Μία λαχταριστή συνταγή: Σουτζουκάκια υπερπαραγωγή με κροκέτες πατάτας!

Ένα πιάτο που θα λατρέψετε!

Μία λαχταριστή συνταγή: Σουτζουκάκια υπερπαραγωγή με κροκέτες πατάτας!

Τα σουτζουκάκια σε μια πιο ιδιαίτερη εκτέλεση, σε συνταγή του σεφ Μιχάλη Ντουνέτα, συνδυασμένα με λαχταριστές παρατοκροκέτες που μαζί κάνουν ένα άψογο ζευγάρι.

Υλικά - Διαβάστε παρακάτω...

Για τα σουτζουκάκια

800-1.000γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο σε λωρίδες
150ml κρασί μαυροδάφνη
150ml κρασί γλυκό Σάμου
50γρ. κρεμμύδι ξερό
λίγο ελαιόλαδο
5γρ. σκόρδο λιωμένο
50γρ. ψωμί μουλιασμένο σε σαμιώτικο κρασί και καλά στυμμένο
λίγο κύμινο
λίγη πάπρικα γλυκιά + λίγη καυτερή
μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείτε ακόμη: Nόστιμο και δροσερό: Παγωτό ροδάκινο με γιαούρτι και σοκολάτα!

Για τη σάλτσα

70-80ml ελαιόλαδο
50-60γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
30ml ξίδι βαλσαμικό
250γρ. ντομάτα σε κυβάκια
100ml κρασί γλυκό Σάμου
500ml ζωμό κρέατος
λίγο κύμινο
λίγη πάπρικα γλυκιά + λίγη καυτερή

Για τις κροκέτες πατάτας

400γρ. πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
2 αβγά
γραβιέρα τριμμένη
παρμεζάνα τριμμένη
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο κύμινο
λίγη πάπρικα γλυκιά + λίγη καυτερή
50γρ. σάλτσα ντομάτας
αλεύρι για το πανάρισμα
φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Μαρινάρετε το μοσχαρίσιο φιλέτο στη μαυροδάφνη και το σαμιώτικο κρασί, για τουλάχιστον 1 ώρα. Στο μεταξύ σοτάρετε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο και αφήνετε να κρυώσει.

Στραγγίζετε το κρέας από τη μαρινάδα και το περνάτε από μηχανή του κιμά ή μεγάλο μπλέντερ, για να γίνει σαν κιμάς. Μεταφέρετε σε μπολ και το ανακατεύετε με το στυμμένο ψωμί, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο.

Ζυμώνετε καλά και πλάθετε σε σουτζουκάκια. Ψήνετε τα σουτζουκάκια στο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία, να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Για τη σάλτσα: Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Σβήνετε με το ξίδι και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Βράζετε τη σάλτσα για 15 λεπτά και την περνάτε από λεπτή σίτα.

Για τις κροκέτες: Ανακατεύετε τον πουρέ της πατάτας με τα τυριά, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και το 1 αβγό και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο να σφίξει.

Στη συνέχεια παίρνετε μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθετε μπαλάκια. Με το δάχτυλο τους κάνετε από μία λακούβα σε κάθε μπαλάκι και γεμίζετε με λίγη σάλτσα ντομάτας.

Ξανακλείνετα, πλάθετε να γίνουν στρογγυλά και τα περνάτε πρώτα από αλεύρι , στη συνέχεια από το δεύτερο αβγό που το έχετε χτυπήσει καλά και τέλος από τη φρυγανιά, για να παναριστούν.

Τηγανίζετε τις κροκέτες σε καυτό ελαιόλαδο, να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε πιάτου από τρία σουτζουκάκια, προσθέτετε 2-3 κροκέτες και γαρνίρετε με σάλτσα ντομάτας και αν θέλετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Πηγή: olivemagazine.gr