Κουκιά με αρακά από την Βέφα Αλεξιάδου - Πριν τα βγάλεις από την φωτιά ρίξε λεμόνι

Μια νηστίσιμη συνταγή που θα σε ξετρελάνει

Κουκιά με αρακά από την Βέφα Αλεξιάδου  - Πριν τα βγάλεις από την φωτιά ρίξε λεμόνι

Ψάχνεις μια συνταγή για την περίοδο της νηστείας που να γίνεται εύκολα και γρήγορα; Η Βέφα Αλεξιάδου σου προτείνει κουκιά με αρακά. Το μυστικό βρίσκεται στα λίγα δευτερόλεπτα πριν τα βγάλεις από την φωτιά. Πρέπει να προσθέσεις λίγο χυμό λεμονιού.

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τόσο τα υλικά όσο και τα βήματα για αυτή την σούπερ νηστίσιμη συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου, που θα φάνε σίγουρα μέχρι και τα παιδιά σου.

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό φρέσκα τρυφερά κουκιά
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 κιλό αρακά
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
  • 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 κούπα λάδι
  • αλατοπίπερο
  • 1 κουτάκι ντοματάκια ή 2 ντομάτες ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα κουκιά μας.Το ίδιο κάνουμε και με τον αρακά.
  • Νεροβράζουμε 5' τα κουκιά και πετάμε το νερό. Τα στραγγίζουμε καλά.
  • Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί, ρίχνουμε και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια,το κρεμμύδι,τα καρότα.
  • Προσθέτουμε τα κουκιά
  • Τον αρακά, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι
  • Ζεστό νερό και τα ντοματάκια.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μαλακώσουν τα κουκιά και ο αρακάς και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
  • Σερβίρουμε με ελίτσες που τους πάει πολύ!

Και για να ολοκληρώσετε το τραπέζι δοκιμάστε αυτή την συνταγή για νηστίσιμη σιροπιαστή σταφιδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Είναι μοναδική και μπορείς να την δεις εδώ!

Ρεβυθάδα με λεμόνι και σκόρδο από την Βέφα Αλεξιάδου - Για τις ημέρες της νηστείας

Είναι μια θεϊκή συνταγή της κυρίας Βέφας Αλεξιάδου με μικρές παρεμβάσεις. Σε βγάζει ασπροπρόσωπη και χορτασμένη όταν νηστεύεις και το λάδι αυτή η ρεβυθάδα με λεμόνι και σκόρδο.

Αν δεν θέλετε δενδρολίβανο μπορείτε να το παραλείψετε αλλά δίνει μια εξτρά γεύση που πιστέψτε μας θα σας τρελάνει. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της συγκεκριμένης συνταγής.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια ρεβύθια με το φλούδι
  • 1 κουταλιά αλάτι για το μούλιασμα
  • 1,5 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλαράκι δενδρολίβανο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • πιπέρι
  • μποοοοοόλικο λεμόνι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μπόλικο νερό μαζί με το αλάτι να μουλιάσουν γιά 10 ώρες.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια χοντρούτσικες ροδέλες και τα αφήνουμε 1/2 ωρίτσα στο νερό.
  • Σουρώνουμε τα ρεβύθια και τα ανακατεύουμε καλά με το αλεύρι να πάει παντού.
  • Βάζουμε στην γάστρα τα ρεβύθια, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα μυρωδικά και το πιπέρι και μετά καλύπτουμε με νερό
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140oC για 8 ώρες.
  • Απαραιτήτως πρέπει να είναι πολύ καλά κλεισμένη η γάστρα ακόμα και με ζυμαράκι ολόγυρα.
  • Μόλις βγει από τον φούρνο ρίχνουμε μπόλικο λεμονάκι.