Ρεβυθάδα με λεμόνι και σκόρδο από την Βέφα Αλεξιάδου - Για τις ημέρες της νηστείας

Η απόλυτη συνταγή για την Μεγάλη Εβδομάδα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ρεβυθάδα με λεμόνι και σκόρδο από την Βέφα Αλεξιάδου - Για τις ημέρες της νηστείας

Είναι μια θεϊκή συνταγή της κυρίας Βέφας Αλεξιάδου με μικρές παρεμβάσεις. Σε βγάζει ασπροπρόσωπη και χορτασμένη όταν νηστεύεις και το λάδι αυτή η ρεβυθάδα με λεμόνι και σκόρδο.

Αν δεν θέλετε δενδρολίβανο μπορείτε να το παραλείψετε αλλά δίνει μια εξτρά γεύση που πιστέψτε μας θα σας τρελάνει. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της συγκεκριμένης συνταγής.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια ρεβύθια με το φλούδι
  • 1 κουταλιά αλάτι για το μούλιασμα
  • 1,5 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλαράκι δενδρολίβανο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • πιπέρι
  • μποοοοοόλικο λεμόνι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μπόλικο νερό μαζί με το αλάτι να μουλιάσουν γιά 10 ώρες.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια χοντρούτσικες ροδέλες και τα αφήνουμε 1/2 ωρίτσα στο νερό.
  • Σουρώνουμε τα ρεβύθια και τα ανακατεύουμε καλά με το αλεύρι να πάει παντού.
  • Βάζουμε στην γάστρα τα ρεβύθια, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα μυρωδικά και το πιπέρι και μετά καλύπτουμε με νερό
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140oC για 8 ώρες.
  • Απαραιτήτως πρέπει να είναι πολύ καλά κλεισμένη η γάστρα ακόμα και με ζυμαράκι ολόγυρα.
  • Μόλις βγει από τον φούρνο ρίχνουμε μπόλικο λεμονάκι.

Και για να ολοκληρώσετε το τραπέζι δοκιμάστε αυτή την συνταγή για νηστίσιμη σιροπιαστή σταφιδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Είναι μοναδική και μπορείς να την δεις εδώ!

Καλαμαράκια στιφάδο με χυμό λεμονιού - Νηστεία σε άλλο επίπεδο με την Βέφα Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου με τις συνταγές της έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές! Γι αυτό το Youweekly.gr φέρνει στη δημοσιότητα, τώρα που βρισκόμαστε εν περίοδο νηστείας, μια συγκλονιστική συνταγή με καλαμαράκια στιφάδο και χυμό λεμονιού.

Μια συνταγή που σίγουρα θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! Προχωρήστε παρακάτω για να δείτε αναλυτικά τα υλικά και τα βήμα που χρειάζεται για να την υλοποιήσετε.

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια (ολόκληρα ή και ροδέλες)
  • 1,5 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλ. ξύδι
  • 1/2 φλ. κρασί
  • 200 γρ. ντοματοχυμός
  • 200 γρ. ψιλοκομμένο ντοματάκι (κονσέρβα ή φρέσκο)
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζω σε λίγο ελαιόλαδο.
  • Αφού ξανθύνουν, ρίχνω τα καθρισμένα κρεμμυδάκια ολόκληρα. Τα αφήνω να βγάλουν τα υγρά τους και να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
  • Προσθέτω τα καλαμαράκια. Θα βγάλουν και αυτά αρκετά υγρά. Αφήνω να σιγοβράσουν για 10 λεπτά ακόμα.
  • Πρσθέτω το ξύδι, και αφού πάρει μια βράση, ρίχνω και το κρασί. Αφήνω να βράσουν για 10-15 λεπτά.
  • Τα καλαμαράκια και τα κρεμμύδια θα έχουν αρχίσει να μαλακώνουν. Προσθέτω τις ντομάτες, το βαλσάμικο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Αφήνω να βράσουν για 15-20' και να δέσει η σαλτσούλα.