Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με καφέ και γλάσο σοκολάτας… Αφράτο σύννεφο σαρακοστιανής «αμαρτίας»!

Σο-κόλαση!

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με καφέ και γλάσο σοκολάτας… Αφράτο σύννεφο σαρακοστιανής «αμαρτίας»!

Στην περίοδο της νηστεία υπάρχει μεγάλη προσφορά επιλογών σε λαχταριστά γλυκά που σε κάνουν να σκέφτεσαι πως θα μπορούσες να ακολουθείς αυτό τον τρόπο διατροφής όλον το χρόνο και το Youweekly.gr σου βρήκε συνταγή για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με καφέ και γλάσο σοκολάτας!

Πόση όμως γκάμα επιλογών και αν έχουμε σε σιροπιαστά ή γλυκά του κουταλιού και κομπόστες, πάντα μας λείπει ένα αφράτο και λαχταριστό κέικ που θα συνοδεύει τον καφέ ή το τσάι μας και θα προσθέτει αυτήν την έξτρα νότα «αμαρτίας» μέσα στην ημέρα. Διαβάστε παρακάτω...

Αυτό το κέικ σοκολάτας είναι τόσο εύκολο και γρήγορο που δεν θα προλαβαίνετε να το επιθυμήσετε και θα το απολαμβάνετε ήδη!

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35 – 40 λεπτά
Μερίδες: 8

Υλικά

Για το κέικ
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χλιαρό νερό
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι λευκό
2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
3 κ.σ. κακάο σκόνη
1κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
Μία πρέζα αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας
2 σοκολάτες υγείας 75% κακάο
1 σφηνάκι ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το κακάο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά καλά. Ανοίγουμε μία τρύπα στο κέντρο και ετοιμάζουμε το μίγμα των υγρών υλικών.

Σε ένα ψηλό δοχείο διαλύουμε στο χλιαρό νερό τον στιγμιαίο καφέ και τη σόδα και προσθέτουμε το ξίδι. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε σιγά – σιγά το μίγμα υγρών υλικών στα στέρεα και χρησιμοποιώντας ένα σύρμα (ή μία μαρίζ) δουλεύουμε από το κέντρο προς τα έξω, ανακατεύοντας μέχρι το μίγμα του κέικ να ομοιογενοποιηθεί εντελώς.

Λαδώνουμε την επιφάνεια μίας φόρμας και πασπαλίζουμε ένα ελαφρύ στρώμα αλευριού. Ρίχνουμε το μίγμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μία πετσέτα για 10 λεπτά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς αέρα για 35 – 40 λεπτά ή μέχρι να βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο και να βγαίνει στεγνή. Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.

Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας. Κόβουμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετούμε σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει την αφαιρούμε από την φωτιά και ανακατεύουμε σιγά – σιγά το λάδι, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα.

Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο σοκολάτας φροντίζοντας να πάει παντού. Σερβίρουμε!

Συμβουλές
Δοκιμάστε να προσθέσετε στο μίγμα ολόκληρα φιστίκια Αιγίνης ή φουντούκια και θα ανακαλύψετε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο απόλαυσης!

Στο συγκεκριμένο κέικ ταιριάζει υπέροχα επίσης, η προσθήκη καραμελωμένου πορτοκαλιού σε κομματάκια.

Μπορείτε να αφαιρέσετε τον καφέ και να έχετε ένα απλό κέικ σοκολάτας ή να τον αντικαταστήσετε με έναν δυνατό espresso προσθέτοντας τόσο νερό ώστε να έχετε πάλι μία κούπα υγρών.

Νηστίσιμο Παστίτσιο: Η συνταγή για το αγαπημένο σας φαγητό που θα λατρέψετε

To Υοuweekly.gr εντόπισε μια συνταγή για νηστίσιμο παστίτσιο που πραγματικά θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Ακολουθήστε, λοιπόν, τα παρακάτω βήματα:

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 – 5): 1 – Πολύ εύκολη

Υλικά

Για 2-4 άτομα


2 πακέτα μακαρόνια νούμερο 3

Για την μπεσαμελ

1 ποτήρι φυτικό γάλα σε σκόνη αραιωμένο σε 8 ποτήρια νερό
10 κουταλιές αλεύρι

Για την σάλτσα

1 ποτήρι συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια. Κατόπιν, τα σουρώνουμε ως συνήθως. Όσο βράζουν ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Για τη σάλτσα

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό. Ρίχνουμε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα, τη ντομάτα, το αλάτι, πιπέρι και σκόρδον. Όταν μελώσει η σάλτσα, κατεβάζουμε από την φωτιά.

Για τη μπεσαμέλ

Κτυπάμε το αραιωμένο «γάλα» με το αλεύρι. Όταν ενωθούν, τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά να πήξουν,όχι να βράσουν. Ρίχνουμε λίγο αλάτι.

Αφού σουρώσουμε τα μακαρόνια, τα στρώνουμε στο ταψί και τα ανακατεύουμε με την σάλτσα. Κατόπιν απλώνουμε την μπεσαμέλ και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, επί 30 λεπτά της ώρας, ώσπου το φαγητό να ροδίσει.