Καλαμαράκια στιφάδο με χυμό λεμονιού - Νηστεία σε άλλο επίπεδο με την Βέφα Αλεξιάδου

Θα γλείφεις τα δάχτυλά σου

Καλαμαράκια στιφάδο με χυμό λεμονιού - Νηστεία σε άλλο επίπεδο με την Βέφα Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου με τις συνταγές της έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές! Γι αυτό το Youweekly.gr φέρνει στη δημοσιότητα, τώρα που βρισκόμαστε εν περίοδο νηστείας, μια συγκλονιστική συνταγή με καλαμαράκια στιφάδο και χυμό λεμονιού.

Μια συνταγή που σίγουρα θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! Προχωρήστε παρακάτω για να δείτε αναλυτικά τα υλικά και τα βήμα που χρειάζεται για να την υλοποιήσετε.

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια (ολόκληρα ή και ροδέλες)
  • 1,5 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλ. ξύδι
  • 1/2 φλ. κρασί
  • 200 γρ. ντοματοχυμός
  • 200 γρ. ψιλοκομμένο ντοματάκι (κονσέρβα ή φρέσκο)
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζω σε λίγο ελαιόλαδο.
  • Αφού ξανθύνουν, ρίχνω τα καθρισμένα κρεμμυδάκια ολόκληρα. Τα αφήνω να βγάλουν τα υγρά τους και να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
  • Προσθέτω τα καλαμαράκια. Θα βγάλουν και αυτά αρκετά υγρά. Αφήνω να σιγοβράσουν για 10 λεπτά ακόμα.
  • Πρσθέτω το ξύδι, και αφού πάρει μια βράση, ρίχνω και το κρασί. Αφήνω να βράσουν για 10-15 λεπτά.
  • Τα καλαμαράκια και τα κρεμμύδια θα έχουν αρχίσει να μαλακώνουν. Προσθέτω τις ντομάτες, το βαλσάμικο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Αφήνω να βράσουν για 15-20' και να δέσει η σαλτσούλα.

Και για να ολοκληρώσετε το τραπέζι δοκιμάστε αυτή την συνταγή για νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Είναι μοναδική και μπορείς να την δεις εδώ!

Τηγανιτά καλαμαράκια με λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου - Με τραγανή κρούστα

Σας βρήκαμε την κορυφαία συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα και είναι από τα χεράκια της Βέφας Αλεξιάδου! Πώς να φτιάξετε βήμα βήμα τηγανιτά καλαμαράκια με τραγανή κρούστα και μπόλικο λεμόνι!

Σιγά την συνταγή θα μου πείτε.. δεν ξέρουμε να τηγανίζουμε καλαμαράκια; Κι όμως, πόσες φόρες έχουμε επιχειρήσει να τηγανίσουμε καλαμαράκια και μας φεύγει το αλεύρι και πάει στον πάτο της κατσαρόλας ή του τηγανιού; Πόσες φόρες τα καλαμαράκια τα μασάμε και δεν μασιουντε γιατί είναι σκληρά? Δεν θα θέλατε ωραιότατα καλαμαράκια τραγανιστά απ' έξω και μαλάκα από μέσα;

Πάμε να δούμε πως θα πετύχουμε ωραιότατα τηγανιτά καλαμαράκια και σε γεύση και σε εμφάνιση!

Συστατικά

  • καλαμαράκια - 1 κιλό μέτρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • χυμό λεμόνι - 1 λεμονί
  • ούζο - 1 φλυτζανακι μικρο του καφέ
  • Αλάτι
  • αλεύρι
  • λάδι - για το τηγάνισμα ελαιόλαδο σπορέλαιο, μισό μισό

Εκτέλεση για τα τραγανά καλαμαράκια από την Βέφα Αλεξιάδου

  • Παίρνουμε τα καλαμάρια τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες..
    Τα κεφάλια και τα πλοκάμια τα κρατάμε ατόφια.
  • Τα βάζουμε σε μια λεκανιτσα και ρίχνουμε μέσα το ανάλογο αλάτι, τον χυμό από το λεμονί, το ούζο, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα στο ψυγείο.
  • Αφού ετοιμαστούν πετάμε τα υγρά που υπάρχουν στην λεκανιτσα, και ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι
    και τα αλευρώνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να στεγνώσουν τα καλαμαράκια από τα υγρά τους.
  • Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι η' κατσαρόλα να κάψει καλά το λάδι, τινάζουμε το περιττό
    αλεύρι από τα καλαμάρια και τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι ώστε να τηγανιστούν σωστά.
  • Βάλτε κάποιο προστατευτικό από πάνω να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα με το πέταγμα λαδιού.
  • Μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμα, με μια τρυπιτη κουτάλα τα αφαιρούμε τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά με λεμονάκι.