Όπως το έκανε η γιαγιά - Συμβουλές για ένα σπίτι... λαμπίκο!

Πώς να μην καταστρέφουμε τα ξύλινα πατώματα

Όπως το έκανε η γιαγιά - Συμβουλές για ένα σπίτι... λαμπίκο!

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά λένε και οι γιαγιάδες ξέρανε από αυτά! Τι μπορούμε να προσέξουμε για να είναι το σπίτι μας καθαρό και λαμπερό; Δείτε λοιπόν ορισμένες συμβουλές από το σπίτι της γιαγιάς, ώστε να μάθουμε πως να καθαρίζουμε σωστά σόμπες, ξύλινα πατώματα κ.α

Ορίστε λοιπόν οι συμβουλές από το σπίτι της γιαγιάς για είναι το σπίτι λαμπερό

Ξύλινο πάτωμα

Σταματήστε να το καταστρέφετε...

Μπορεί το ξύλινο πάτωμα να δίνει ζεστασιά σε ένα σπίτι αλλά και αρχοντιά, δεν παύει όμως να έχει ένα βασικό μειονέκτημα, αυτό της ευαισθησίας του. Αν λοιπόν αρχίζετε να βλέπετε φθορές σε διάφορα σημεία του αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε πώς έγιναν, δείτε τα λάθη που μάλλον κάνετε.

Ηλεκτρική σκούπα

Υπάρχουν κάποια εξαρτήματα στις ηλεκτρικές σκούπες που δεν είναι κατάλληλα για ξύλινο πάτωμα. Ετσι, την επόμενη φορά που θα σκουπίσετε, διαβάστε το φυλλάδιο οδηγιών της σκούπας σας ή πάρτε ένα τηλέφωνο στην εξυπηρέτηση πελατών της κατασκευάστριας εταιρείας.

Βρόμικες σκούπες

Αν έχετε καιρό να καθαρίσετε την ηλεκτρική σκούπα, τότε η σκόνη και οι βρομιές που έχουν κάτσει πάνω της μπορούν να γδάρουν το ξύλινο πάτωμα. Σιγουρευτείτε λοιπόν την επόμενη φορά που θα τη χρησιμοποιήσετε πως είναι καθαρή.

Συχνό σφουγγάρισμα

Τα ξύλινα πατώματα δεν πρέπει να σφουγγαρίζονται πάνω από μία φορά κάθε 1-2 μήνες. Για να καθαρίσετε το πάτωμά σας χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα ή στεγνό σφουγγάρισμα χωρίς νερό.

Λάθος διαρρύθμιση επίπλων

Βάζοντας τα έπιπλα σε λάθος σημεία μπορεί να σκουντουφλάτε συνέχεια πάνω σε αυτά με αποτέλεσμα να γδέρνετε το πάτωμά σας. Φροντίστε το κάθε έπιπλο που πατάει στο ξύλινο πάτωμα να είναι σταθερό και να μη μετακινείται. Καλό θα ήταν επίσης κάτω από κάθε έπιπλο να βάζετε προστατευτικά πανάκια ώστε όταν κάποια στιγμή να μετακινήσετε να μην έχει μείνει σημάδι στο πάτωμα από το βάρος.

Χρήση υγρών απορρυπαντικών

Οπως είπαμε και προηγουμένως, τα υγρά δεν κάνουν καλό στα ξύλινα πατώματα. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε ελάχιστο απορρυπαντικό όταν σφουγγαρίζετε και στη συνέχεια περάστε την επιφάνεια με στεγνό πανί. Ακόμα και αυτά που είναι προορισμένα για ξύλινα πατώματα, με τον καιρό δημιουργούν μια «κρούστα» πάνω στο πάτωμα που τα κάνει να φαίνονται θαμπά.

Ακατάλληλα αυτοκόλλητα χαλιών

Πολύς κόσμος βάζει τα λάθος αυτοκόλλητα κάτω από τα χαλιά του για να τα διατηρεί σταθερά στο πάτωμα. Χρησιμοποιώντας ακατάλληλα αυτοκόλλητα μπορεί να προκαλέσετε αποχρωματισμό στο ξύλινο πάτωμά σας.

Εκθεση στον ήλιο

Αν έχετε ξύλινο πάτωμα, καλό είναι να μην το εκθέτετε στον ήλιο. Το καλοκαίρι που η ηλιοφάνεια είναι έντονη φροντίστε να κλείνετε τις κουρτίνες για να προστατέψετε το πάτωμά σας.

Αιχμηρά αντικείμενα

Ηδη ξέρετε πως τα αιχμηρά αντικείμενα δεν κάνουν καθόλου καλό στο ξύλο. Μάθετε, όμως, ότι σε αυτά συγκαταλέγονται τα τακούνια από τις γόβες και τα νύχια των κατοικιδίων σας. Γι’ αυτό αποφύγετε να τριγυρνάτε στο σπίτι με τις γόβες σας και αν έχετε κατοικίδια φροντίστε να έχουν περιποιημένα νύχια.

Καθαρίστε το με... τσάι!

Τι θα χρειαστείτε

· 5 lt νερό

· 8 σακουλάκια τσάι

· Ενα πανί

Εκτέλεση

Γεμίζετε μια κατσαρόλα με 2 lt νερό και το αφήνετε να βράσει. Βάζετε το τσάι μέσα στο ζεστό νερό για 10-15 λεπτά. Αφήνετε το τσάι να κρυώσει και προσθέτετε το υπόλοιπο νερό. Μόλις κρυώσει, βουλιάζετε ένα πανί στο υγρό διάλυμα. Στραγγίζετε το πανί πολύ καλά και έπειτα το εφαρμόζετε δοκιμαστικά πάνω σε μια μικρή περιοχή του πατώματος, με τις κινήσεις σας να ακολουθούν τα «νερά» του ξύλου. Αν το διάλυμα περάσει το τεστ, μπορείτε να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία σε όλη την επιφάνεια του δαπέδου που θέλετε να καθαρίσετε, χρησιμοποιώντας μια σφουγγαρίστρα. Μην ξεχνάτε να τη στραγγίζετε καλά και να χρησιμoποιείτε το διάλυμα τσαγιού με φειδώ.

Σημείωση: Αν το πάτωμά σας είναι ανοιχτόχρωμο, χρησιμοποιήστε 5 σακουλάκια τσάι αντί για 8 για να παρασκευάσετε το μείγμα σας. Αντίστοιχα, αν το πάτωμά σας είναι πολύ σκούρο, μη διστάσετε να αυξήσετε τη δοσολογία σε 10 φακελάκια