Νησιώτικη τυρόπιτα με παραδοσιακό τυρί Μυκόνου - Κάνει "κρατς" στην πρώτη δαγκωνιά

Η πιο viral πίτα του νησιού των ανέμων

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νησιώτικη τυρόπιτα με παραδοσιακό τυρί Μυκόνου - Κάνει

Έχεις βαρεθείς τις κλασικές τυρόπιτες που του φούρνου σου ή τις κατεψυγμένες των σούπερ μάρκετ; Εμείς λοιπόν, σου βρήκαμε μια από τις πιο νόστιμες! Πρόκειται για την Μυκονιάτικη τυρόπιτα με ρυροβολιά και δεν χρειάζεται να πας στο νησί των ανέμων για να την απολαύσεις. Η συνταγή είναι εύκολα και πεντανόστιμη, όπως και αυτή με ξινό τραχανά.

Πως να φτιάξετε την Μυκονιάτικη τυρόπιτα με τυροβολιά

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
  • 500 γρ. τυροβολιά
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια μας την τυροβολιά και προσθέτουμε τα 3 από τα 4 αυγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδι ψιλοκομμένα.
  • Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τον άνηθο και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει το μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις περίπου 30×40 εκ. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα.
  • Έπειτα προσθέτουμε τη γέμιση, απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
  • Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, και πάλι βουτυρώνοντάς τα. Διπλώνουμε στριφτά προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και χαράζουμε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια (ή τρίγωνα, αν χρησιμοποιούμε στρογγυλό ταψί). Περιχύνουμε και αλείφουμε με το τελευταίο μας αυγό.
  • Ψήνουμε στο φούρνο μας στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι η πίτα μας να πάρει χρώμα.

Πηγή: mykonos-flora.gr

Τυρόπιτα και με με γιαούρτι χωρίς φύλλο

Μυκονιάτικη τυρόπιτα με τυροβολιά

Σε περίπτωση που ψάχνετε να βρείτε τι θα μαγειρέψετε χωρίς ωστόσο η κουζίνα να σας "φάει" αρκετό χρόνο από την διάθεσή σας, τότε σας έχουμε την πιο ιδανική λύση. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαμε την πιο γευστική συνταγή για τυρόπιτα με γιαούρτι χωρίς φύλλο.

Υλικά συνταγής

  • 600 γρ. τυρί φέτα
  • 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 150 γρ. μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼-½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο ή 1-1½ κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βάζουμε το στραγγιστό γιαούρτι σε πυκνό σουρωτήρι να στραγγίξουν τα τυχόν πολλά υγρά για 10 λ.
  • Λιώνουμε τη φέτα με πιρούνι, προσέχοντας να μη μείνουν πολύ μεγάλα κομμάτια. Κρατάμε 1 κ.σ.βούτυρο για το τέλος και χτυπάμε στο μίξερ το υπόλοιπο να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν ενωθούν, προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα και χτυπάμε λίγο ακόμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε το μπέικιν και το αλεύρι σταδιακά, λίγο τη φορά, αναδεύοντας με σπάτουλα μετά από κάθε προσθήκη. Όταν ενσωματωθεί προσθέτουμε τη φέτα, το μοσχοκάρυδο ή το δυόσμο και αρκετό πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα. (Αν η φέτα σας δεν είναι αλμυρή μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι).
  • Το αδειάζουμε σε στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ βουτυρωμένο. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια λίγο φρέσκο βούτυρο σε κυβάκια και ψήνουμε την τυρόπιτα στο φούρνο για 40-45 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω.