Νόστιμη σπιτική σαλάτα του Καίσαρα από την Αργυρώ - Για να μην την παραγγέλνετε απ' έξω

Η πιο διάσημη σαλάτα στον κόσμο

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νόστιμη σπιτική σαλάτα του Καίσαρα από την Αργυρώ - Για να μην την παραγγέλνετε απ' έξω

Μία από τις πιο διάσημες σαλάτες στο κόσμο είναι η ceasar salad και για να μην την παραγγέλνουμε απ΄ έξω, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έδωσε την πιο νόστιμη συνταγή. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι κανονικό γεύμα (όπως και τα σουβλάκια γαρίδας) καθώς έχει κοτόπουλο εκτός από τα λαχανικά και κρουτόν, που την κάνουν πολύ χορταστική

Η συνταγή και η εκτέλεση

Υλικά

  • 1/2 γαλλική μπαγκέτα κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 600 γρ. στήθος κοτόπουλου φιλέτο ψημένο
  • 1 τρυφερό μαρούλι χοντροκομμένο
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. τρυφερά φύλλα μαϊντανού ολόκληρα
  • 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα

Για τη ceasars σως

  • 1 κρόκο από βιολογικό αυγό
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 4 φιλέτα αντζούγιας (λαδιού)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε προθερμαίνοντας πρώτα το φούρνο στους 180ºC.
  • Χτυπάμε με πιρούνι σε ένα μπολ το σκόρδο με το ελαιόλαδο.
  • Βουτάμε μέσα τις φέτες μπαγκέτας και απ’ τις 2 πλευρές να λαδωθούν καλά και τις αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  • Τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10΄και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Ψήνουμε το κοτόπουλο στην γκριλιέρα ή στο φούρνο.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κοτόπουλο σούβλας (το στήθος μόνο).
  • Στη συνέχεια, το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε το μισό κοτόπουλο, τα μισά κρουτόν, το μισό κρεμμύδι, όλο το μαρούλι, το μισό τυρί και το μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.
  • Μοιράζουμε σε 4 βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα υλικά μοιράζοντάς τα.
  • Στο τέλος περιχύνουμε με τη σως για τη σαλάτα του Καίσαρα.

Για την ceasars σως

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τον κρόκο, το σκόρδο, τη μουστάρδα και τις πολτοποιημένες αντζούγιες.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε ξανά.
  • Προσθέτουμε το λάδι με ροή κλωστής ανακατεύοντας συνεχώς όπως όταν κάνουμε στη μαγιονέζα.
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον λεμόνι ή ξύδι.
  • Αν θέλουμε πιο αραιή τη ceasar σως, προσθέτουμε λίγο νερό για πιο ρευστή σάλτσα.
  • Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ ρίχνουμε τον κρόκο, το σκόρδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα και τις αντσούγιες και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Με το μπλέντερ σε λειτουργία ρίχνουμε λίγο-λίγο και το ελαιόλαδο (όπως στη μαγιονέζα).
  • Η caesars salad μπορεί να γίνει με ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε.
  • Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το ψητό κοτόπουλο ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.

Για το ψητό κοτόπουλο

  • Ρίχνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι στα φιλέτα κοτόπουλου.
  • Βάζουμε τηγάνι αντικολλητικό στη φωτιά και το αφήνουμε να κάψει χωρίς λιπαρή ουσία.
  • Ροδίζουμε τα φιλέτα σε δυνατή φωτιά για 3-4 από κάθε πλευρά.
  • Πασπαλίζουμε λίγα φρέσκα μυρωδικά όπως ρίγανη και θυμάρι.
  • Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στον αέρα στους 180°C.
  • Τοποθετούμε το τηγάνι με τα ροδισμένα φιλέτα κοτόπουλου στη μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε για 15΄.
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο.
  • Προσοχή το τηγάνι πρέπει να έχει μεταλλικό χερούλι.
    Αφήνουμε τα φιλέτα να σταθούν και να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Πρέπει να κρυώσουν.
  • Βγάζουμε τα φιλέτα σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Πηγή: Argiro.gr

Συνοδεύστε τη σαλάτα με πεντανόστιμη καρμπονάρα

Πεντανόστιμη αυθεντική καρμπονάρα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια από τις πιο αγαπημένες συνταγές για μικρούς και μεγάλους είναι αναντίρρητα η καρμπονάρα για αυτό και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την αυθεντική συνταγή που δίνει άρωμα Ιταλίας, ενώ αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών, δείτε εδώ πως να φτιάξετε χωριάτικη μακαρονόπιτα.

Υλικά

  • 500 γρ. σπαγγέτι μπουκατίνι ή φετουτσίνι
  • 150 γρ. guanciale (εναλλακτικά πανσέτα ή μπέικον)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 ολόφρεσκα αυγά
  • 150 γρ. παρμεζάνα και πεκορίνο ανάμεικτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για την καρμπονάρα

  • Βράζουμε πρώτα τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα για 5 λεπτά για την παραδοσιακή καρμπονάρα με αυγό.
  • Σπάμε τη σκελίδα σκόρδο και την προσθέτουμε και αφήνουμε να αρωματίσει για 1 με 2 λεπτά.
  • Το αφαιρούμε.
  • Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ με το μισό τριμμένο τυρί.
  • Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
  • Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
  • Τα ξαναβάζουμε καυτά όπως είναι στην κατσαρόλα.
  • Η φωτιά πρέπει να είναι στο πιο χαμηλό.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να λιώσει και αρωματίσει τα ζυμαρικά με άρωμα και γεύση βουτύρου.
  • Προσθέτουμε την ψημένη πανσέτα στα ζυμαρικά καθώς και τα χτυπημένα αυγά.
  • Όπως είναι όλα καυτά ανακατεύουμε με τσιμπίδα να ενωθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: argiro.gr