Ζουμερή και γρήγορη κοτόπιτα - Λιώνει στο στόμα

Ο Έκτορας Μποτρίνι ξέρει...

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ζουμερή και γρήγορη κοτόπιτα - Λιώνει στο στόμα

Μπορεί η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου να μας δάνεισε την πιο τέλεια συνταγή για το πιο γρήγορο και γευστικό γλυκό ψυγείου αλλά ο Έκτορας Μποτρίνι ανέλαβε τα... αλμυρά πιάτα!

Αυτή η κότοπιτα θα σου μείνει αξέχαστη, στο υπογράφουμε!

Πώς να φτιάξεις την τέλεια κοτόπιτα

Υλικά

  • 2 ‏φύλλα κουρού
  • 1 κιλό ‏κοτόπουλο φιλέτο κομμένο τετραγωνάκια
  • 300 γρ. ‏μανιτάρια champignon de Paris λεπτοκομμένα
  • 2 ‏πράσες κομμένες ροδέλες
  • 400 γρ. ‏ζωμό κοτόπουλο
  • 100 γρ. ‏λευκό κρασί
  • 100 γρ. ‏κρέμα γάλακτος
  • 1 ματσάκι ‏μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ‏αλεύρι
  • 3 κ.σ. ‏ελαιόλαδο
  • 1 ‏αυγό
  • 40 γρ. ‏βούτυρο
  • ‏Αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε μία κατσαρόλα ή ένα τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις πράσες, τσιγαρίζετε για 10 λεπτά, προσθέτετε τα κομμάτια κοτόπουλο, τσιγαρίζετε, προσθέτετε τα μανιτάρια, τσιγαρίζετε και σβήνετε με το κρασί.
  • Αφήνετε να εξατμιστεί και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε το κοτόπουλο να ψηθεί για 20 περίπου λεπτά.
  • Σε μία άλλη κατσαρόλα φτιάχνετε μία τύπου μπεσαμέλ, λιώνετε δηλαδή το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύετε και ρίχνουμε το ζωμό από κοτόπουλο που έχουμε ζεστό και ανακατεύετε μέχρι να δέσει και να γίνει μία κρέμα.
  • Ρίχνετε ύστερα την κρέμα επάνω στο κοτόπουλο. Ανακατεύετε, προσθέτετε το μαϊντανό, την κρέμα γάλακτος και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.
  • Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Ανοίγετε το ένα φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα, απλώνετε τη γέμιση και τη σκεπάζετε με το άλλο φύλλο.
  • Κλείνετε τις άκρες, κάνουμε μερικές τρύπες επάνω στο φύλλο με το πιρούνι, αλείφετε με αυγό και ψήνετε στους 190° για περίπου μια ώρα.
  • Βγάζετε από το φούρνο και περιμένετε 10-15 λεπτά πριν την κόψετε.

3 μυστικά για τη σφολιάτα που (ίσως) δε γνωρίζατε

Ξεδιπλώνουμε τη σφολιάτα όταν ξεπαγώσει πλήρως

Δε χρειάζεται βιασύνη. Όταν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε κάτι με φύλλο σφολιάτας, βγάζουμε τη συσκευασία από την κατάψυξη σε θερμοκρασία δωματίου και υπολογίζουμε ότι, σε περίπου 2 ώρες, θα μπορούμε να την ξεδιπλώσουμε για τη συνταγή μας. Εάν προσπαθήσουμε να την ξεδιπλώσουμε από το πλαστικό χαρτί της πριν αποψυχθεί εντελώς, θα δούμε ότι “σπάει” σε κομμάτια. Δεν αχρηστεύεται, όμως είναι πιό δύσκολο μετά να τη χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές.

Της φερόμαστε με ευγένεια

Φυσικά δεν της λέμε λόγια γλυκά, με το σεις και με το σας, αλλά τη μεταχειριζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή. Η σφολιάτα υψηλής ποιότητας, όπως το φύλλο σφολιάτας “του χεριού σας” alfa, είναι ντελικάτη ζύμη, φτιαγμένη με αγνά, εκλεκτά υλικά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε λίπη -που στο ψήσιμο την κάνουν τόσο λαχταριστή- δεν αντέχει τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Τη μεταφέρουμε απαλά από το χαρτί της, στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε. Φροντίζουμε να μην την τραβολογάμε γιατί το πάχος της είναι προκαθορισμένο και ομοιόμορφο. Και βέβαια, δεν αφήνουμε τη σφολιάτα να μείνει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσουμε, ειδικά αν αυτό είναι ζεσταμένο από τους φούρνους και τα καλοριφέρ.

Αγαπά το αλεύρι, το γάλα και το αυγό

Όταν θέλουμε να ακουμπήσουμε το φύλλο σφολιάτας σε κάποια επιφάνεια και δεν έχουμε εύκαιρη μια λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με κάμποσο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το απλώνουμε άφοβα. Έπειτα το γεμίζουμε με ότι λέει η συνταγή μας και δεν πρόκειται να μας κολλήσει μέχρι να το μεταφέρουμε στο σκεύος ψησίματος.