Νηστίσιμη σπανακόπιτα με λεμόνι της Βέφας Αλεξιάδου

Θα την λατρέψετε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νηστίσιμη σπανακόπιτα με λεμόνι της Βέφας Αλεξιάδου

Νηστίσιμη σπανακόπιτα με λεμόνι της Βέφας Αλεξιάδου για να φτιάξετε τώρα στην Σαρακοστή και να τους τρελάνετε όλους. Δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι μέσα στο σπίτι από την συνταγή σας.

Γιατί η πίτα δεν λείπει από το τραπέζι σου και η Βέφα Αλεξιάδου σου δίνει τη συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακόπιτα.

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
  • 1/3 του φλιτζανιού λάδι
  • 3/4 του φλιτζανιού κρεμμύδι τριμμένο
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 3/4 κούπας λάδι ή σπορέλαιο
  • 3/4 κούπα σόδα (ανθρακούχο νερό)

Εκτέλεση για την νηστίσιμη σπανακόπιτα

Καθαρίστε, πλύντε, ζεματίστε και στραγγίστε καλά το σπανάκι.

Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει, ρίξτε και σωτάρετε ελαφρά μέσα σ’ αυτό τα δύο κρεμμύδια και το πράσο.

Ρίξτε το σπανάκι, το άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακατέψτε και κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά.

Στρώστε σε ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα – ένα. Απλώστε επάνω σ’ αυτά το μίγμα του σπανακιού, πασπαλίστε στην επιφάνεια λίγο πιπέρι φρεσκοκομμένο και στρώστε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και πάλι ένα – ένα.Αν πάλι θέλετε κάτι γλυκό δείτε αυτό το γλυκό του κουταλιού λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου

Χωρίστε την πίτα σε κομμάτια, περιχύστε τη με όσο λάδι περίσσεψε και βάλτε τη στο φούρνο, στους 200oC.
Ψήστε για 15′ λεπτά, βγάλτε την και περιχύστε τη με τη σόδα.

Ξαναβάλτε τη στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας, 45′ λεπτά περίπου.

Έτοιμη για να τρελάνετε τους πάντες ακόμα και με τα πιο απλά υλικά.