηλικία ζώο και θα είναι πολύ πιο σκληρό το κρέας του.

Σε γενικές γραμμές μην ξεχνάτε για το αρνί στη σούβλα τα παρακάτω:

 • Καθαρίζουμε καλά την σούβλα πριν το ψήσιμο.
 • Κάνουμε καλό αλατοπιπέρωμα μέσα κι έξω.
 • Δεν βάζουμε ποτέ λεμόνι γιατί σφίγγει το κρέας.
 • Αν ψήσουμε στο έδαφος, δεν ξεχνάμε τους ειδικούς πασσάλους και να καθαρίσουμε τα φρόκαλα και τα ξερόχορτα.
 • Ψήνουμε σταθερά ψηλά χωρίς φωτιά κάτω από την κοιλιά.
 • Ψήνουμε γύρω στις 4 ώρες, όταν το αρνί είναι 12 κιλά ανάλογα με το πάχος του αρνιού και πάντα ελέγχοντας τη δύναμη της φωτιάς.
 • Δεν κόβουμε και δεν τρυπάμε το κρέας κατά την διάρκεια του ψησίματος γιατί χάνει ζουμιά.
ΠΗΓΗ Argiro.gr