Αγιορείτικος μπακαλιάρος "λουκούμι" με πατάτες, κανέλα και δαμάσκηνα

Συνταγή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αγιορείτικος μπακαλιάρος

Παραδοσιακός αγιορείτικος μπακαλιάρος που θα γίνει "λουκούμι" με ένα ξυλάκι κανέλας ,πατάτες και δαμάσκηνα. Συνταγή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα υλικά αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να γευτείτε μια παραλλαγή του αγαπημένου φαγητού της 25ης Μαρτίου.

Υλικά συνταγής

  • 2 φιλέτα μπακαλιάρος παστός ξαρμυρισμένος
  • 3/4 φλιτζανιού λάδι
  • 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 300 γρ. δαμάσκηνα
  • 700 γρ. πατάτες χοντροκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  • Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το ντοματοπελτέ σε μεγάλο τηγάνι για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη και τις πατάτες και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες.
  • Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το μπακαλιάρο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

macedoniancuisine-pkm.gr

Εσείς γνωρίζετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου; Αν όχι, ιδού!

Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά!

Από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου δεν μπορεί να λείπει ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά.

Φτιάξτε και μια παντζαροσαλάτα και θα είναι όλα κομπλέ!

Υλικά

  • 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου κομμένο σε μερίδες και ξαρμυρισμένο
  • αλεύρι

Για το κουρκούτι

  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ φλιτζάνι μπύρα ή σόδα (αναψυκτικό)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • για τη σκορδαλιά 5-10 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
  • ξίδι, αλάτι

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε τη σκορδαλιά:

  • Περνάτε τις πατάτες, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.
  • Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί. Προσθέτετε τον πουρέ της πατάτας και δουλεύετε καλά το μίγμα με το γουδοχέρι. Μπορείτε να δουλέψετε το μίγμα σας και στο μίξερ.
  • Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε σταδιακά το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Στο τέλος δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι. Η σκορδαλιά σας τώρα πρέπει να έχει μια ωραία λαστιχωτή υφή. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.

Για το κουρκούτι:

  • ανακατεύετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ με αβγοδάρτη ή στο μπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
  • Ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι. Αλευρώνετε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι.
  • Τα τηγανίζετε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά μαζί με σκορδαλιά, βραστά παντζάρια ή άλλα βραστά χόρτα της επιλογής σας.