Πότε τα κλιματιστικά μπορεί να γίνουν παγίδα θανάτου;

Η κακή χρήση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας...

Πότε τα κλιματιστικά μπορεί να γίνουν παγίδα θανάτου;

Η χρήση του κλιματιστικού για πτώση της θερμοκρασίας του χώρου κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ευρέως διαδεδομένη.

Στις μέρες μας υπάρχουν κλιματιστικά όχι μόνο σε εργασιακούς χώρους, νοσοκομεία, ιδρύματα, ξενοδοχεία αλλά και σε όλες σχεδόν τις κατοικίες. Η κακή χρήση τους και η ελλιπής συντήρηση του κλιματιστικού μπορεί αν προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Έχει παρατηρηθεί και από μελέτες ότι προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, δέρματος, ματιών, μυών και αρθρώσεων εμφανίζονται πιο συχνά ή επιδεινώνονται σε άτομα που εργάζονται ή ζουν σε χώρους με κλιματισμό.

Τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα είναι η φαρυγγίτιδα,η βραχνάδα φωνής,ο βήχας,η ρινίτιδα λόγω της ξηρότητας των βλενογόνων της μύτης και του λαιμού από τον αέρα που ανακυκλώνει το κλιματιστικό.

Επίσης από κακή συντήρηση των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς νερού στο κλιματιστικό μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν πνευμονία (νόσος λεγεωναρίων) με έντονα συμπώματα από το αναπνευστικό και υψηλό πυρετό.

Ο πονοκέφαλος
Η ψύξη μυών
Η επιδείνωση πόνων αρθρίτιδας και νευρίτιδας
H ξηρότητα του δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών
H μόλυνση του αναπνευστικού από μύκητες και σκόνη με επιδείνωση ή εμφάνιση αλλεργιών
H ξηρότητα των ματιών και η επιπεφυκίτιδα κυρίως σε άτομα που φορούν φακούς επαφής ή με ιστορικό αλλεργιών είναι συχνά προβλήματα.

Έτσι καλό είναι σε χώρους που κλιματίζονται να μεριμνούμε για τη σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και την ορθή χρήση τους με θερμοκρασία στον χώρο στους 25 βαθμούς και συχνό αερισμό του χώρου. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, δερματοπάθειες, με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και άτομα μεγάλης ηλικίας και βρέφη καλό είναι να προφυλάσσονται από τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, τις χαμηλές θερμοκρασίες και την πολύωρη έκθεση σε χώρους με κλιματισμό.

Προσοχή: Αυτό είναι το έξυπνο κόλπο για να λειτουργεί ο ανεμιστήρας σας καλύτερα κι από κλιματιστικό!

Σε ποια θερμοκρασία το κλιματιστικό έχει καλή απόδοση και υγιεινές συνθήκες;

Αναρωτιέστε σε ποια θερμοκρασία το κλιματιστικό σας έχει την καλύτερη απόδοση και τις πιο υγιεινές συνθήκες;

Το κλιματιστικό μηχάνημα, που είναι εγκατεστημένο στο δωμάτιό σας, έχει επιλεγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες άνεσης για το χώρο χειμώνα καλοκαίρι. Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάποια όρια έτσι, ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Οι θερμοκρασίες αυτές θα πρέπει να είναι 25-28°C για τη λειτουργία της ψύξης και 20-23°C για τη λειτουργία της θέρμανσης. Ιδιαίτερα εάν στο δωμάτιο έχουμε βρέφη ή μικρά παιδιά, το καλοκαίρι το κλιματιστικό θα πρέπει να το βάζουμε στο ανώτερο όριο δηλαδή στους 28°C.

Όταν ορίζουμε θερμοκρασίες εκτός αυτών των ορίων, δημιουργούμε συνθήκες οι οποίες δεν είναι φιλικές για τον οργανισμό μας. Το αίσθημα της ζέστης ή του ψύχους γίνεται πολύ πιο έντονο αν οι συνθήκες το εσωτερικού χώρου είναι πολύ διαφορετικές από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10-15°C