Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Λαμπρόψωμο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Παραδοσιακή συνταγή για τη Μεγάλη Πέμπτη

Λαμπρόψωμο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
ΑΛΜΥΡΕΣ 29.04.2021 20:40
Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και είναι η ιδανική ευκαιρία για να φτιάξετε κι εσείς λαμπρόψωμο. Ψάξαμε και σας βρήκαμε την πιο εύκολη και καλή συνταγή δια χειρός Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Το λαμπρόψωμο είναι ένα Πασχαλινό ψωμί, κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνεται κατά παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη. Κόβεται τη βραδιά της Ανάστασης και εμείς σας έχουμε βρει την ιδανική συνταγή! Μάλιστα, μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτό το αφράτο τσουρέκι από την Αργυρώ Μπαρμαπρίγου.

Η συνταγή για το λαμπρόψωμο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

  • 500 γραμ. αλεύρι ολικής
  • 200 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
  • 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1½ κ.γλ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 αυγά μεγάλα (σε θερμ. δωμ)
  • 100 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό(σε θερμ. δωμ.)
  • 50 γραμ. βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)
  • 300 γραµ. γάλα (χλιαρό)
  • κόκκινα αυγά για το στόλισμα
  • 1 κ.σ γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • 1 ασπράδι για το άλειμμα του ψωμιού

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λαμπρόψωμο

Εκτέλεση

  • Για το παραδοσιακό Λαμπρόψωμο ή Πασχαλινό ψωμί όπως λέγεται, έχουμε όλα τα υλικά ζυγισμένα και στις θερμοκρασίες που απαιτούνται. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά σκόνη, το μαχλέπι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα κοπανισμένη και τα ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το γάλα για το λαμπρόψωμο να γίνει χλιαρό (κάτω από 40 °C). Αποσύρουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι. Με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε να διαλυθεί το γιαούρτι.
  • Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το σύρμα.
  • Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά.
  • Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα για 2΄να βραχεί το αλεύρι.
  • Δυναμώνουμε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε τα υλικά για το Λαμπρόψωμο για 4΄ μέχρι να σχηματιστεί ζύμη και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του κάδου.
  • Λίγο-λίγο με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε με ροή κλωστής το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.
  • Δυναμώνουμε το μίξερ και δουλεύουμε την ζύμη για 2-3΄ σε δυνατή ταχύτητα.
  • Η ζύμη τώρα είναι εύπλαστη, ελαστική και δεν πρέπει κολλάει στα χέρια. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι. Με βουτυρωμένα χέρια βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω. Την βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο μακριά από ρεύματα αέρα να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ζεστό σημείο και να φουσκώσει.
  • Ο χρόνος αναμονής για το φούσκωμα της ζύμης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
    Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί αντικολλητικό βουτυρωμένο 30 εκατ. ή θα βάλουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί.
  • Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης για να φτιάξουμε φυτίλια-κορδόνια ζύμης για τη διακόσμηση του Λαμπρόψωμου. Δίνουμε σχήμα στρογγυλό στο Πασχαλινό ψωμί και κάνουμε τέσσερις βαθιές τρύπες σε σχήμα σταυρού πάνω στο Λαμπρόψωμο.
  • Βυθίζουμε μέσα τα κόκκινα αυγά μέχρι τη μέση τους, γιατί με το φούσκωμα της ζύμης ανεβαίνουν πάνω. Δείτε εδώ πως βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά.
  • Κάνουμε σχέδια με το κομμάτι ζύμης που κρατήσαμε και τα βάζουμε πάνω στο Λαμπρόψωμο.
  • Σκεπάζουμε το Λαμπρόψωμο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.
  • Χτυπάμε 1 ασπράδι και αλείφουμε το Λαμπρόψωμο ολόγυρα. Για διχρωμία στο πασχαλινό ψωμί, αλείψτε τα στολίδια ζύμης με κρόκο και το υπόλοιπο ψωμί με ασπράδι. Αφήνουμε να σταθεί για 10΄ το πασχαλινό ψωμί και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Ψήνουμε το λαμπρόψωμο στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40΄ να ροδίσει.
  • Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  • Αν θέλετε, βάλτε στη ζύμη σπόρους γλυκάνισο ή βράστε τον γλυκάνισο για 2-3΄ σε 1/2 φλ. νερό. Αφαιρέστε 1/2 φλ. γάλα από το συνολικό και προσθέστε αντίστοιχη ποσότητα αρωματισμένο νερό με γλυκάνισο.

Παραδοσιακή παριανή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η Μεγάλη εβδομάδα ξεκίνησε και το Youweekly.gr φυσικά σας παρουσιάζει την πιο αγαπημένη Πασχαλινή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία μας δείχνει τα βήματα για την πιο νόστιμη παριανή μαγειρίτσα.

Κάθε πασχαλινό τραπέζι έχει στο μενού το συγκεκριμένο πιάτο, για αυτό πάμε να δούμε τα υλικά που χρειαζόμαστε για να εκπλήξουμε τους καλεσμένους μας!

Υλικά Συνταγής

  • 1 συκωταριά από μικρό αρνί
  • 1 αντεριά από μικρό αρνί
  • 2 μαρούλια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά) με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λεμόνι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την μαγειρίτσα παριανή μια πασχαλινή παραδοσιακή συνταγή, καθαρίζοντας πρώτα τα εντεράκια, γυρνώντας τα µέσα έξω µε ένα στυλό ή µολύβι. Τα ξεπλένουµε και τα βάζουµε σε µπολ. Στύβουµε 1 λεµόνι για την μαγειρίτσα παριανή και ρίχνουµε λίγο αλάτι.

Τα αφήνουµε στο ψυγείο για λίγες ώρες, µέχρι να ασπρίσουν. Μπορούµε να το κάνουµε και µία µέρα πριν. Έπειτα τα ξεπλένουµε καλά και πιάνοντας 2-3 έντερα τα πλέκουµε σε λεπτή κοτσίδα. Τα ζεµατάµε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουµε. Αφού κρυώσουν, τα κόβουµε σε πολύ ψιλά κοµµάτια.

Καθαρίζουµε τη συκωταριά και τη ζεµατάµε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τη στραγγίζουµε και την αφήνουµε να κρυώσει. Την ψιλοκόβουµε σε πολύ µικρά κοµµάτια. Χοντροκόβουµε τα µαρούλια και τα ζεµατάµε για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουµε.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και προσθέτουµε τα κρεµµύδια. Τα αφήνουµε να µαλακώσουν σε µέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά να γίνουν διάφανα. Προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια την ψιλοκοµµένη συκωταριά και τα ψιλοκοµµένα εντεράκια. Ανακατεύουµε καλά.

Καλύπτουµε τα υλικά µε νερό και σκεπάζουµε την κατσαρόλα. Αφήνουµε να σιγοβράζει για 25-30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουµε το ρύζι, τα µαρούλια και αλατοπιπερώνουµε. Σιγοβράζουµε 15 λεπτά. Στον τελευταίο βρασµό προσθέτουµε µπόλικο άνηθο.

Φτιάχνουμε το αυγολέµονο για την μαγειρίτσα παριανή

Χτυπάµε τα αυγά µε το λεµόνι και αραιώνουµε µε ζωµό από το φαγητό. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για τέλειο αυγολέμονο.

Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουµε τη µαγειρίτσα µε το αυγολέµονο.

Την αφήνουµε για 10΄ πάνω στο σβησµένο µάτι της κουζίνας.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Πάσχα: Μην βάφετε φρέσκα αυγά! Τα σούπερ μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Τραγανή και εύκολη σπανακόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Share