"Σκοτώνουν" για να βρουν την συνταγή αυτής της πίτας της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου τώρα που χειμωνιάζει

Είναι πανεύκολη και άκρως γευστική

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα

Ο καιρός έχει αρχίσει και χειμωνιάζει σιγά σιγά - έρχονται και ακραία φαινόμενα - και αυτή η συνταγή για τραγανή κιμαδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι πραγματικά "λουκούμι".

Έχει λίγα υλικά, εύκολη εκτέλεση και συγκλονιστική γεύση!

Υλικά Συνταγής για το φύλλο κρασιού

  • 700 γραμ. αλεύρι
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • όσο σηκώσει (περίπου 1 ποτήρι και κάτι) νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 5 πράσα
  • 2 αυγά
  • 150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 κ.γλ. πελτές ντομάτας
  • 3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την κιμαδόπιτα με πράσο, κοσκινίζοντας πρώτα το αλεύρι σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μια μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 30΄, ν’ αναπτυχθεί η γλουτένη και να ανοίγεται εύκολα το φύλλο.

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα βράζουμε για 8΄-10΄ να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τ’ αφήνουμε στην άκρη. Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ίσα που να γυαλίσει για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, τα καρότα και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε και τα πράσα και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 15΄ μέχρι να πιει η γέμιση τα υγρά της. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μαϊντανό και τη γραβιέρα. Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Ανοίγουμε 4 λεπτά και μεγάλα φύλλα και τ’ αφήνουμε λίγο στον πάγκο να στεγνώσουν. Λαδώνουμε ταψί ρηχό για πίτα 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε σουρωτό το πρώτο φύλλο. Περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.

Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο σουρωτό. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. Αφήνουμε κενό, χωρίς γέμιση, 2 εκ. απ’ το χείλος του ταψιού. Σκεπάζουμε με τρίτο φύλλο, στρώνοντάς το σουρωτά. Περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Τέλος, καλύπτουμε με το τέταρτο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο. Ραντίζουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό με τα δάχτυλα. Τρυπάμε εδώ κι εκεί την επιφάνεια με μαχαίρι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις κάτω-κάτω για περίπου 1 ώρα και 15΄ μέχρι να ροδίσει καλά.

Κι αν θες κάτι σε γλυκό, δοκίμασε αυτό το smoothie με σοκολάτα και μπανάνα από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Τρομερή σεφουκλώτη πίτα με κρεμμύδι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Παραδοσιακή της Νάξου

συνταγές Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για πίτες

Υλικά Συνταγής

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο ΚΙΧΙ
  • 1/3-1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 2 κ.σ σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1.200 γραμ. σέσκουλα καθαρισμένα (σέφουκλα)
  • 1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά και τρυφερά-με τα φύλλα τους)
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 3/4 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλ. σταφίδες

Εκτέλεση

  • Για τη Σεφουκλωτή πίτα Νάξου, την παραδοσιακή νηστίσιμη πίτα με σέσκουλα από τη Νάξο, θα αγοράσετε γύρω στο 1,5 κιλό σέσκουλα, θα τα καθαρίσετε και θα μείνουν περίπου 1.200 γραμ.
  • Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα αφού τα καθαρίσουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους και σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε όλα τα βότανα.
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5′ περίπου μέχρι να γίνει το κόκκινο κρεμμύδι διάφανο χωρίς να πάρει καθόλου χρώμα. Προσθέτουμε τα κομμένα και στεγνά σέσκουλα και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό, να αρχίσουν να μαλακώνουν και να κατεβάσουν τα υγρά τους.
  • Τότε, προσθέτουμε μέσα το ρύζι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το ρύζι για λίγα λεπτά να ρουφήξει όλα τα υγρά από τα σέσκουλα και να στεγνώσει η γέμιση. Αποσύρουμε τη γέμιση της χορτόπιτας από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα βότανα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά. Σ’ αυτό το στάδιο η γέμιση δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρά!
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C, θα ψήσουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, στην κάτω σχάρα.
  • Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 38 εκ. ή μακρόστενο ταψί 35 επί 24. Ανοίγουμε την συσκευασία με το χωριάτικο φύλλο.
  • Παίρνουμε ένα από τα φύλλα και το κόβουμε στη μέση. Ψιλοκόβουμε το μισό φύλλο μέσα στη γέμιση. Κρατάμε το άλλο μισό για να καλύψουμε την πίτα.
  • Στρώνουμε τσαλακωτά και ακτινωτά στο λαδωμένο ταψί 3 χωριάτικα φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη χλιαρή γέμιση πάνω στα χωριάτικα φύλλα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με το υπόλοιπο μισό φύλλο και το λαδώνουμε ελαφρά.
  • Τέλος, στρώνουμε τα 2 τελευταία φύλλα στην επιφάνεια, τσαλακώνοντάς τα και λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Χαράζουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια στην επιφάνεια. Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι την επιφάνεια της πίτας.
  • Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα να ροδίσει καλά το φύλλο. Το τελευταίο 15′ ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση.
  • Αφήνουμε τη σεφουκλωτή να κρυώσει ελαφρά και μετά κόβουμε σε κομμάτια.