Με σπιτικό χειροποίητο τραγανό φύλλο - Χορτόπιτα σουφλέ με θρυμματισμένη φέτα

Συγκλονιστική συνταγή!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Με σπιτικό χειροποίητο τραγανό φύλλο - Χορτόπιτα σουφλέ με θρυμματισμένη φέτα

Συνταγή για χορτόπιτα σουφλέ με σπιτικό φύλλο και θρυμματισμένη φέτα. Ιδανική για κολατσιό, ελαφρύ βραδινό αλλά και για να πάρεις μαζί στη δουλειά ή το σχολείο.

Πως να φτιάξεις την χορτόπιτα σουφλέ

Υλικά

Για την χορτόπιτα σουφλέ

  • 1 kg διάφορα χόρτα πλυμένα και καλά στραγγισμένα (σπανάκι-σέσκουλα-λάπαθα)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 5 αυγά
  • 2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 400 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
  • 300 γρ. ανθότυρο φρέσκο (θρυμματισμένο)
  • 1/2 φλ. τραχανά, πλιγούρι ή θρυμματισμένο φιδέ
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο0
  • 5 μεγάλα φύλλα σπιτικά

Δείτε επίσης: Τραγανή σε κάθε δαγκωνιά - Νόστιμη στριφτή πολίτικη σπανακοτυρόπιτα από την Βέφα Αλεξιάδου

Για το παραδοσιακό τραγανό φύλλο
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι ή κρασί λευκό
  • Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
Για τα φύλλα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλεύρι

Παρασκευή

  • Πρώτα πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε.
  • Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε.
  • Τα τρίβουμε με τα χέρια να ιδρώσουν και τα αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά.
  • Τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους.
  • Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά.
  • Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα.
  • Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντάς το.
  • Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.
  • Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών.
  • Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  • Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες.
  • Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C, για 30 λεπτά, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.

Για το τραγανό φύλλο

  • Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
  • Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή.
  • Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά.
  • Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα.
  • Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μας αρέσει.
ΠΗΓΗ argiro.gr