Πάσχα 2023: Το μυστικό για τέλειο βάψιμο αυγών - Το λάθος που κάνει το 99% του πληθυσμού

Σταματήστε το!

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με αυτό πλησιάζει κι ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα μικρών και μεγάλων: Το βάψιμο των αυγών, μια παράδοση αιώνων σε όλο σχεδόν τον κόσμο την Μεγάλη Πέμπτη. Το επικρατέστερο χρώμα είναι το κόκκινο, γιατί είναι το χρώμα της χαράς, της Ανάστασης, της ελπίδας, της Αναγέννησης, αλλά και της αποτροπής και γι' αυτό θα μιλήσουμε.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της.

Το μυστικό για τέλειο βάψιμο κόκκινων πασχαλινών αυγών

  • Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή. Ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν βυσσινί χρώμα.
  • Μην βάφετε φρέσκα αυγά και αυτό γιατί όταν είναι φρέσκα δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών.
  • Τα αυγά που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα έχετε στο ψυγείο, βγάλτε τα και δώστε τους χρόνο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, θα αποφύγουμε τις έντονες και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο.
  • Εξετάστε τα ένα ένα για τυχόν εξογκώματα και ρωγμές και καθαρίστε τα με ένα νωπό πανί επιμελώς για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε βρωμιά.
  • Καθαρίστε τα πολύ καλά πριν τα βράσετε.

Πώς γίνεται το βάψιμο αυγών

Πάσχα 2023: Το μυστικό για τέλειο βάψιμο - Το λάθος που κάνει το 99% του πληθυσμού
Unsplash.com

  • Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι. Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20 λεπτά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά.
  • Βγάλτε ένα ένα τα βρασμένα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
  • Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή όπου στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε, αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.
  • Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά και θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας.

Βράσιμο πασχαλινών αυγών

  • Για το βράσιμο πασχαλινών αυγών, βάλτε σε μια μεγάλη, με χοντρό πάτο, κατσαρόλα κρύο νερό. Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας ομοιόμορφα ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι. Το πανί θα βοηθήσει στο να μην σπάσουν κάποια αυγά.
  • Τοποθετήστε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση και όχι πολύ στρυμωγμένα.
  • Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι, σε δυνατή φωτιά και σκεπάστε με το καπάκι. Βράστε για 10′.
  • Το βράσιμο με τον τρόπο που σας λέω είναι πιο σωστό γιατί το αυγό κρατάει τρυφερό το βρασμένο ασπράδι και διατηρεί πιο ωραία υφή αφού βράσει έτσι. Κανονικά τα βραστά σφιχτά αυγά θέλουν 10′ βράσιμο.
  • Το βράσιμο πασχαλινών αυγών μπορεί να γίνει από τη Μεγάλη Τετάρτη και απλά το βάψιμο αυγών τη Μ. Πέμπτη κατά το έθιμο.
Πασχαλινή σαλάτα με αυγά

Πασχαλινή σαλάτα με αυγά

  • 4 βρασμένες πατάτες
  • 4 αγκινάρες (ζεματισμένες για 2΄-3΄σε αλατισμένο βραστό νερό)
  • 2 φλ. αρακά βρασμένο
  • 4 βρασμένα αυγά (σφιχτά)
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. καππαρόφυλλα
  • 10 ελιές
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1 κρόκο βρασμένου αυγού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε πρώτα τις πατάτες και τις κόβουμε με πιρούνι ακανόνιστα σε μια σαλατιέρα όσο είναι ακόμη ζεστές, γιατί έτσι ρουφούν καλύτερα τη σάλτσα.
  • Προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα, τον αρακά, τα βραστά αυγά κομμένα στα τέσσερα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια – με τα φύλλα τους – τον άνηθο, το δυόσμο, τα καπαρόφυλλα και τις ελιές.
  • Σε μπολάκι βάζουμε το βρασμένο κρόκο αυγού.
  • Τον λιώνουμε με πιρούνι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το ξίδι.
  • Τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν σαν κρέμα.
  • Χτυπάμε με σύρμα και ρίχνουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
  • Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές.
  • Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και είναι τέλειο!

Την συνταγή την βρήκαμε εδώ.

ΠΗΓΗ Argiro.gr