Μία λαχταριστή συνταγή: Υπέροχα μπακλαβαδάκια με επικάλυψη σοκολάτας!

Μία λαχταριστή συνταγή: Υπέροχα μπακλαβαδάκια με επικάλυψη σοκολάτας!

Μπακλαβάς: Ένα από τα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα γλυκά γίνεται ακόμη πιο… λαχταριστό με αυτή τη συνταγή!

Υπέροχα μπακλαβαδάκια με επικάλυψη σοκολάτας - Διαβάστε παρακάτω...

Για τα μπακλαβαδάκια θα χρειαστείτε

1 πακέτο ‏φύλλο κρούστας για γλυκά ή μπακλαβά, αποψυγμένο
1 φλιτζ. τσαγιού ‏καρύδια
1 φλιτζ. τσαγιού ‏αμύγδαλα ασπρισμένα, κατά προτίμηση καβουρδισμένα
1 φλιτζ. τσαγιού ‏φιστίκια Αιγίνης, κατά προτίμηση καβουρδισμένα
1 φλιτζ. τσαγιού ‏ψίχουλα ξερού ψωμιού χοντροθρυμμαστιμένο στο μούλτι
3 κ.σ. ‏ζάχαρη
1/4 κ.σ. ‏γαρύφαλο σε σκόνη
1 κοφτό κ.σ. ‏κανέλα σε σκόνη
1 ‏ασπράδι αυγού, χτυπημένο
230 γρ. ‏φρέσκο βούτυρο λιωμένο
1/4 φλιτζ. τσαγιού ‏ελαιόλαδο

Δείτε ακόμη: Ανοιχτή πίτα με κρέμα γραβιέρας, κρεμμύδι, μανιτάρια και θυμάρι

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε

1/2 φλιτζ. τσαγιού ‏μέλι
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ‏ζάχαρη
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ‏νερό
1 μικρό ‏ξυλάκι κανέλας
4 ‏καρφάκια γαρίφαλο

Για τη σοκολατένια επικάλυψη θα χρειαστείτε

100 γρ. ‏ημίγλυκη σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
100 γρ. ‏βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
‏ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς για πασπάλισμα, προαιρετικά

Εκτέλεση

Για τα μπακλαβαδάκια: Σε ένα μπλέντερ (ή σταδιακά σε μούλτι)ρίχνετε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και το ψωμί θρυμματισμένο και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε χοντρο-θρυμματιστούν (προσοχή μην τα θρυμματίσετε πολύ και γίνουν σαν σκόνη).

Τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τη κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη και το ασπράδι αυγού και τα ανακατεύετε να αναμειχθούν καλά.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και τα ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να διατηρείτε ζεστό το μείγμα.

Βάζετε τα φύλλα κρούστας στο πάγκο εργασίας σας (το ένα πάνω στο άλλο) και τα κόβετε κάθετα στη μέση. Μετά κόβετε το κάθε μισό μέρος σε 3 κάθετες ομοιόμορφες λωρίδες ώστε να έχετε σύνολο 6 μακριές λωρίδες φύλλων.

Παίρνετε 1 λωρίδα φύλλου, την αλείφετε με πινέλο με λίγο βούτυρο-ελαιόλαδο, από πάνω στρώνετε άλλη 1 λωρίδα φύλλο και την αλείφετε και αυτή με λίγο βούτυρο. Στη άκρη της βάζετε 1 γεμάτη κ.σ. από το μείγμα γέμισης των ξηρών καρπών και μετά το διπλώνετε δίνοντάς του σχήμα τριγώνου όπως τα τυροπιτάκια. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Τα τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, στρωμμένο με χαρτί ψησίματος, τα αλείφετε από πάνω με βούτυρο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο, στο μεσαίο ράφι, για 50-60 λ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν καλά.

Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρολίτσα ρίχνετε το μέλι, το νερό, τη ζάχαρη, τη κανέλα και τα καρφάκια γαρίφαλου και τα σιγοβράζετε, σε μέτρια φωτιά, για 5 λ. Ρίχνετε το ζεστό σιρόπι πάνω στα κρύα τριγωνάκια μπακλαβά και τα αφήνετε για τουλάχιστον 45 λεπτά να “πιουν” το σιρόπι. Μετά τα αναποδογυρίζετε για να σιροπιαστούν και από τη κάτω πλευρά ομοιόμορφα. Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε σχάρα να στραγγίξουν.

Για την επικάλυψη σοκολάτας: Κόβετε σε μικρά κομματάκια τη σοκολάτα και το βούτυρο. Τα βάζετε σε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ και τα λιώνετε σε μπεν μαρί, με νερό που σιγοβράζει χωρίς να ακουμπά το μπολ με τη σοκολάτα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσουν τελείως και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα.

Παίρνετε ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκι, παίρνετε, τρυπώντας το προσεκτικά, από ένα μπακλαβαδάκι το βουτάτε μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, το στρυφογυρίζετε να καλυφθεί ομοιόμορφα, το αφήνετε, τινάζοντάς το ελαφρώς, να χυθεί η περίσσια λιωμένη σοκολάτα και μετά τοποθετείτε τα καλαμάκια σε σχάρα ή για τέλειο αποτέλεσμα τα τρυπάτε όρθια σε σφουγγάρι ανθοδετικής.

Τα πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, καρύδια αμύγδαλα ή φιστίκια, τα αφήνετε μέχρι να κρυώσει καλά και σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη. Απολαύστε τα!