Ανοιχτή πίτα λαχανικών με λεμόνι της Βέφας Αλεξιάδου

Ό,τι πρέπει για την νηστεία

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ανοιχτή πίτα λαχανικών με λεμόνι της Βέφας Αλεξιάδου

Ανοιχτή πίτα λαχανικών με λεμόνι της Βέφας Αλεξιάδου. Μια συνταγή που είναι ιδανική για την νηστεία και δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι από αυτή μέσα στο σπίτι αν την φτιάξετε.

Η πίτα αυτή, πλούσια σε γεύση και εμφάνιση. Το φύλλο της έχει ζύμη με διαφορετική υφή από τις συνηθισμένες. Βγαίνει τραγανό και παχύ και είναι αυτό που ταιριάζει απόλυτα στη συγκεκριμένη πίτα.Είναι προτιμότερο να καταναλωθεί την ίδια μέρα.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κούπας γάλα
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 κούπας μαργαρίνη
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 4 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπας αρακά
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένη κόκκινη ή/και πράσινη πιπεριά
  • 1/2 κούπας μανιτάρια σε φετάκια (κονσέρβας)
  • 1 κούπα κολοκυθάκια σε φετάκια
  • 1 κούπα καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα πατάτες σε κυβάκια
  • 1 & 1/2 κούπα τριμμένη γλυκιά μαλακιά γραβιέρα
  • 1 ντομάτα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα με 1/2 κούπας γάλα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • γαρύφαλλο τριμμένο
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

  • Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης να ενωθούν. Αφήνουμε 30 λεπτά.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 30 εκατοστών να καλυφθεί ο πάτος και να ανέβει και στα τοιχώματα. Αν έχουμε ταρτιέρα ακόμη καλύτερα.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε αυτό το μπέικον για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το πράσο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του.
  • Στρώνουμε το μίγμα λαχανικών πάνω στο φύλλο. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα. Αραδιάζουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας. Περιχύνουμε με το μίγμα αυγών με γάλα. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Ψήνουμε σε χαμηλή θέση στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω αντιστάσεις περίπου 60 λεπτά και μετά άλλα 20-30 λεπτά μόνον κάτω. Πρέπει να ροδίσει και η επιφάνεια και το φύλλο.
  • Αφήνουμε να σταθεί 15-20 λεπτά πριν την κόψουμε. Καλό είναι να καταναλωθεί μέσα σε μια μέρα.
  • Καλή επιτυχία!

Αν πάλι θέλετε κάτι γλυκό δείτε αυτό το γλυκό του κουταλιού λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου

Εκτός από την πίτα μπορείτε να φτιάξετε και το ντοματόρυζο της Βέφας Αλεξιάδου

Ντοματόρυζο φούρνου με λαχανικά και λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου. Ιδανικό για εσάς που κάνετε νηστεία και δεν τρώτε κρέας. Μια εύκολη συνταγή που θα σας ξετρελάνει.

Μια πολύ νόστιμη συνταγή για να μαγειρέψεις ντοματόρυζο φούρνου με λαχανικά από τη Βέφα, ένα απλό πιάτο που όμως είναι πολύ εύγεστο και θυμίζει μανούλα! Γίνεται εύκολα και είναι μία πολύ καλή επιλογή για τις μέρες που δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα. Τέλειο και για μεσημεριανό αλλά και βραδινό. Μπορείς να προσθέσεις τα μυρωδικά της επιλογής σου αλλά και να το συνοδεύσεις με ό,τι σου ταιριάζει!

Υλικά

  • 1 κιλό ντομάτες
  • Μισό κιλό ρύζι
  • 120 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
  • 2-3 πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ.σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμού.Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και βγάζουμε τους σπόρους
  • Τις ψιλοκόβουμε και βάζουμε τις μισές σε ένα λαδωμένο πυρέξ. Ρίχνουμε από πάνω το μισό σκόρδο και τις πιπεριές
  • Προσθέτουμε το μισό ρύζι και τον μαϊντανό.Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με τις υπόλοιπες ντομάτες, ρύζι και σκόρδο
  • Προσθέτουμε τη φέτα και νεράκι που να σκεπάζει το φαγητό.Ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι
  • Το ντοματόρυζο φούρνου με λαχανικά από τη Βέφα είναι έτοιμο.
  • Μια συνταγή που ίνεται εύκολα και είναι μία πολύ καλή επιλογή για τις μέρες που δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα. Τέλειο και για μεσημεριανό αλλά και βραδινό.Θα σας ξετρελάνει και είναι νόστιμη χωρίς πολλές θερμίδες.