Σκορδαλιά σε 3 παραλλαγές! Οι συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις...

Σκορδαλιά σε 3 παραλλαγές! Οι συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις...

Αγαπημένο ελληνικό ντιπ που συνοδεύει με μεγάλη επιτυχία πολλά πιάτα και ειδικά τον μπακαλιάρο.

Εδώ την δοκιμάζουμε σε 3 νόστιμες παραλλαγές, με μαϊντανό -μαϊντανοσαλάτα που λένε και στη Σύρο-, καρυδάτη με μαύρο ψωμί και μια ξεχωριστή κόκκινη με παντζάρι. Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Ανοιχτή πίτα με κρέμα γραβιέρας, κρεμμύδι, μανιτάρια και θυμάρι

Υλικά
Σκορδαλιά με μαϊντανό
1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο
χυμό από 1 λεμόνι
20ml ξίδι από κόκκινο κρασί
200ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια
500γρ. μαύρο ψωμί
4 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το φύτρο
100γρ. καρύδια
20ml ξίδι λευκό
120ml ελαιόλαδο (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
αλάτι, πιπέρι

Σκορδαλιά με πατάτα και παντζάρι
1 πατάτα μεγάλη
2 παντζάρια μεγάλα
100γρ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
20ml ξίδι λευκό
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Για τη σκορδαλιά με μαϊντανό: Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό για 15 λεπτά και στη συνέχεια το στύβετε πολύ καλά, βγάζετε την κόρα και κρατάτε την ψίχα στην άκρη.

Βάζετε στο μπλέντερ τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πολτοποιείτε. Στη συνέχεια προσθέτετε το ψωμί, τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και πολτοποιείτε, ενώ συγχρόνως προσθέτετε το ελαιόλαδο, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τη σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια: Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό για 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια το στύβετε καλά και το βάζετε στο μπλέντερ. Κρατάτε το νερό μήπως χρειαστεί.

Προσθέτετε στο μπλέντερ τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιείτε. Στη περίπτωση που βγει πολύ σφιχτή η σκορδαλιά προσθέτετε λίγο νερό από το μούλιασμα του ψωμιού.

Για τη σκορδαλιά με πατάτα και παντζάρι: Βάζετε τις πατάτες σε βραστό, αλατισμένο νερό και τις αφήνετε να βράσουν για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τυλίγετε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Βάζετε στο μπλέντερ την πατάτα, τα παντζάρια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι και το μισό ελαιόλαδο. Χτυπάτε πολύ καλά ενώ συγχρόνως προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια λεία σκορδαλιά.

πηγή: Olivemagazine.gr