Με στρώσεις τραγανού, κριτσανιστού φύλλου - Εύκολη παραδοσιακή στριφτή σπανακόπιτα της Αργυρώς

Τέλεια για κολατσιό, brunch και για ελαφρύ βραδινό

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Με στρώσεις τραγανού, κριτσανιστού φύλλου - Εύκολη παραδοσιακή στριφτή σπανακόπιτα της Αργυρώς

Η στριφτή σπανακόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι πολύ εύκολη και νόστιμη για να πάρεις στη δουλειά, στο σχολείο αλλά και να φας ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Έχει στρώσεις πολύ τραγανές και θα γίνει η αγαπημένη σου.

Για τη σπανακόπιτα στριφτή ατομική της Αργυρώς

Υλικά

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
  • 1 kg σπανάκι ζεματισμένο και στραγγισμένο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα μικρά τρυφερά κρεμμύδι
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 300 γρ. φέτα
  • 2 αυγά

Δείτε επίσης: Με χωριάτικο και τραγανό φύλλο που κάνει κρατς στο δόντι - Εύκολη χορτόπιτα Μακεδονίας

Ετοιμασία

  • Ζεματίζουμε για λίγα λεπτά το σπανάκι, το στραγγίζουμε πολύ καλά και το ψιλοκόβουμε.
  • Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο, και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά, μέχρι να στεγνώσει τελείως η γέμιση.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια.
  • Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Αν δεν έχει στεγνώσει καλά, την πασπαλίζουμε με λίγο τραχανά ή με λίγο πλιγούρι, και ανακατεύουμε.
  • Αφού κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά και τη φέτα σε τρίμματα, και ανακατεύουμε.
  • Ανοίγουμε το φύλλο, λαδώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  • Απλώνουμε ένα χωριάτικο φύλλο στον πάγκο, πεταχτά και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Πεταχτά, σε όλη την επιφάνειά του, σκορπάμε λίγη-λίγη τη γέμιση.
  • Τυλίγουμε το χωριάτικο φύλλο χαλαρά, σε ρολό και το στρίβουμε, ελαφρά, σε σαλιγκάρι.
  • Μπήγουμε την ένωση από κάτω.
  • Με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε πεταχτά, με λίγες σταγόνες νερό.
  • Ψήνουμε για περίπου 50′ στον φούρνο στους 180° C, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να κριτσανίσει πάνω και κάτω.
ΠΗΓΗ argiro.gr