Έχεις γκαζόν; Ράντισέ το με μαγειρική σόδα - Η συνταγή που χρησιμοποιούν οι γιαγιάδες στα χωριά

Θα δεις το... θαύμα μπροστά στα μάτια σου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Έχεις γκαζόν; Ράντισέ το με μαγειρική σόδα - Η συνταγή που χρησιμοποιούν οι γιαγιάδες στα χωριά

Οι γιαγιάδες στα χωριά παλιότερα είχαν βρει διάφορες μυστικές συνταγές για να μην σπαταλούν λεφτά σε σκευάσματα! Ένα από αυτά ήταν και το να ραντίζουν το γκαζόν τους ή γενικά τον κήπο τους με μαγειρική σόδα.

Μαγειρική σόδα στο γκαζόν

Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που δημιουργούν προβλήματα στον χλοοτάπητα, ακολουθούμε την παρακάτω συνταγή για να φτιάξουμε αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα που χρησιμοιούμε για προληπτική προστασία του γκαζόν.

Υλικά

  • 1 κουταλιά γλυκού μαγειρικής σόδας
  • 1 κουταλιά σούπας σακχαρούχου γάλακτος
  • 2 λίτρα νερό

Πώς εφαρμόζουμε τις συνταγές με μαγειρική σόδα στα φυτά;

Η εφαρμογή των παραπάνω συνταγών με βάση τη μαγειρική σόδα είναι ιδιαίτερα απλή. Αναμειγνύουμε τα υλικά της συνταγής σε χλιαρό νερό διατηρώντας σωστή αναλογία βάσει της ποσότητα του ψεκαστικού υγρού που θα χρησιμοποιήσουμε. Ψεκάζουμε με το ψεκαστηράκι μας κάνοντας πολύ καλή διαβροχή στο φύλλωμα των φυτών μέχρι να αρχίζει να σουρώνει.

Επαναλαμβάνουμε κάθε βδομάδα αν έχουμε εκτεταμένη προσβολή ή καθε 2 βδομάδες αν ψεκάζουμε σε προληπτικό επίπεδο. Ο ψεκασμός πρέπει πάντα να γίνεται κατά το σούρουπο, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 30°C για να μην έχουμε προβλήματα από εγκαύματα στα φυτά. Μετά την εφαρμογή, ξεπλένουμε καλά το ψεκαστηράκι μας για να αποφύγουμε φθορές στα λάστιχά του και το αποθηκεύουμε μέχρι την επόμενη φορά.

Επίσης, με μαγειρική σόδα μπορείτε να φτιάξετε και αποσμητικό χώρου!

Βουτήξτε λαχανικά και φρούτα σε νερό με μαγειρική σόδα - Το αποτέλεσμα θα σας αφήσει άφωνους

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, η μαγειρική σόδα αφαιρεί τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από λαχανικά και φρούτα.

Γεμίζουμε τον καθαρό νεροχύτη με νερό και προσθέτουμε τέσσερις μικρές κουταλιές σόδας. Μουλιάζουμε τα λαχανικά και φρούτα για πέντε λεπτά και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.

Να σημειώσουμε πως με την μαγειρική σόδα μπορείς να καθαρίσεις και το ψυγείου σου. Δείτε εδώ τον τρόπο.

λαχανικά φρούτα μαγειρική σόδα καθαρισμός