Πεντανόστιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια και χόρτα - Έτοιμη σε μισή ωρίτσα

Για εσάς που θέλετε να δοκιμάσετε μια διαφορετική συνταγή από την κλασική

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Πεντανόστιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια και χόρτα - Έτοιμη σε μισή ωρίτσα

Νηστίσιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια και χόρτα, vegan συνταγή για χορτοφάγους μας έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Η μαγειρίτσα με μανιτάρια είναι θρεπτική και πεντανόστιμη. Γίνεται με ρύζι ή χωρίς.

Έχει νηστίσιμο αυγολέμονο με ταχίνι και λεμόνι. Αν νηστεύεις ή είσαι vegan, θα ξετρελαθείς με αυτό το θρεπτικό πιάτο πλούσιο σε ενέργεια με υψηλή διατροφική αξία. Δείτε πως κάνουμε και τα πιο αφράτα τσουρέκια!

Αυτή είναι η συνταγή για την μαγειρίτσα με μανιτάρια και χόρτα

Υλικά Συνταγής

  • 800 γραμ. μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα-πλευρώτους-πορτομπέλο κ.λπ.) κομμένα σε φέτες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. ρύζι γλασέ
  • 3 γεμάτες κ.σ. ταχίνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • το χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

  • Για την νηστίσιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια και χόρτα καθαρίζουμε πρώτα τα μανιτάρια πολύ σχολαστικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά για τη μαγειρίτσα με μανιτάρια, το μαρούλι, τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε μεσαία κατσαρόλα πλασοτέ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι με το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών για 3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό.
  • Προσθέτουμε το ρύζι,2 φλιτζάνια ζεστό νερό, τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το ψιλοκομμένο μαρούλι και τα μυρωδικά.
  • Μυρωδικά η χόρτα μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει να τρώτε. Άνηθο, μάραθο, καυκαλήθρες, μυρώνια κλπ.
  • Αφήνουμε την μαγειρίτσα με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι.
  • Αλατοπιπερώνουμε την μαγειρίτσα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κοπεί ο βρασμός.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι σε λίγες κουταλιές χλιαρό νερό. Το αραιώνουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας.
  • Ανακατεύουμε καλά το ταχινολέμονο.
    Ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό από την νηστίσιμη μαγειρίτσα και ανακατεύουμε με κουτάλι να αραιώσει τελείως. Αν χρειαστεί, προσθέστε ακόμα λίγο ζωμό από τη μαγειρίτσα ώστε το νηστίσιμο αυγολέμονο να έχει υγρή μορφή.
  • Προσθέτουμε το νηστίσιμο αυγολέμονο με ταχίνι στην κατσαρόλα περιχύνοντας την μαγειρίτσα.
  • Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αν θέλετε προσθέστε επιπλέον άνηθο η μάραθο.
  • Ανακατεύουμε καλά την μαγειρίτσα με τα μανιτάρια μέχρι να ασπρίσει από το ταχίνι που προσθέσαμε.
  • Σκεπάζουμε την μαγειρίτσα με μανιτάρια και την αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά.
  • Την σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Πηγή: argiro.gr

Αυτή είναι η συνταγή και για την κλασική μαγειρίτσα

μαγειρίτσα Μπαρμπαρίγου

Η Μεγάλη εβδομάδα ξεκίνησε και το Youweekly.gr φυσικά σας παρουσιάζει την πιο αγαπημένη Πασχαλινή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία μας δείχνει τα βήματα για την πιο νόστιμη παριανή μαγειρίτσα,.

Κάθε πασχαλινό τραπέζι έχει στο μενού το συγκεκριμένο πιάτο, για αυτό πάμε να δούμε τα υλικά που χρειαζόμαστε για να εκπλήξουμε τους καλεσμένους μας!

Η συνταγή για την παριανή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 1 συκωταριά από μικρό αρνί
  • 1 αντεριά από μικρό αρνί
  • 2 μαρούλια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά) με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λεμόνι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε την μαγειρίτσα παριανή μια πασχαλινή παραδοσιακή συνταγή, καθαρίζοντας πρώτα τα εντεράκια, γυρνώντας τα µέσα έξω µε ένα στυλό ή µολύβι. Τα ξεπλένουµε και τα βάζουµε σε µπολ. Στύβουµε 1 λεµόνι για την μαγειρίτσα παριανή και ρίχνουµε λίγο αλάτι.
  • Τα αφήνουµε στο ψυγείο για λίγες ώρες, µέχρι να ασπρίσουν. Μπορούµε να το κάνουµε και µία µέρα πριν. Έπειτα τα ξεπλένουµε καλά και πιάνοντας 2-3 έντερα τα πλέκουµε σε λεπτή κοτσίδα. Τα ζεµατάµε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουµε. Αφού κρυώσουν, τα κόβουµε σε πολύ ψιλά κοµµάτια.
  • Καθαρίζουµε τη συκωταριά και τη ζεµατάµε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τη στραγγίζουµε και την αφήνουµε να κρυώσει. Την ψιλοκόβουµε σε πολύ µικρά κοµµάτια. Χοντροκόβουµε τα µαρούλια και τα ζεµατάµε για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουµε.
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και προσθέτουµε τα κρεµµύδια. Τα αφήνουµε να µαλακώσουν σε µέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά να γίνουν διάφανα. Προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια την ψιλοκοµµένη συκωταριά και τα ψιλοκοµµένα εντεράκια. Ανακατεύουµε καλά.
  • Καλύπτουµε τα υλικά µε νερό και σκεπάζουµε την κατσαρόλα. Αφήνουµε να σιγοβράζει για 25-30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουµε το ρύζι, τα µαρούλια και αλατοπιπερώνουµε. Σιγοβράζουµε 15 λεπτά. Στον τελευταίο βρασµό προσθέτουµε µπόλικο άνηθο. Δείτε μάλιστα εδώ όλα τα μυστικά της.