Τα ΙΚΕΑ σου φέρνουν τον ήλιο στο σπίτι σου - Επίπεδα φωτιστικά σε σούπερ τιμές

Θα δώσουν φως στη ζωή σου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τα ΙΚΕΑ σου φέρνουν τον ήλιο στο σπίτι σου - Επίπεδα φωτιστικά σε σούπερ τιμές

Σκέφτεσαι να κάνεις μια ανανέωση στο σπίτι σου αλλά δεν ξέρεις που να στοχεύσεις; Εμείς θα σου δώσουμε την λύση! Φέρε τον... ήλιο στα δωμάτια με αυτά τα συγκλονιστικά επίπεδα φωτιστικά των καταστημάτων ΙΚΕΑ! Βρίσκονται σε πολύ σούπερ τιμές και σίγουρα θα δώσουν άλλον αέρα στην διάθεσή σου.

Η ομάδα του Youweekly.gr ξεχώρισε κάποια επίπεδα φωτιστικά από την τεράστια γκάμα που υπάρχει στα καταστήματα ΙΚΕΑ και σας τα παρουσιάζει. Έχουν ουδέτερες αποχρώσεις και ταιριάζουν σε όλους τους χώρους του σπιτιού σου.

Τα επίπεδα φωτιστικά των ΙΚΕΑ που ξεχωρίσαμε

Επίπεδα φωτιστικά ΙΚΕΑ σαλόνι σπίτι

Αν θες να τα κάνεις δικά σου ή να βρεις ακόμα περισσότερα πάτα εδώ!

Οδηγός φωτιστικών: Ό,τι πρέπει να λάβετε υπόψη για να σχεδιάσετε το φωτισμό του σπιτιού σας

Παρουσιάζουμε τις κατηγορίες των λαμπτήρων, τα είδη του φωτισμού και πώς θα καλύψετε τις ανάγκες κάθε δωματίου του σπιτιού σε φως.

Ο φωτισμός είναι ίσως το πιο υποτιμημένο μέρος της σχεδίασης των εσωτερικών χώρων ενός σπιτιού. Συνήθως, αποδίδεται περισσότερη σημασία στην επίπλωση και στο χρώμα των τοίχων, παρά το γεγονός ότι ο φωτισμός επηρεάζει τα πάντα από την αντίληψη του μεγέθους ενός δωματίου μέχρι την ψυχολογική μας κατάσταση.

Σκεφτείτε απλά τι προτιμάτε; Μια ηλιόλουστη μέρα ή μια συννεφιασμένη; Ένα δωμάτιο με άπλετο φως ή ένα σκοτεινό; Αναλογιστείτε ότι περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας σε τεχνητά φωτιζόμενους χώρους, για να συνειδητοποιήσετε τη σημασία του φωτισμού ενός χώρου.

Σε αυτόν τον οδηγό εξετάζουμε όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με τον φωτισμό, όπως τα είδη και οι κατηγορίες των λαμπτήρων, τα είδη του φωτισμού με βάση δύο διαφορετικά κριτήρια (τη λειτουργία και την κατεύθυνσή του), τις ανάγκες κάθε δωματίου και πώς μπορούν να καλυφθούν.

Οι κατηγορίες των λαμπτήρων

Σε όλους τους λαμπτήρες, το ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται από ένα μέσο, στερεό ή αέριο, και προκαλεί την παραγωγή φωτός. Με βάση τον τρόπο λειτουργίας διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες λαμπτήρων:

Λάμπες πυράκτωσης: Είναι οι κλασσικοί λαμπτήρες που χρησιμοποιούνταν για δεκαετίες. Το φως παράγεται από την πυράκτωση ενός σύρματος, λόγω της διέλευσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το φως που παράγεται είναι πιο «ζεστό», πιο κίτρινο σε σχέση με τους υπόλοιπους τύπους, αλλά αυτές οι λάμπες δεν είναι καθόλου αποδοτικές και αποσύρονται σταδιακά για περιβαλλοντικούς λόγους.

CFL: Είναι οι λαμπτήρες με τις χαρακτηριστικές σπείρες ή σωληνώσεις, που έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τους λαμπτήρες πυράκτωσης. Οι λάμπες αυτές είναι διαθέσιμες σε διάφορα επίπεδα φωτεινότητας και γενικά εκπέμπουν έναν αρκετά «ζεστό» τόνο φωτός.

Αν και καταναλώνουν 75% λιγότερο φως, το βασικό πρόβλημα είναι ότι περιέχουν υδράργυρο και ως εκ τούτου χρειάζονται ειδικές διαδικασίες για τη συλλογή και απόρριψη τους.

LED: Οι λάμπες LED είναι εξίσου αποδοτικές με τις CFL και διαρκούν τρεις φορές περισσότερο. Από περιβαλλοντική άποψη είναι πιο ασφαλείς, αλλά ο φωτισμός που παράγουν θεωρείται «σκληρός». Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν γίνει διάφορες βελτιώσεις στον τόνο του φωτός και κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Λάμπες αλογόνου: Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι παράγουν ένα άσπρο φως που μοιάζει με το φυσικό και ενεργειακά είναι πιο αποδοτικές από τις λάμπες πυρακτώσεως.

Ωστόσο, οι λάμπες αλογόνου παράγουν πολλή θερμότητα και είναι περισσότερο κατάλληλες για συσκευές θέρμανσης παρά για οικιακά φωτιστικά σώματα.

Η φωτεινή ροή των λαμπτήρων

Η φωτεινότητα ή φωτεινή ροή ενός λαμπτήρα μετριέται σε lumen. Όσο περισσότερα lumen, τόσο περισσότερο φως παράγεται. Στην παρακάτω λίστα παρατίθενται ενδεικτικές τιμές για τις ανάγκες των διάφορων χώρων ενός σπιτιού.

  • Κουζίνα: 7,500 lumen
  • Υπνοδωμάτιο: 3000 lumen
  • Μπάνιο: 6000 lumen
  • Καθιστικό: 2000 lumen
  • Γραφείο: 4000 lumen
  • Η ισχύς των λαμπτήρων

Τα Watt που αναγράφονται στον κάλυκα του λαμπτήρα δείχνουν την ισχύ που χρησιμοποιεί ο λαμπτήρας για να αποδώσει μια συγκεκριμένη ποσότητα φωτός.

Οι λαμπτήρες LED αλλά και όλοι οι σύγχρονοι λαμπτήρες, καταναλώνουν λιγότερα Watt για τα ίδια lumen σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης.

Θερμοκρασία χρώματος φωτός

Πέρα από τη φωτεινότητα, η ποιότητα του φωτός που εκπέμπει ένας λαμπτήρας περιγράφεται από μία παράμετρο που ονομάζεται θερμοκρασία χρώματος και πρακτικά δείχνει πόσο «ζεστό» είναι το φως. Γενικά, έχουμε τρεις γενικές κατηγορίες λαμπτήρων με βάση τη θερμοκρασία χρώματος που μετριέται σε Kelvin.

  • WW: μαλακό λευκό (3000 K): Κατάλληλο για υπνοδωμάτια και καθιστικά.
  • NW: φωτεινό λευκό (4500 K): Κατάλληλο για κουζίνες, μπάνια και αποθήκες.
  • PW: φυσικό λευκό (6000 K): Κατάλληλο για γραφεία και χώρους εργασίας.

Η χρήση του φωτισμού

Με κριτήριο τη λειτουργία του φωτισμού διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες:

Γενικός ή περιβάλλων φωτισμός: Είναι ο επικρατής φωτισμός σε κάθε δωμάτιο και παράγεται από εμφανείς πηγές φωτός που καλύπτουν το χώρο με την ένταση και τη διάταξη τους.

Για το γενικό φωτισμό υπάρχουν διάφορες διατάξεις και σώματα, όπως πολυέλαιοι, πολύφωτα, κρεμαστά φωτιστικά στοιχεία, απλίκες και επιδαπέδιες λάμπες.

Εστιακός ή φωτισμός εργασίας: Πρόκειται για το φωτισμό ενός χώρου ή αντικειμένου που έχει συγκεκριμένη χρήση, όπως είναι η κουζίνα, ένα γραφείο ή ο καθρέφτης του μπάνιου.

Ο εστιακός φωτισμός παράγεται από εμφανείς πηγές και επιτραπέζιες ή επιδαπέδιες λάμπες, κρεμαστά φωτιστικά, επιτοίχια φωτιστικά σώματα, ακόμα και φωτιστικά τοποθετημένα πάνω σε ένα έπιπλο, όπως μια ντουλάπα

TAGS