Παραλλαγή της τυρόπιτας - Βάλε μαγειρική σόδα και θα πάθεις "εγκεφαλικό"

Απίστευτη συνταγή

Παραλλαγή της τυρόπιτας - Βάλε μαγειρική σόδα και θα πάθεις

Μια τυρόπιτα της ευκολίας, που γίνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά, αρκεί να έχετε στο ψυγείο σας τα υλικά και φυσικά τη μαγειρική σόδα! Είναι παραλλαγή της κλασικής συνταγής που όμως είναι τόσο γευστική που μπορεί να προκαλέσει... "εγκεφαλικό" στον ουρανίσκο σας!

Είναι μια συνταγή για όλη την οικογένεια και πίστεψέ μας θα λατρέψουν τα παιδιά σου να την παίρνουν στο σχολείο για κολατσιό.

Υλικά

  • 1 πακετο φυλλα κρουστας
  • 250γρ βουτυρο αγελαδας λιωμενο

Μείγμα τριμμένων τυριών:

  • 300γρ φέτα η λευκό τυρί
  • 300γρ κασέρι η γκούντα
  • 100γρ καπνιστό τυρί
  • 100γρ κεφαλοτύρι
  • Πιπέρι,ρίγανη η λίγο δυόσμο

Μείγμα γιαουρτιού:

  • 200γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτάκι σάδα με ανθρακικό
  • 2 αυγά

Επάλειψη πίτας

  • 1/2 φλυτζάνι εβαπορέ γάλα

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και το μοιράζουμε σε δυο μπολ. Το ένα το χρησιμοποιούμε για το βουτύρωμα των φύλλων και το άλλο θα το βάλουμε στο μείγμα του γιαουρτιού.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35-36εκ, στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα πεταχτά με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω στο φύλλο για να παραμείνει τραγανό. Πασπαλίζουμε με μια στρώση από το μείγμα τυριών, βάζουμε δυο φύλλα τσαλακωτά βουτυρώνοντας τα ένα ένα, μια στρώση μείγμα τυριών, δυο φύλλα βουτυρωμένα τσαλακωτά, τα υπόλοιπα τυριά, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα του πάτου που εξέχουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ένα ένα και τοποθετώντας τα τσαλακωτά. Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα για να κοπούν λίγο μόνο τα πάνω φύλλα.

Ωστόσο, αν θες κάτι και σε γλυκό μπορείς να φτιάξεις αυτή την εύκολη συνταγή για σιροπιαστό κανταΐφι! Η συνταγή είναι από την Βέφα Αλεξιάδου

Η πιο εύκολη τυρόπιτα όλων των εποχών! Η συνταγή χωρίς μαγειρική σόδα που θα λατρέψεις

Αυτή η τυρόπιτα όχι μόνο είναι πεντανόστιμη, αλλά και πολύ εύκολη στην παρασκευή. Ποιος να το φανταζόταν ότι το αγαπημένο τυρένιο σνακ θα ήταν ό,τι πιο απλό μπορούμε να φτιάξουμε σπίτι;

Υλικά

  • 3/4 φλιτζανιού αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
  • 400γρ. φέτα ή γιδοτύρι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 γιαούρτια στραγγιστά με 2% λιπαρά
  • 3 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βουτυρώνετε το ταψί και στρώνετε δύο φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και φροντίζοντας να καλύψετε και τα πλαϊνά του ταψιού. Ύστερα παίρνετε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα και τα κάνετε κουβάρι στα χέρια σας. Τοποθετείτε το ένα κουβαράκι δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί. Περιχύνετε τα φύλλα με το υπόλοιπο βούτυρο κρατώντας στην άκρη λίγο για το τελείωμα.

Βάζετε τα φύλλα στο φούρνο να ψηθούν για 15 λεπτά και να πάρουν λίγο χρώμα. Τότε τα βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν λίγο.

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα αβγά με το γιαούρτι και το τριμμένο τυρί. Πιπερώνετε, αλατίζετε με μέτρο, προσθέτετε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Περιχύνετε τότε τα προψημένα φύλλα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια της πίτας και την ξαναβάζετε στο φούρνο.

Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175οC και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της πίτας. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή στο τραπέζι.