Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την πιο νόστιμη κοτόσουπα με αυγολέμονο

Θα γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την πιο νόστιμη κοτόσουπα με αυγολέμονο

Εάν θέλεις κι εσύ να φτιάξεις την πιο νόστιμη κοτόσουπα με αυγολέμονο, τότε σου έχουμε παρακάτω όλα τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που χρειάζεσαι για να μεγαλουργήσεις κι εσύ με τη μαγειρική σου και να τους "τρελάνεις" κανονικά όλους.

Θρεπτική, δυναμωτική, πεντανόστιμη κοτόσουπα. Μόνο στο άκουσμά της, πάει το μυαλό μας στο χειμώνα και στο σπίτι της μαμάς. Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να την φτιάξεις σε κάθε περίπτωση και εσύ!

Ωστόσο μιας και θα μπεις στο site της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, πρέπει σε κάθε περίπτωση να δοκιμάσεις και αυτή τη θεϊκή τυρόπιτα!

Πάμε να δούμε τα υλικά αλλά και την εκτέλεση της συνταγής:

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γραμ.
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κλωνάρι σέλερυ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • 1 φλ. ζυμαρικά μικρά (όπως το αλφαβητάρι)
  • 1 κ.γ κορν φλάουρ
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια

Εκτέλεση

  • Για την κοτόσουπα αυγολέμονο, βάζουμε πρώτα το κοτόπουλο σε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, και προσθέτουμε τα λαχανικά. Σκεπάζουμε με περίπου 3 λίτρα νερό, για να το καλύπτει τελείως. Αφήνουμε να πάρει βράση.
    Ξαφρίζουμε στα πρώτα λεπτά του βρασμού όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, αφαιρώντας τον με μία κουτάλα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μία πιατέλα, όπου και το διατηρούμε ζεστό και σκεπασμένο.
  • Σουρώνουμε το ζωμό. Αφαιρούμε τα λαχανικά. Βάζουμε ξανά το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζυμαρικό ή ρύζι. Βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το ζυμαρικό. Αλατοπιπερώνουμε. Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά για να κοπεί ο βρασμός. Περιμένουμε λίγα λεπτά.
  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμόνι. Σε ένα μπόλ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και λίγο λίγο ρίχνουμε -συνεχίζοντας το χτύπημα- το λεμόνι. Παίρνουμε λίγη σούπα, από την κατσαρόλα και αραιώνουμε το αυγολέμονο, για εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία των αυγών, πάντα χτυπώντας το μείγμα με σύρμα.
  • Περιχύνουμε την κοτόσουπα με το αυγολέμονο ανακινώντας τα υλικά.
  • Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας την τακτικά.
  • Σερβίρουμε την κοτόσουπα σε ζεστά μπολ, και ψιλοκόβουμε σε κάθε μπόλ λίγο κοτόπουλο.

Κοτόσουπα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μυστικά για τέλεια κοτόσουπα

  • Διαλέγουμε κοτόπουλο ελευθερίας βοσκής ή αν έχουμε την πολυτέλεια, βρίσκουμε κότα ή κόκορα από το μαγικό χωριό μας.
  • Είναι απαραίτητο όταν φτιάχνουμε κοτόσουπα να βράσουνε και τα κόκαλα μέσα στον ζωμό της, γι αυτό αποφεύγεται φιλέτα κοτόπουλου, εκτός κι αν δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά.
  • Μην αφαιρέσετε τίποτα πριν βράσετε το κοτόπουλο. Αφού το βράσετε όμως και πάρετε όλη την νοστιμιά του, μπορείτε εύκολα με μια κουτάλα να αφαιρέσετε το περιττό λίπος από την επιφάνεια του ζωμού. Παρεπιπτόντως, αυτό το λίπος που θα αφαιρέσετε, είναι ιδανικό για να ψήσετε πατάτες φούρνου. Για την ακρίβεια είναι το κάτι άλλο σε γεύση.
  • Κρεμμύδι, καρότο και σέλερι ή σέλινο (είναι η Αγία τριάδα της κουζίνας) για την πιο νόστιμη, κλασική και παραδοσιακή κοτόσουπα με αυγολέμονο ή χωρίς.
  • Όταν φτιάχνετε κοτόσουπα, μπορείτε να προσθέσετε κριθαράκι, ρύζι, κουσκουσάκι, πεπονάκι, τραχανά και ό,τι άλλο αγαπάτε. Ακόμα και κινόα, ή να δέσετε τον ζωμό με πίτουρο βρώμης. Ή πατάτα επίσης και η σελινόριζα συνηθίζεται για να δένεις μια κοτόσουπα. Δείτε εδώ άλλη μια θρεπτική συνταγή για κοτόσουπα με κριθαράκι και λαχανικά.
  • Άλλα λαχανικά που ταιριάζουν με την κοτόσουπα, είναι το πράσο που της δείχνει γλύκα και έξτρα νοστιμιά.
  • Δάφνες, μπαχαρικά και δεντρολίβανο, δεν χωράνε στην κοτόσουπα αυγολέμονο. Μπορείτε να παίξετε με ό,τι υλικά σας αρέσουν, αλλά γεύση κλασική λατρεμένης κοτόσουπας αυγολέμονο, φτιάχνετε με τα πολύ λίγα υλικά που σας έχω στην συνταγή. Την οποία συνταγή, μπορείτε να απολαύστε και χωρίς το αυγολέμονο αν θέλετε.
  • Αν το κοτόπουλο σας είναι ελευθέρας βοσκής, ίσως χρειαστεί παραπάνω χρόνος μαγειρέματος. Εσείς θα δείτε πότε θα μαλακώσει το ψαχνό και τότε είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην παρασκευή της κλασικής ή πειραγμένης κοτόσουπας!
  • Ξαφρίζουμε την κοτόσουπα όταν σχηματίζεται αφρός στην επιφάνειά της.
  • Χρησιμοποιούμε λίγο κορν φλάουρ στο αυγολέμονο για κοτόσουπα αν θέλουμε να ξαναζεστάνουμε μετά από ώρες την σούπα και να διατηρηθεί η βελούδινη υφή της.
  • Είναι σημαντικό ότι αν προσθέσετε στην κοτόσουπα ρύζι, ζυμαρικό ή τραχανά να είναι σε μικρή ποσότητα για να μην πήξει η κοτόσουπα και γίνει βαριά. Επίσης, αν κάνετε μεγάλη ποσότητα αποφύγετε το ρύζι γιατί αν μείνει ώρες λιώνει και πήζει ο ζωμός.
  • Το μαγειρεμένο κοτόπουλο που θα περισσέψει είναι ιδανικό για να φτιάξετε την φανταστική κοτοσαλάτα που σας έχω εδώ.
  • Η σούπα αυτή γίνεται και χωρίς ζυμαρικά, σαν βελουτέ.
  • Όταν πλένετε το κοτόπουλο σε τρεχούμενο νερό, θέλει μεγάλη προσοχή γιατί με το πιτσίλισμα, σκορπίζονται ολόγυρα νερά από το κοτόπουλο. Αυτό που σας συνιστώ είναι να βάλετε το κοτόπουλο σε μια βαθιά μπασίνα γεμάτη νερό και να το ξεπλύνετε χωρίς να πετάγονται πιτσιλιές ολόγυρα. Αμέσως μετά, απολυμάνετε τα χέρια σας και τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε καθώς και τις επιφάνειες της κουζίνας που ακουμπήσατε με το κοτόπουλο.

Πέρα από την κοτόσουπα με αυγολέμονο, δοκίμασε και τα μανιτάρια φρικασέ

Μόλις δοκιμάσεις την λαχταριστή συνταγή για μανιτάρια φρικασέ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, είναι σίγουρο πως θα τρελαθείς και θα τρελάνεις και όλους όσους θα τη δοκιμάσουν. Πρόσεξε ωστόσο, γιατί το μυστικό τους, είναι στο λεμόνι.

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μανιτάρια φρικασέ, υγιεινή και πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη. Ιδανική και για όσους νηστεύουν ή είναι vegan αφού μπορείτε να παραλείψετε τελείως το αυγό στο αυγολέμονο και να γίνουν νηστίσιμα. Σε λιγότερο από 30 ´ έχετε ένα πεντανόστιμο και πολύ υγιεινό φαγητό με πλούσια γεύση και λίγες θερμίδες

Τη συνταγή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να τη φτιάξεις σε κάθε περίπτωση μιας και είναι πραγματικά πεντανόστιμη.

Δείτε ωστόσο και μια συνταγή για φανταστικά ψωμάκια κανέλας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι τόσο τέλεια που δεν θα μείνει τίποτα στο πιάτο. Ετοιμαστείτε ώστε να μην μείνει ούτε ψίχουλο.

Πάμε να δούμε τα υλικά αλλά και την εκτέλεση της συνταγής

Υλικά

  • 500 γραμ. μανιτάρια (καθαρισμένα και χοντροκομμένα)
  • 4-5 κ.σ ελαιόλαδο
  • 6 φρέσκα κρεμμύδια (τρυφερά με τα πράσινα φύλλα τους και χοντροκομμένα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 μαρούλι χοντροκομμένο
  • 1/4 ματσάκι άνηθο
  • 1/4 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 1 αυγό προεραιτικα
  • το χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι
  • 1 κ.σ κοφτή κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  • Τα μανιτάρια φρικασέ, είναι μία υγιεινή συνταγή για φρικασέ με μαρούλι αλλά χωρίς κρέας. Έχουν λίγες θερμίδες και φυτική πρωτεΐνη και μπορούν να γίνουν και νηστίσιμα-vegan.
  • Για το φρικασέ με μανιτάρια θα χρησιμοποιήσουμε μια πλασωτέ κατσαρόλα. Φαρδιά και ρηχή δηλαδή.
  • Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το σκεύος και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα λευκά μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών 3-4 λεπτά λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
  • Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά πάντα, για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα μαρούλια κι ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά να μαραθούν τα μαρούλια.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ελάχιστο νερό περίπου μισό φλιτζάνι.
  • Σιγοβράζουμε για 20´ και στα τελευταία λεπτά του βρασμού προσθέτουμε τα βότανα. Μέχρι τώρα το φαγητό έχει πάρει ένα βαθύ σκούρο χρώματα και μπορείτε να το σερβίρετε με λίγο χυμό λεμόνι αν είστε vegan ή αν νηστεύετε.
  • Αν θέλετε να κάνετε αυγολέμονο στα μανιτάρια φρικασέ για πιο πλούσια γεύση, χαμηλώνουμε την ένταση της κουζίνας στο 2.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό να αφρατέψει με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.
  • Ρίχνουμε ανακατευοντας, περίπου 1 φλ. ζωμό από το φρικασέ να αραιώσει το αυγολέμονο και για να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία του φαγητού με το αυγολέμονο.
  • Περιχύνουμε τα μανιτάρια φρικασέ με το αραιωμένο αυγολέμονο και ανακατεύουμε το φαγητό. Αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά στην φωτιά να πήξει ελαφρά το φρικασέ μανιταριών.
  • Το σερβίρουμε ζεστό.