9 μυστικά για μακαρόνια σαν από εστιατόριο! Το λάθος που κάνεις και «λασπώνουν!

Το κάνουμε όλες αλλά για αυτό βγαίνουν «λασπωτά»!

9 μυστικά για μακαρόνια σαν από εστιατόριο! Το λάθος που κάνεις και «λασπώνουν!

Έχουμε 9 μυστικά για μακαρόνια σαν από εστιατόριο! Ποιο είναι το λάθος που κάνεις και «λασπώνουν; Σίγουρα την έχεις πατήσει και εσύ!

Οπτικά θεσπέσια, σαν έργο μαγειρικής τέχνης, η μακαρονάδα συγκεντρώνει μέσα στο ίδιο πιάτο όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.

Τα μυστικά για να κάνεις την καλύτερη pasta

  • Τα ζυμαρικά βράζονται πάντα σε μεγάλη ποσότητα νερού. Για 1 πακέτο υπολογίστε 6 λίτρα νερού.
  • Μη διανοηθείτε να βράσετε πάνω από 1 κιλό μακαρόνια τη φορά στην ίδια μεγάλη κατσαρόλα. Θα κολλήσουν και θα θυμίζουν κάτι από στόκο.
  • Όσο βράζουν, μην ξεχνάτε να τα ανακατέψετε μια δυο φορές.
  • *Μη φοβηθείτε να αλατίσετε γενναία το νερό που βράζουν, αυτό είναι το βασικότερο μυστικό της νοστιμιάς τους. Σε κάθε πακέτο αντιστοιχούν 2 γεμάτες κουτ. σούπας αλάτι.
  • Ρίχνετε τα ζυμαρικά όταν το νερό κοχλάζει για τα καλά.
  • Το νερό δεν θα αφρίσει αν αφήσετε μέσα μια ξύλινη κουτάλα όσο βράζουν τα μακαρόνια.
  • Η μεταλλική κουτάλα ρίχνει τη θερμοκρασία, οπότε προτιμάτε μια ξύλινη για το ανακάτεμα.
  • Αν τα θέλετε αρωματικά, προσθέστε στο νερό που βράζουν ένα κρεμμύδι κομμένο στα δύο, οποιοδήποτε μυριστικό όπως φασκόμηλο ή θυμάρι ή δύο σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση.
  • Το σωστό al dente απαιτεί 3-4 λεπτά για τη φρέσκια pasta και 7-12 για την κοινή pasta. Οι γνωστές μάρκες διατηρούνται al dente ακόμη κι αν ξεχαστείτε λιγάκι στους χρόνους που γράφει η συσκευασία.
  • Κοιτάτε τον χρόνο που γράφει η συσκευασία και τα στραγγίζετε 1 λεπτό νωρίτερα, αφού και στη διαδικασία από το στράγγισμα ως το πιάτο το ζυμαρικό συνεχίζει να βράζει.

Τα ΟΧΙ

  • Δεν σκεπάζετε ποτέ την κατσαρόλα που βράζουν!
  • *Ο μύθος λέει πως 1-2 κουτ. σούπας λάδι στο νερό βοηθά τα μακαρόνια να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Λάθος, καθώς το λάδι τα κάνει να γλιστρούν και να μην απορροφούν σωστά τη σάλτσα τους στη συνέχεια.
  • *Ακόμη και αν η συνταγή μας απαιτεί να στραγγίξετε τα ζυμαρικά, δεν τα ξεπλένετε με νερό της βρύσης, γιατί φεύγει το άμυλο που θα δέσει τη σάλτσα.
  • Οι μαμάδες μπορεί να έκαιγαν το λάδι ή το βούτυρο αλλά αν θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά δεν έχετε κανένα λόγο να το κάνετε, αφού η σάλτσα που θα πέσει πάνω τους περιέχει ούτως ή άλλως λιπαρή ουσία. Αν επιμένετε να τα βουτυρώσετε, τα βάζετε στη φωτιά με το βούτυρο και μερικές κουταλιές από το νεράκι που έβρασαν. Έτσι θα γίνουν ζουμερά και αρωματικά.
  • Τα μακαρόνια που περιμένουν στο σουρωτήρι πολλή ώρα μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι δεν θα αποκτήσουν ποτέ τη νοστιμιά που τους αξίζει: Αυτή κρύβεται στην ταχύτητα από το σουρωτήρι και το ανακάτεμα με τη σάλτσα ως το τραπέζι.
  • * Τα παραβρασμένα ζυμαρικά γίνονται δύσπεπτα.
  • Αν δεν τα φάτε αμέσως, δεν τα αφήνετε μέσα στο νερό τους. Ασχημαίνουν και χάνουν τη γεύση τους.

Τα γρήγορα

Όλα τα ζυμαρικά δεν απαιτούν τον ίδιο χρόνο μαγειρέματος. Η φρέσκια πάστα χρειάζεται μόνον 3 λεπτά για να μη λασπώσει. Το ίδιο και τα ζυμαρικά με αβγό και τα χωρίς γλουτένη. Αλλά και τα περισσότερα ελληνικά ζυμαρικά μικρής παραγωγής, στα οποία συνήθως δεν αναγράφεται ο χρόνος βρασμού. Για να μη βγουν μια λασπωμένη μάζα είστε από πάνω και δοκιμάζετε: Ενίοτε χρειάζονται 1 μόλις λεπτό μαγείρεμα!