Εύκολη σπανακοτυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στο φύλλο

Θα μυρίσει όλο το σπίτι σου!

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Εύκολη σπανακοτυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στο φύλλο

Εάν ανήκετε στην ομάδα των ατόμων που δεν μπορούν να φάνε τοπ σπανάκι τότε σας έχουμε την πιο κατάλληλη λύση καθώς σας βρήκαμε μια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στην οποία πρόκειται για μια χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα. Μπορείτε να την μαγειρέψετε αρκετά εύκολα καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Η συνταγή της Αργυρώς για την σπανακοτυρόπιτα

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 πράσα
  • 4-5 ψιλά φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 αυγά
  • 350 γραμ. φέτα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε πρώτα τα χόρτα, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια, τα προσθέτουμε στο σπανάκι και τα αλατίζουμε.
  • Τα τρίβουμε να μαραθούν. Τα στύβουμε να φύγουν τα υγρά τους.
  • Τα βάζουμε σε μπολ, τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
  • Τρίβουμε την φέτα. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε καλά.
  • Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σε λαδωμένο ρηχό μεγάλο, ταψί περίπου 40 εκ., στρώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
  • Πεταχτά βάζουμε την μισή γέμιση. Λίγη λίγη εδώ κι εκεί στην επιφάνεια του χωριάτικου φύλλου.
  • Καλύπτουμε με ένα σουρωμένα φύλλο, να μην εξέχει καθόλου, να εφαρμόζει στις άκρες του ταψιού. Ραντίζουμε ελαιόλαδο.
  • Πεταχτά ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  • Καλύπτουμε με τα άλλα δυο φύλλα χωριάτικα αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.
  • Τα χωριάτικα φύλλα που σκεπάζουν την πίτα να μην εξέχουν από το χείλος του ταψιού. Τα σουρώνουμε ελαφρά να εφαρμόζουν στην περίμετρο. Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν από το χείλος του ταψιού, επάνω στην πίτα ή στα στρίβουμε σε κόθρο.
  • Χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό πεταχτά με τα δάχτυλα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.

argiro.gr

Πως να φτιάξετε σπιτικό φύλλο για τις πίτες μόνες σας

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου φύλλο πίτας

Υλικά Συνταγής

  • Για 6 φύλλα
  • 750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • 340 γραμ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση

  • Το χωριατικο φυλλο για πιτα είναι μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή.
  • Ξεκινάμε το σπιτικό χωριατικο χοντρο φυλλο για πιτα από την Αργυρω. Ένα φύλλο για πίτα που ταιριάζει σε κάθε αγαπημένη συνταγή για σπιτική ζύμη με χοντρο φυλλο για πιτα . Φτιάξτε το και θα δείτε τη διαφορά, είναι υπέροχο!

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξίδι και το νερό.
  • Με τα δάχτυλα, δουλεύοντας κυκλικά, βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά.
  • Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και έχουν καθαρίσει τελείως τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζυμη για το φυλλο για πιτα στον πάγκο μας.
  • Ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντάς τη για 5 λεπτά.
  • Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη. Όταν την αγγίζουμε, πρέπει η υφή της να μας θυμίζει δέρμα μωρού. Αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να γίνει δυνατή.
  • Όσο πιο πολύ την ξεκουράζουμε τόσο αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης που δένει τα συστατικά της ζύμης μεταξύ τους.
  • Έτσι, η ζυμη με το χωριατικο φυλλο για πιτα γίνεται δυνατή και ελαστική. Έτσι, όταν περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, δε θα μαζεύει, ούτε θα σπάει το φύλλο την ώρα που το ανοίγουμε.
  • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 κομμάτια.
  • Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και με το λεπτό πλάστη, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο για πίτα, αλευρώνοντας κάθε φορά που είναι απαραίτητο.
  • Αφήνουμε τα ανοιγμένα φυλλα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να τραβήξουν την υγρασία τους και να στεγνώσουν ελαφρώς.
  • Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί (νο 40 ή 42, ρηχό για πίτα).
  • Στρώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς ενδιάμεσα κάθε φυλλο για πιτα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε τη γέμιση που επιθυμούμε κρύα και σε λεπτή στρώση.
  • Γυρίζουμε τα φυλλα που εξέχουν πάνω στην πιτα.
  • Στρώνουμε και καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα.
  • Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε τα φύλλα ενδιάμεσα, δηλαδή όπου ακουμπάει φύλλο με φύλλο να ρίχνουμε λιγάκι από το συνολικό ελαιόλαδο της κάθε συνταγής.
  • Χαράζουμε τα πάνω φύλλα της πίτας και περιχύνουμε ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα, σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε συνταγής. Η γέμιση μπορεί να είναι με τυρί, με κρέας ή με λαχανικά.

Πηγή: Argiro.gr