Εύκολα και πεντανόστιμα μακαρόνια με τέλεια σάλτσα κοκκινιστό χταποδάκι - Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Θα γλείφετε θα δάχτυλα σας

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Εύκολα και πεντανόστιμα μακαρόνια με τέλεια σάλτσα κοκκινιστό χταποδάκι - Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υπέροχη μακαρονάδα με τέλεια σάλτσα κοκκινιστό χταποδάκι, για ένα τραπέζι με φίλους, αλλά και για οικογενειακό σαρακοστιανό γεύμα, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι εύκολη και πεντανόστιμη.

Αυτά πρέπει να κάνουμε για τα μακαρόνια με σάλτσα κοκκινιστό χταποδάκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 συσκευασία ντοματάκια κον κασέ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα ακατέργαστη ζάχαρη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 500 γραμ. σπαγγέτι

Εκτέλεση

  • Για το χταπόδι με μακαρόνια, ζεσταίνουμε πρώτα σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά έως ότου γίνει διάφανο, χωρίς όμως να πάρει χρώμα.
  • Εν τω μεταξύ, έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μπουκιές το χταπόδι. Το προσθέτουμε στο κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 3΄-4΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και τρίβουμε αρκετό πιπέρι.
  • Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε γύρω στα 35΄-40΄, έως ότου να μαλακώσει το χταπόδι και να χυλώσει η σάλτσα. Εν τω μεταξύ βράζουμε το σπαγγέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, δύο λεπτά λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για να βράζετε τέλεια τα μακαρόνια σας.
  • Με μια τσιμπίδα και ενώ τα μακαρόνια στάζουν, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε για 2΄ και σερβίρουμε.

Δείτε ωστόσο και την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για μακαρόνια με κιμά, κανέλα και κονιάκ πάνε το πιάτο σε άλλο επίπεδο.

Εύκολα και νόστιμα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μακαρόνια συνταγή

Πανεύκολα και νόστιμα είναι αυτά τα μακαρόνια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με σάλτσα ντομάτας. Ο λόγος για την σάλτσα ναπολιτάνα η οποία είναι ιδανική και για κεφτέδες πίτσα και ό,τι άλλο αγαπάτε.

Αυτά πρέπει να ακολουθήσεις για τα φτιάξεις τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 2 συσκευασίες αποφλοιωμένα ντοματάκια (πομοντόρια μακρόστενα) ή 1 κιλό φρέσκα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2-3 πρέζες ζάχαρη
  • λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λίγα φύλλα βασιλικό φρέσκο
  • Για την μακαρονάδα
  • 500 γραμ. σπαγγέτι
  • ελαιόλαδο για το τελείωμα
  • τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε την κόκκινη σάλτσα ντομάτας (ναπολιτάνα) για τα μακαρόνια. Λιώνουμε τα πομοντόρια με τα χέρια σε μπολ. Κρατάμε όλο τον χυμό τους.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα στην εποχή τους, τα αποφλοιώνουμε με τον εύκολο τρόπο που σας έχω εδώ, τα κόβουμε στην μέση και τα ζουλάμε να φύγουν οι σπόροι. Τα λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρα φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το τακτικά για περίπου 7′. Δεν θέλουμε να πάρει καθόλου χρώμα το κρεμμύδι και να βαρύνει η σάλτσα.
  • Σπάμε τα σκόρδα, τα προσθέτουμε στο λάδι και σοτάρουμε για 2′ (μετά αν θέλουμε τα αφαιρούμε αλλιώς θα λιώσουν στο μαγείρεμα). Προσθέτουμε τις ντομάτες και με ξύλινη κουτάλα τις πατάμε να λιώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι κι αν θέλουμε ένα κομμάτι από το κοτσάνι του βασιλικού.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 45′. Πότε πότε, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Η σάλτσα μετά από 45 ´ θα έχει πυκνώσει και οι ντομάτες θα έχουν πολτοποιοηθεί.
  • Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα του βασιλικού. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Εν τω μεταξύ, έχουμε βράσει και στραγγίσει τα μακαρόνια. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ναπολιτάνα στα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε.
  • Τα σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα με έξτρα σάλτσα και τριμμένο τυρί.

Μετά τα μακαρόνια είναι το καλύτερο να φάτε ένα γλυκάκι. Φτιάξετε το γλυκό ψυγείου με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.