Vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια και λεμόνι - Οργασμός γεύσεων

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια και λεμόνι - Οργασμός γεύσεων

Για όσους δεν τρώτε την κλασική μαγειρίτσα, αυτή η vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια και μπόλικο λεμόνι είναι οργασμός γεύσεων, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Την συνταγή την βρήκαμε όπως πάντα στο argiro.gr και παρακάτω έχουμε όλα τα βήματα για να την φτιάξετε στο σπίτι.

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα πλευρώτους πορτομπέλο κ.λπ.) κομμένα σε φέτες
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. ρύζι γλασέ
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • το χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε τη νηστίσιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια και χόρτα, ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα τα μανιτάρια, το μαρούλι, τα μυρωδικά, με 3 φλ. νερό.
  • Αφήνουμε να βράσουν για 5΄. Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε μέχρι να βράσει και να δέσει το ζουμί.
  • Αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι που το έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό και στο χυμό των λεμονιών.
  • Ανακατεύουμε καλά τη σούπα μέχρι να ασπρίσει και σερβίρουμε.

Δείτε εδώ πως να φτιάξετε ένα παραδοσιακό τσουρέκι! Υπέροχη συνταγή!

Τι συμβολίζει και πως προέκυψε το έθιμο της μαγειρίτσας;

Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό θεσπέσιο έδεσμα που τρώμε το βράδυ της Ανάστασης. Οι περισσότεροι γνωρίζουν από τι αποτελείται και πως φτιάχνεται η μαγειρίτσα. Όμως ξέρετε τι ακριβώς συμβολίζει και πως προέκυψε σαν έθιμο;

Το βράδυ της Ανάστασης είναι ουσιαστικά το τέλος της Σαρακοστής, δηλαδή το τέλος της 40ημερης νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα. Το πιάτο με την μαγειρίτσα είναι μια πολύ εύστοχή και ήπια επιλογή για το στομάχι, αφού όσοι νήστεψαν το κρέας για σαράντα ημέρες, θα πρέπει να προσέξουν και να ξεκινήσουν σταδιακά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες. Οπότε η μαγειρίτσα είναι το φαγητό που προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να μην πέσει κατ’ ευθείαν στα βαθιά, με το αρνί και το κατσίκι της επόμενη μέρας. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε να τρώγεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και καθιερώθηκε ως έθιμο.