Πεντανόστιμη κοκκινιστή μαγειρίτσα για το Πάσχα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Είναι το κάτι άλλο

Πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσετε

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πεντανόστιμη κοκκινιστή μαγειρίτσα για το Πάσχα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Είναι το κάτι άλλο

Το Πάσχα πλησιάζει και μια ιδανική συνταγή για να κάνουμε, πέρα από το τσουρέκι, είναι η μαγειρίτσα κοκκινιστή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Η παραδοσιακή σούπα του μεγάλου Σαββάτου, πεντανόστιμη και απολαυστική.

Κοκκινιστή μαγειρίτσα για το Πάσχα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 1 συκωταριά από μικρό κατσίκι ή αρνί
  • 1 αντεριά από μικρό κατσίκι ή αρνί
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ. ανάμεικτα χόρτα (λάπαθα-σέσκουλα-μυρώνια: πλυμένα-στραγγισμένα και ψιλοκομμένα)
  • 1 ματσ. άγρια μικρά σπαράγγια
  • 1 συσκ. πομοντόρια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/3 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/3 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο

Για τα εντεράκια

  • Καθαρίζουμε πρώτα τα εντεράκια γυρνώντας τα μέσα έξω με ένα στυλό ή μολύβι.
  • Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μπολ.
  • Στύβουμε 1 λεμόνι και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
  • Τα αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να ασπρίσουν.
  • Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά και πιάνοντας 2-3 άντερα τα πλέκουμε σε λεπτή κοτσίδα.
  • Τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Αφού κρυώσουν, τα κόβουμε σε πολύ ψιλά κομμάτια για τη μαγειρίτσα κοκκινιστή.

Για τη συκωταριά

  • Καθαρίζουμε τη συκωταριά και τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά.
  • Στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Τη χοντροκόβουμε σε κομμάτια.

Εκτέλεση

  • Χοντροκόβουμε τα χόρτα και τα ζεματάμε για 2-3΄σε βραστό νερό.
  • Τα στραγγίζουμε.
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
  • Τα αφήνουμε να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά για 5-6΄να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο.
  • Αφήνουμε να μαραθούν για 2-3΄.
  • Προσθέτουμε τα εντεράκια και τη συκωταριά.
  • Τα ροδίζουμε για 3-4΄και τα σβήνουμε με το κρασί.
  • Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά.
  • Προσθέτουμε τα πομοντόρια και τα σπάμε πιέζοντας με την κουτάλα.
  • Συμπληρώνουμε με λίγο νερό ίσα που να μισοσκεπάζονται τα υλικά. Σιγοβράζουμε για 15΄.
  • Ρίχνουμε τα χόρτα και τα σπαράγγια.
  • Βράζουμε για επιπλέον 15΄μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
  • Ιδανικά σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι.

Πηγή: argiro.gr