Με σπιτικό χειροποίητο τραγανό φύλλο - Χορτόπιτα σουφλέ με θρυμματισμένη φέτα
Συγκλονιστική συνταγή!
Συνταγή για χορτόπιτα σουφλέ με σπιτικό φύλλο και θρυμματισμένη φέτα. Ιδανική για κολατσιό, ελαφρύ βραδινό αλλά και για να πάρεις μαζί στη δουλειά ή το σχολείο.
Πως να φτιάξεις την χορτόπιτα σουφλέ
Υλικά
Για την χορτόπιτα σουφλέ
- 1 kg διάφορα χόρτα πλυμένα και καλά στραγγισμένα (σπανάκι-σέσκουλα-λάπαθα)
- 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
- 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 5 αυγά
- 2 φλ. γάλα φρέσκο
- 400 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
- 300 γρ. ανθότυρο φρέσκο (θρυμματισμένο)
- 1/2 φλ. τραχανά, πλιγούρι ή θρυμματισμένο φιδέ
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο0
- 5 μεγάλα φύλλα σπιτικά
Δείτε επίσης: Τραγανή σε κάθε δαγκωνιά - Νόστιμη στριφτή πολίτικη σπανακοτυρόπιτα από την Βέφα Αλεξιάδου
Για το παραδοσιακό τραγανό φύλλο
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι ή κρασί λευκό
- Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
Για τα φύλλα
- Ελαιόλαδο
- Αλεύρι
Παρασκευή
- Πρώτα πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε.
- Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε.
- Τα τρίβουμε με τα χέρια να ιδρώσουν και τα αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά.
- Τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους.
- Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά.
- Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντάς το.
- Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.
- Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο.
- Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών.
- Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες.
- Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C, για 30 λεπτά, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
Για το τραγανό φύλλο
- Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
- Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά.
- Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα.
- Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μας αρέσει.