Μπιφτέκια βουτηγμένα σε κόκκινη σάλτσα! "Λιώνουν" στο στόμα...

Η συνταγή της γιαγιάς μας!

Μπιφτέκια βουτηγμένα σε κόκκινη σάλτσα!

Λιώνουν" στο στόμα αυτά τα μπιφτέκια που είναι βουτηγμένα σε κόκκινη σάλτσα!

Το Youweekly.gr βρήκε κορυφαία συνταγή για να ξεκινήσεις την εβδομάδα σου...

Τι χρειαζόμαστε:

Σουφλέ τυριών με ζαμπόν και ταλιατέλες! Η συνταγή που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!

500 gr κιμά (μισό μισό χοιρινό ανάμικτο με μοσχαρίσιο)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 gr μανιτάρια ψιλοκομμένα
50 gr ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομματάκια
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
120 ml γάλα (ένα φλυτζάνι περίπου)
200 gr κεφαλογραβιέρα ή ότι άλλο κίτρινο τυρί σας αρέσει κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια (εγώ προσωπικά χρησιμοποίηση gouda γιατί λιώνει καλύτερα)
αλάτι, πιπέρι
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
λίγο γλυκιά πάπρικα
χυμό ντομάτας
ελαιόλαδο
μαργαρίνη

Πώς το κάνουμε:

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και βάλτε τα σ΄ένα τηγάνι με μια κουταλιά μαργαρίνη να ροδίσουν. Προσθέστε και το ζαμπόν. Σ ένα μεγάλο μπολ βάλτε τον κιμά και στη συνέχεια προσθέστε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το ζαμπόν.

Σ΄ένα βαθύ πιάτο ρίξτε το γάλα και βουτήξτε μέσα το ψωμί. Αφήστε το μέχρι να πιεί όλο το γάλα και μετά τρίψτε το με τα χέρια σας και προσθέστε το κι αυτό στον κιμά. Προσθέστε και το ψιλοκομμένο τυρί, αλατοπιπερώστε, προσθέστε το αυγό και την πάπρικα.

Ζυμώστε καλά το μίγμα. Καλά θα ήταν να το αφήνατε καμιά ώρα να καθήσει στο ψυγείο.Προσέξτε όμως, ο φρεσκοκομμένος κιμάς καλό είναι να μην μένει στο ψυγείο περισσότερο από λίγες ώρες πριν χρησιμοποιηθεί.
Μόλις τον βγάλετε από το ψυγείο πλάστε μικρά μπιφτέκια. Γίνονται γύρω στα 7-8 μπιφτέκια.

Ζεστάνετε σ΄ένα τηγάνι λίγο λάδι και ροδίστε τα μπιφτέκια και από τις δυο μεριές.

Βάλτε τα κατόπιν σ΄ένα βουτυρωμένο ταψάκι. Τοποθετήστε πάνω από κάθε ένα μια φέτα ντομάτα. Στο τηγάνι που ροδίσατε τα μπιφτέκια ρίξτε λίγο ντοματοχυμό, ένα φλυτζάνι νερό, το χυμό από τα μανιτάρια (αν χρησιμοποιήσατε κονσέρβα) και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να πάρει μια βράση. Περιχύστε μ΄αυτό τα μπιφτέκια. Ψήστε τα στους 200 βαθμούς για περίπου 45΄. Λίγο πριν τα βγάλετε πασπαλίστε τα με τριμμένο τυρί ή σκεπάστε τα με μια μικρή φέτα κίτρινο τυρί, κατά προτίμηση κάποιο μαλακό που να λιώνει.

Αφράτα μπιφτέκια με πατατούλες στο φούρνο

Πεντανόστιμα, αφράτα και μυρωδάτα κεφτεδάκια με πατατούλες στο φούρνο. Ένα αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους πιάτο, νόστιμο και χορταστικό φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι.

Μια απλή συνταγή, η χαρά της νοικοκυράς μιας και το φαγητό σας θα γίνει ανάρπαστο και όλοι θα απολαύσουν ένα τέλειο γευστικά μαμαδίστικο πιάτο!!!

Υλικά συνταγής
5 κ.σ. ελαιόλαδο (3+2 χωριστά)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4-5 φέτες ψωμί, χωρίς τη κόρα του περιμετρικά, κομμένο σε κύβους
1/4 φλ. τσαγιού γάλα
1 αυγό χτυπημένο
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 λεμονιού το ξύσμα
1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
1 κ.γ. δυόσμος αποξηραμένος
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
450 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
450 γρ. κιμάς χοιρινός
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού + επιπλέον για γαρνίρισμα
Για τις πατάτες:
5-6 πατάτες, αποφλοιωμένες, κομμένες σε μικρούς κύβους, ή κομμένες κάθετα στη μέση και μετά σε λεπτές κυδωνάτες φέτες
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 λεμονιού το χυμό
αλάτι πιπέρι
ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο.

Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αν δεν έχετε φούρνο που να ψήνει με αέρα τότε προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Για τα μπιφτέκια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρώς το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε και το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ επιπλέον και τα αποσύρετε από τη φωτιά.

Σημείωση: Αυτό το στάδιο του σοταρίσματος κρεμμυδιού-σκόρδου μπορείτε να το παραλείψετε και να τα προσθέσετε ως έχουν, χωρίς να τα σοτάρετε, στο μείγμα κιμά. Σας προτείνουμε όμως ανεπιφύλαχτα να τα σοτάρετε γιατί η γεύση που θα δώσουν στα μπιφτέκια σας είναι εξαιρετική.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα κομματάκια ψωμιού, το γάλα και τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύετε και τα αφήνετε να μουλιάσει το ψωμί. Μετά προσθέτετε στο μπολ το σοταρισμένο μείγμα κρεμμυδιού-σκόρδου, το αυγό, το ξίδι, το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, το δυόσμο και τη πάπρικα και τα ανακατεύετε καλά.

Τέλος ρίχνετε στο μπολ το μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, αλάτι πιπέρι και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ζυμώνετε καλά το μείγμα για αρκετή ώρα μέχρι μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφρατέψει.

Για τις πατάτες: Βάζετε τις πατάτες σε μεγάλο μπολ. Σε άλλο μικρό μπολ αναμιγνύετε καλά το λάδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και περιχύνετε τις πατάτες με το μείγμα. Τις ανακατεύετε καλά, να καλυφθούν καλά οι πατάτες με το μείγμα και μετά τις μεταφέρετε στο μεγάλο ταψί του φούρνου. Ρίχνετε στο ταψί και 1 φλ. τσαγιού νερό και πασπαλίζετε τις πατάτες με αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι.

Πλάθετε το μείγμα κιμά σε 14 περίπου μπιφτέκια τα τοποθετείτε στο ταψί, ανάμεσα στις πατάτες, τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε το φαγητό σας για 50-60 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν καλά τα μπιφτέκια και οι πατάτες.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε αν απαιτείται λίγο επιπλέον ζεστό νερό. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος των μπιφτεκιών και της πατάτας. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το συνοδεύετε με τυρί φέτα, ζεστό ψωμί και μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα.