Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

2 σούπερ συνταγές κατευθείαν από την κουζίνα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Και αλμυρή και γλυκιά για τους καλοφαγάδες της παρέας

2 σούπερ συνταγές κατευθείαν από την κουζίνα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
ΑΛΜΥΡΕΣ 08.04.2020 12:20
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Η Αργυρώ Μπραμπαρίγου μας άνοιξε την κουζίνα της και μοιράστηκε μαζί μας 2 σούπερ συνταγές από το argiro.gr. Μια γλυκιά και μια αλμυρή!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δεν χρειάζεται συστάσεις. Μια από τις πιο καταξιωμένες αλλά και τις πιο αγαπητές σεφ της ελληνικής τηλεόρασης, που την απολαμβάνουμε μέσα από την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στον αέρα του ALPHA καθημερινά.

"Μένουμε σπίτι και περνάμε δημιουργικό χρόνο μέσα σε αυτό" λέει η ίδια και παραχωρεί στο περιοδικό YOU που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη σε όλα τα περίπτερα τις πιο ξεχωριστές της συνταγές.

Κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

  • Προετοιμασία: 0:10' Μαγείρεμα: 0:55'
  • Εύκολη Μερίδες: 12-15

Αυτό το vegan κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο είναι τόσο εύκολο, υγιεινό, νηστίσιμο και οικονομικό, που σίγουρα θα το μάθετε απέξω τόσες φορές που θα το φτιάξετε!

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1½ κουτ. σούπας ξίδι
  • 1½ κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γραμ. κουβερτούρα (προαιρετικά)

Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας

  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.σ. νηστίσιμο βούτυρο
  • 1/4 φλ. νερό

Εκτέλεση

  • Για το κέικ χωρίς αυγά, βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξίδι, το κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
    Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’ αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
  • Προσθέτουμε το νερό.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
  • Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
  • Ψήνουμε στον αέρα στους 150-160 βαθμούς για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.
  • Αν θέλετε μεγάλο κέικ, βάζετε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ το μείγμα και ψήνετε στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 55 λεπτά. Να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Ελέγχετε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά του κι αυτό να βγαίνει καθαρό και στεγνό. Αφήστε το να σταθεί λίγο στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί και μετά το ξεφορμάρετε. Αλλιώς θα σας διαλυθεί. Δεν έχει μέσα υλικά να κρατούν το μείγμα δεμένο.
  • Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.
  • Πάντα να ελέγχετε αν ψήθηκε το κέντρο του κέικ, μετά το πέρας του χρόνου ψησίματος.
  • Αν δεν θέλετε να βάλετε σοκολάτα σαν γαρνίρισμα, φτιάξτε το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας.
  • Βράστε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί, σε μια μικρή κατσαρόλα. Κακάο, ζάχαρη, νερό και φυτικό βούτυρο, να γίνει παχύ σιρόπι. Μπορείτε να αρωματίσετε το νηστίσιμο γλάσο με βανίλια ή λίγο λικέρ. Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο. Αφήστε το λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το κέικ. Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται σαν νηστίσιμο γλάσο.

Σπανακόπιτα εύκολη (πλαστός)

  • Προετοιμασία: 0:25' Μαγείρεμα: 1:00
  • Εύκολη Μερίδες: 12

Μία από τις ωραιότερες στιγμές της ελληνικής κουζίνας, η εύκολη σπανακόπιτα, ο πλαστός, με το περίεργο φύλλο

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 ½ φλ. νερό (περίπου)

Για τη γέμιση

  • 500 γραμ. χόρτα (σπανάκι, λάπαθα κ.λπ.)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 250 γραμ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. τραχανάς (ή σιμιγδάλι)
  • λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας

Εκτέλεση

  • Ο πλαστός είναι μια παραδοσιακή συνταγή για εύκολη σπανακόπιτα με γεύση μοναδική.
    Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5’-10’ να ιδρώσουν. Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το σιμιγδάλι, το γιαούρτι, το λάδι, αλάτι και 2 φλιτζ. νερό, να γίνει πηχτός χυλός.
  • Σε λαδωμένο μεγάλο ρηχό ταψί (Νο 42) στρώνουμε με το κουτάλι τα 2/3 του χυλού. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και απαλά την πατάμε με τα δάχτυλα. Στο χυλό που έχει απομείνει ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. νερό και ανακατεύουμε να αραιώσει. Περιχύνουμε τη σπανακόπιτα.
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.
  • Είναι πολύ βασικό, η σπανακόπιτα να είναι πολύ λεπτή σε πάχος, για να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανό το φύλλο.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Λαχταριστό "ψεύτικο" παστίτσιο στο τηγάνι - Με μοσχοκάρυδο και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κέικ σαγκουίνι με ροζ γλάσο και κανέλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Share