Ζουμερή καλοκαιρινή πίτα με πατάτες και κολοκυθάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Παραδοσιακή της Κρήτης

Λέγεται αλλιώς "χανιώτικο μπουρέκι"

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ζουμερή καλοκαιρινή πίτα με πατάτες και κολοκυθάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Παραδοσιακή της Κρήτης

Αυτή η ζουμερή καλοκαιρινή πίτα με πατάτες και κολοκυθάκια λέγεται αλλιώς "χανιώτικο μπουρέκι" και είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει βήμα βήμα πως να την φτιάχνουμε κι εμείς στο σπίτι μας.

Είναι ότι πρέπει για κολατσιό μετά την παραλία που η όρεξη θα σας ανοίξει!

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτα (800 γραμ.)
  • 1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση φρέσκιες)
  • 1 κιλό κολοκυθάκια πρωτοφαντά (τρυφερά της εποχής χωρίς πολλούς σπόρους)
  • 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 500 γραμ. πηχτόγαλο χανίων ή ξινομηζύθρα
  • 500 γραμ. ανθότυρο φρέσκο θρυμματισμένο
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 μεγάλα αυγά

Για την επιφάνεια της πίτας

  • λίγο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

  • Για το παραδοσιακό χανιώτικο μπουρέκι, θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μεγάλο μακρόστενο ταψί 40 εκ.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, στο χέρι ή σε μαντολίνο. Τις βάζουμε σε μπολ.
  • Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τις άκρες τους και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μπολ.
  • Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.
  • Λαδώνουμε με πινέλο το ταψί και απλώνουμε ένα φύλλο παγωμένη σφολιάτα. Φροντίζουμε να καλύπτει η σφολιάτα τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση.
  • Επειδή η σφολιάτα έχει ελαστικότητα, την τεντώνουμε λίγο, ώστε να καλύψουμε τα τοιχώματα. Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Στρώνουμε το μισό πηχτόγαλο και το μισό ανθότυρο.
  • Επαναλαμβάνουμε μια φορά τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι, αλεύρι, τυριά.
  • Σε μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και το δυόσμο.
  • Αλατοπιπερώνουμε το χυλό και περιχύνουμε το μπουρέκι.
  • Καλύπτουμε με τη δεύτερη κρύα σφολιάτα και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα.
  • Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί.
  • Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με ελάχιστο λάδι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε το χανιώτικο μπουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα ή στους 200 βαθμούς C με αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  • Μετά από τα πρώτα 10′ του ψησίματος χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς C ή στους 160 C, αντίστοιχα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από τη βάση του ταψιού.
  • Συνολικό ψήσιμο 1 ώρα.
  • Σερβίρουμε το χανιώτικο μπουρέκι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μυστικό για να ψηθεί τέλεια η πίτα με πατάτα και κολοκυθάκια της Αργυρώς

Η δυνατή θερμοκρασία του φούρνου στην αρχή του ψησίματος, δίνει γρήγορα στη σφολιάτα όγκο και χωρίζει τις πολλές στρώσεις της. Έτσι, όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, μας δίνει τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα.

Επίσης, μια πίτα που τα "σπάει" είναι αυτή εδώ, σπανακόπιτα κρεμώδης με αυγό και θρυμματισμένα τυριά!

Θεσπέσια καλοκαιρινή πίτα με κολοκυθάκια και τυρί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Καλοκαιρινές πίτες Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Παριανή καλοκαιρινή πίτα ή αλλιώς, η πίτα από το μποστάνι. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την συνταγή για το πιο θεσπέσιο κολατσιό με κολοκυθάκια και τυρί!

Είναι πανεύκολη, είναι άκρως γευστική κι έχει δροσιά καλοκαιριού. Δοκιμάστε την!

Υλικά Συνταγής

  • 2 χοντρά χωριάτικα φύλλα (ή 1 πακέτο έτοιμο φύλλο κρούστας)
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 4 κολοκύθια
  • 2 καρότα
  • 1/2 κιλό βλήτα βρασμένα
  • 2 αυγά
  • 200 γραμ. γραβιέρα Πάρου
  • 300 γραμ. ξινομυζήθρα Πάρου
  • 400 γραμ. νησιώτικη χλωρή μανούρα (παριανό τυρί προτού γίνει αλμυρό και σκληρό) ή μαλακή ανάλατη φέτα
  • 1/3 ματσάκι άνηθος και μαϊντανός
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την παριανή καλοκαιρινή πίτα με βλήτα, ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι και τρίβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα βρασμένα βλήτα και τα ψιλοκόβουμε.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα και τα ψιλοκομμένα βλήτα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους. Αλατίζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους πιο γρήγορα.

Αφού στεγνώσουν καλά τα λαχανικά της γέμισης, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη γραβιέρα, την ξινομυζήθρα Πάρου και τη χλωρή μανούρα. Χτυπάμε τα αβγά σε μπολ και τα ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.

Σε λαδωμένο, πυρίμαχο, μακρόστενο σκεύος στρώνουμε το ένα χοντρό χωριάτικο φύλλο φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουμε τα υλικά με κουτάλι. Βρέχουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό.

Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν οι ενώσεις. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε λίγο λάδι με πινέλο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 ºC, για περίπου 50′, μέχρι να ροδίσει η καλοκαιρινή πίτα πάνω και κάτω.