Σκορδαλιά της 28ης: Το μυστικό για να μη μυρίζει από χιλιόμετρα το σκόρδο

Αλλά ταυτόχρονα να έχει υπέροχη γεύση

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Argiro.gr
Argiro.gr

Η σκορδαλιά είναι ένα από τα αγαπημένα συνοδευτικά της 28ης Οκτωβρίου. Είναι ένα συνοδευτικό πιάτο που μοιάζει με πουρέ στην ελληνική κουζίνα το οποίο φτιάχνεται αναμιγνύοντας λιωμένο σκόρδο με μια παχύρρευστη βάση η οποία μπορεί να είναι πουρές πατάτας, καρύδια, αμύγδαλα ή βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί - και ρίχνοντας στο τέλος ελαιόλαδο ώστε να δώσει στο μείγμα μία απαλή, κρεμώδη υφή.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά για την πιο τέλεια σκορδαλιά

  • Διαλέγουμε πάντα φρέσκες πατάτες, τις πλένουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με το κρύο νερό να τις καλύπτει. Το ζεστό νερό στην ωμή πατάτα προκαλεί σκασίματα στη φλούδα, με αποτέλεσμα να ρουφάνε πολύ νερό.
  • Αφού βράσουν και μαλακώσουν, τις βγάζουμε αμέσως από το νερό και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε.
  • Τις πολτοποιούμε, ιδανικά, στο μύλο των λαχανικών ή με γουδί. Οι μεταλλικές λάμες στον κόφτη του μίξερ θα αλέσουν τις πατάτες, αλλά θα δώσουν μια τσιχλωτή υφή.

Για να δώσετε έξτρα γεύση στη σκορδαλιά σας, βράστε λίγο μπακαλιάρο με τα κόκκαλα του φιλέτου σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Σουρώστε και κρατήστε το ζωμό. Εκεί μέσα, στο ζωμό, βράστε τις πατάτες. Αποκτούν τέλεια γεύση και η σκορδαλιά σας πηγαίνει σε άλλη γευστική διάσταση.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την έντονη γεύση του σκόρδου στη σκορδαλιά, τότε ακολουθούμε τις παρακάτω διαδικασίες βήμα βήμα

σκορδο

  • Καθαρίζουμε και αφαιρούμε το φύτρο από τις σκελίδες. Τις πολτοποιούμε σε ελαιόλαδο. Αφήνουμε να κατασταλάξει και χρησιμοποιούμε μόνο το ελαιόλαδο σκόρδου.
  • Ψήνουμε τα σκόρδα ολόκληρα με τη φλούδα τους σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σκόρδα με αυτόν τον τρόπο γλυκαίνουν, κρατώντας όλο το άρωμα τους. Μετά, πιέζουμε μια-μια τις σκελίδες και παίρνουμε τον πουρέ σκόρδου- σε μορφή κρέμας πλέον.
  • Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι. Τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, όχι πάνω από 80°C, μέχρι να μαλακώσουν. Χρησιμοποιούμε τα ψητά σκόρδα και το ελαιόλαδο τους για την παρασκευή μιας γλυκιάς σκορδαλιάς, με όλο το άρωμα σκόρδου χωρίς την κάψα του.
  • Βράζουμε τις καθαρισμένες σκελίδες σε ένα κατσαρολάκι με γάλα, μέχρι να μαλακώσουν. Τις αλέθουμε και τις προσθέτουμε στη σκορδαλιά.
ΠΗΓΗ Argiro.gr