Είναι επικίνδυνα: Αν είσαι γατομάνα ή γατομπαμπάς μην πάρεις σπίτι σου αυτά τα 3 φυτά

Μεγάλη προσοχή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Είναι επικίνδυνα: Αν είσαι γατομάνα ή γατομπαμπάς μην πάρεις σπίτι σου αυτά τα 3 φυτά

Όπως και τα παιδιά (δείτε εδώ τα φυτά που δεν πρέπει να πλησιάσουν), πρέπει να γνωρίζουμε ότι και οι γάτες -πόσο μάλλον τα μικρά γατάκια - έχουν ευαισθησίες σε αρκετά δημοφιλή φυτά. Συγκεκριμένα, όταν οι γάτες μας μασήσουν ή καταπιούν φύλλα ή βολβούς μπορεί να παρουσιάσουν έντονες στομαχικές διαταραχές που συνοδεύονται από εμετό και διάρροια.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε συγκεκριμένο εσωτερικά όργανα της γάτας όπως η καρδιά και το συκώτι. Επίσης, όταν ακουμπήσουν ή τριφτούν σε κάποια συγκεκριμένα φυτά εμφανίζουν ερεθισμούς και κοκκινίλες στο δέρμα ή στο στόμα.

Δεν χρειάζεται ανησυχία, αρκεί να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις αγαπημένες μας γάτες από συγκεκριμένα φυτά

φυτά γάτες

Γλαδιόλα

Aπό τα δημοφιλέστερα βολβώδη λουλούδια που φυτεύοναι άνοιξη, οι γλαδιόλες ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά στενόμακρα άνθη τους που ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα πράσινα λογχοειδή φύλλα. Ο βολβός της γλαδιόλας θεωρείται το πιο τοξικό μέρος του φυτού, που αν καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη γάτα μας. Όταν λοιπόν αφαιρούμε τον βολβό της γλαδιόλας από το έδαφος για να τον αποθηκεύσουμε, φροντίζουμε να τον φυλάμε σε σημείο που δεν έχει πρόσβαση η γατούλα μας.

Βιγόνια

Αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που στολίζει μπαλκόνια και κήπους, η βιγόνια εντυπωσιάζει με τα μικρά ροζ ή άσπρα άνθη της. Δυστυχώς, το γυαλιστερό φύλλωμα της μπιγκόνιας προκαλεί ενδιαφέρον στις γατούλες μας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Αν οι γάτες μας καταναλώσουν φύλλα της βιγόνιας ίσως αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα, όπως έντονο ερεθισμό στο στόμα και την γλώσσα, εμετό και μια γενικότερη δυσκολία για να καταπιούν.

Ντάλια

Τα μεγάλα άνθη της ντάλιας τα βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα και σχήματα. Είναι τόσο όμορφα που δεν μπορούμε παρά να τους κρατήσουμε μία ξεχωριστή θέση στον καλοκαιρινο κήπο μας. Άλλο ένα βολβώδες φυτό ανοιξιάτικης φύτευσης που τουλάχιστον δεν είναι τόσο επικίνδυνο για τις γάτες μας. Ωστόσο, οι ντάλιες μπορούν να δημιουργήσουν διάφορες παρενέργειες στη γάτα μας, όπως ήπια δερματίτιδα όταν αγγίξουν τα φύλλα, καθώς και γαστρεντερικά προβλήματα όταν μασήσουν φύλλα ή τις κονδυλώδεις ρίζες της.

Τα 3 τοξικά φυτά για τα σκυλιά

σκύλοι και φυτά

Τουλίπα

Η τουλίπα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο δημοφιλή βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο στον κήπο. Η κατάποση φύλλων και ανθέων αλλά κυριώς των βολβών της τουλίπας, που περιέχει μεγάλη συγκέντρωση τοξικών ουσιών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους σκύλους, όπως εμετό, διάρροια, καταστολή και εκροή σάλιου.

Αλόη

Ακόμη και η αλόη, το δημοφιλές φυτό με τις σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα σκυλιά. Ενώ το gel της αλόης μπορεί να φαγωθεί άφοβα, η κατάποση των φύλλων μπορεί να φέρει στα σκυλιά εμετό, διάρροια και λήθαργο.

Γαρύφαλλο

Η γαρυφαλλιά, ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή λουλούδια που συναντάμε στις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, χρειάζεται κι αυτή λίγο προσοχή. Αν το σκυλάκι μας φάει φύλλα ή άνθη θα έχει ελαφρά γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ η επαφή με το φύλλωμα του φυτού μπoρεί να προκαλέσει ήπια δερματοπάθεια.