Η πιο τέλεια σπανακόπιτα για την Σαρακοστή από την Βέφα Αλεξιάδου - Με τραγανό φύλλο κρούστας

Η συνταγή και η εκτέλεση

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Η πιο τέλεια σπανακόπιτα για την Σαρακοστή από την Βέφα Αλεξιάδου - Με τραγανό φύλλο κρούστας

Νηστίσιμη σπανακόπιτα με λεμόνι της Βέφας Αλεξιάδου για να φτιάξετε τώρα στην Σαρακοστή και να τους τρελάνετε όλους. Μπορεί να έχετε κόψει το κρέας, όμως με αυτή την πίτα που είναι πεντανόστιμη, δεν θα το θέλετε καν στο μενού

Αν πάλι θέλετε κάτι γλυκό δείτε αυτό το γλυκό του κουταλιού λεμόνι πάλι από την αγαπημένη Βέφα.

Έτσι θα φτιάξεις την σπανακόπιτα της Βέφας Αλεξιάδου

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
  • 1/3 του φλιτζανιού λάδι
  • 3/4 του φλιτζανιού κρεμμύδι τριμμένο
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 3/4 κούπας λάδι ή σπορέλαιο
  • 3/4 κούπα σόδα (ανθρακούχο νερό)

Εκτέλεση για την νηστίσιμη σπανακόπιτα

  • Καθαρίστε, πλύντε, ζεματίστε και στραγγίστε καλά το σπανάκι.
  • Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει, ρίξτε και σωτάρετε ελαφρά μέσα σ’ αυτό τα δύο κρεμμύδια και το πράσο.
  • Ρίξτε το σπανάκι, το άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακατέψτε και κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά.
  • Στρώστε σε ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα – ένα. Απλώστε επάνω σ’ αυτά το μίγμα του σπανακιού, πασπαλίστε στην επιφάνεια λίγο πιπέρι φρεσκοκομμένο και στρώστε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και πάλι ένα – ένα.
  • Χωρίστε την πίτα σε κομμάτια, περιχύστε τη με όσο λάδι περίσσεψε και βάλτε τη στο φούρνο, στους 200oC.
    Ψήστε για 15′ λεπτά, βγάλτε την και περιχύστε τη με τη σόδα.
  • Ξαναβάλτε τη στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας, 45′ λεπτά περίπου.
  • Έτοιμη για να τρελάνετε τους πάντες ακόμα και με τα πιο απλά υλικά.

Πώς να ανοίξετε φύλλο για πίτα

Φύλλο σπανακόπιτας

Τι θα χρειαστείτε

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 ποτηριού κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 1/5 κουτάλι της σούπας ξίδι ή λευκό, ξηρό κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι («κοφτό»)
  • 130 περίπου γραμμάρια χλιαρό νερό

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο - Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή σε μίξερ, αν έχετε), ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε στη συνέχεια το ελαιόλαδο και το αλάτι, πλάθοντας μέχρι το λάδι να απορροφηθεί.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το ξίδι ή το λευκό κρασί και, τέλος, το νερό λίγο-λίγο, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Βήμα 2ο

Σκεπάστε με μία πετσέτα ή λίγη μεμβράνη τη λεκάνη ή το μπολ και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά.

Βήμα 3ο - Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας σας και χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια.

Στη συνέχεια, με έναν πλάστη «ανοίξτε» το κάθε ένα από τα τέσσερα κομμάτια ζύμης, μέχρι το φύλλο να γίνει λεπτό.

Αν, στις πρώτες σας προσπάθειες, το φύλλο «σπάσει» και δημιουργηθούν τρύπες, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ζύμης και «μπαλώστε» την.