Βαρέθηκες να την τρως τηγανιτή; - Βάλε τη μελιτζάνα στη σαλάτα σου

Για να καλύψεις τις βραδινές σου λιγούρες, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Η μελιτζάνα είναι σίγουρα ένα από τα λαχανικά που πολλές φορές αναρωτιόμαστε πως θα μπορούσαμε να τα μαγειρέψουμε εύκολα, αφού η πιο εύκολη εκδοχή είναι οι τηγανιτές. Ωστόσο δεν υπάρχει μόνο o μουσακάς και το ιμάμ, αφού αν έχεις βραδινές λιγούρες και θέλεις κάτι χορταστικό με λίγα υλικά σου προτείνουμε την πεντανόστιμη μελιτζανοσαλάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Υπέροχη και σίγουρα πιο υγιεινή και από τις τραγανές τηγανιτές πατάτες όσο νόστιμες και αν είναι!

Έτσι θα φτιάξεις την πεντανόστιμη μελιτζανοσαλάτα

Υλικά

  • 6 φλάσκες μελιτζάνες
  • 1-2 σκελ. σκόρδο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 λεμόνι (χυμό)
  • 2-3 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για το μαγείρεμα

  • Ξεκινάμε την συνταγή, ψήνοντας τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ της κουζίνας για 10΄ από κάθε πλευρά (η φλούδα τους πρέπει να είναι καμένη για να πάρει τη μυρωδιά του καπνιστού).
  • Αμέσως μετά τις ξεφλουδίζουμε.
  • Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά τους.
  • Ψιλοκόβουμε την ψητή μελιτζάνα σε ξύλο κοπής.
  • Τη βάζουμε σε μπολ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το λεμόνι, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  • Παγώνουμε τη μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο.

Για αυτήν και άλλες πεντανόστιμες συνταγές επισκεφτείτε το argiro.gr

Πώς καταψύχουμε μελιτζάνες; Τα μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μπορώ να βάλω τις μελιτζάνες ολόκληρες στην κατάψυξη; Μπορώ να βάλω τις μελιτζάνες ωμές στην κατάψυξη;

Αυτές τις δυο ερωτήσεις μου τις κάνετε πολύ συχνά και θα σας πω, ναι μπορείτε να το κάνετε αλλά δεν αξίζει να το επιχειρήσετε. Μπορούμε να καταψύξουμε σχεδόν τα πάντα. Όμως, ακούστε τι ακριβώς θα συμβεί αν βάλετε ολόκληρες τις μελιτζάνες στην κατάψυξη, ή αν τις βάλετε ωμές και κομμένες στην κατάψυξη.

Σταδιακά η μελιτζάνα θα αρχίσει να παγώνει και να κοκαλώνει από την ψύξη. Ταυτόχρονα, θα αρχίσει να χάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά της και η σάρκα της θα αρχίσει να καίγεται από την ψύξη. Όταν θα τη χρειαστείτε και θα βγάλετε από την κατάψυξη την ολόκληρη και παγωμένη μελιτζάνα για να την μαγειρέψετε, μέχρι να ξεπαγώσει και να την κόψετε, θα αρχίσει να νερουλιάζει η σάρκα της. Το αποτέλεσμα θα είναι να μη μπορείτε να την διαχειριστείτε καθόλου. Λοιπόν τεχνικά σας λέω πως δεν θέλετε να βάλετε ωμή μελιτζάνα στην κατάψυξη ολόκληρη ή κομμένη για όλους τους παραπάνω λόγους.

Για να διατηρηθεί σωστά η μελιτζάνα στην κατάψυξη, πρέπει να την μπλανσάρετε, (δηλ. να τη ζεματίσετε λίγο) ή να την τηγανίσετε.

Ζεμάτισμα μελιτζάνας για να μπει στην κατάψυξη

  • Πρέπει η μελιτζάνα που θα ζεματίσετε να είναι ολόφρεσκη, με σκληρή και σφιχτή σάρκα. Χωρίς αλλοιώσεις στο χρώμα και στην επιφάνεια.
  • Διαλέξτε ποικιλία χωρίς πολλούς σπόρους για να κρατήσει η μελιτζάνα το σχήμα της μετά το ζεμάτισμα. Καθαρίστε το κοτσάνι. Αφαιρέστε τη φλούδα επιφανειακά. Κόψτε σε χοντρά καρέ κομμάτια ή χοντρές φέτες τη μελιτζάνα. Προσοχή, η οξείδωση της λευκής σάρκας της μελιτζάνας αρχίζει 30΄΄ από την ώρα που την κόβετε σε κομμάτια.
  • Στύψτε πάνω στα κομμάτια μπόλικο λεμόνι και μην φοβάστε δεν θα το ρουφήξει, ούτε θα το βγάλει στη γεύση μετά.

Πώς ζεματάμε τις μελιτζάνες

  • Σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, βουτήξτε τις μελιτζάνες και βράστε για 2-3′. Αμέσως με τρυπητή κουτάλα βάλτε τις ζεματισμένες μελιτζάνες σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια να κοπεί ο βρασμός τους και να μη μαλακώσουν κι άλλο.
  • Στραγγίξτε τες καλά σε σουρωτήρι. Αφήστε τες απλωτά πάνω σε καθαρό πανί και σκεπάστε με μία λαδόκολλα. Βάλτε πάνω τους σαν βάρος ένα ταψί. Αφήστε μερικές ώρες να στεγνώσουν. Λίγες λίγες απλώστε τες σε μία λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
  • Παγώστε στην κατάψυξη μέχρι τα κομμάτια μελιτζάνας να γίνουν σαν παγάκια. Αποθηκεύστε τα σε σακούλες τροφίμων.
  • Μαγειρέψτε τα κατευθείαν από την κατάψυξη με τα υλικά που σας αρέσει.
  • Για εμένα, ο καλύτερος τρόπος για να συντηρηθεί η μελιτζάνας και να διατηρήσει όλη τη νοστιμιά, τη γεύση και την υφή της, είναι το τηγάνισμα ή το ψήσιμο με λάδι στο φούρνο, προτού καταψυχθούν.