Φαίη Σκορδά: Αυτή είναι η συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια που λατρεύουν τα παιδιά της!

Ιδού, τι πρέπει να κάνετε βήμα - βήμα!

Φαίη Σκορδά: Αυτή είναι η συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια που λατρεύουν τα παιδιά της!

Λόγω Πάσχα, η Φαίη Σκορδά εκμυστηρεύτηκε στο Youweekly.gr την αγαπημένη της συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια! Μια συνταγή που λατρεύουν τα παιδιά της.

Δείτε την παρακάτω:

Μόνο στο Youweekly.gr: Η δίαιτα των 7 ημερών της Φαίη Σκορδά! Αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής της λαμπερής παρουσιάστριας!


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Για τη μαγιά


100 γρ. μαγιά νωπή

40 γρ. ζάχαρη

80 γρ. χλιαρό νερό


· Για τη ζύμη


250 γρ. φρέσκο βούτυρο

300 γρ. ζάχαρη

3 μεγάλα αυγά

2 κρόκους από μεγάλα αυγά

350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες

1.100 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκι

1/2 κ.γ. αλάτι

3 δάκρυα μαστίχας παγωμένα

2 κοφτά κ.γ. μαχλέπι

50 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο

φιλέ αμύγδαλου


· Για το διάλυμα αυγού


1 κρόκο

1 κ.σ ζάχαρη

2 κ.σ νερό


Φτιάχνουμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με σύρμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35ο C.

Προσαρμόζουμε το μύλο μπαχαρικών στην κουζινομηχανή και αλέθουμε τη μαστίχα με το μαχλέπι. Στον κάδο βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι με τη μαστίχα Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με τον γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει.

Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη. Τη βάζουμε στον κάδο ή σε μεγάλο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.

Την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (2 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με πόσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε.

Πλάθουμε τα τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες. Γίνονται τριπλάσια.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Αλείφουμε ολόγυρα τα τσουρέκια. Αφήνουμε για ακόμα 10′ να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα (γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C αέρα για 40 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

*Υπολογίστε ότι ο χρόνος αναμονής για να γίνουν τα τσουρέκια όπως περιγράφω είναι γύρω στις 5 ώρες.

Απίστευτη συνταγή για τσουρέκια γεμιστά!

Η συνταγή για τα τσουρέκια γεμιστά είναι πανεύκολη!

Όλα τα βήματα και τα υλικά που πρέπει να έχετε για τη συνταγή.

Υλικά
400 γρ. γάλα
85 γρ. νωπή µαγιά
300 γρ. ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
130 γρ. βούτυρο
+ επιπλέον για το µπολ
1 κουτ. γλυκού µαχλέπι
4 αυγά, χτυπηµένα ελαφρώς + 1 κρόκος, για το άλειµµα
λίγο αλάτι
σουσάµι, για πασπάλισµα
Για τη γέµιση

1η επιλογή

80 - 100 γρ. αµύγδαλα, καβουρδισµένα
και ψιλοσπασµένα
6 - 7 αποξηραµένα βερίκοκα, ψιλοκοµµένα
2η επιλογή

80 - 100 γρ. καρύδια, χοντροσπασµένα
1 κουβερτούρα, σπασµένη σε χοντρά κοµµάτια

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε 100 γρ. από το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και 3 - 4 κουτ. σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο με έναν αυγοδάρτη ή ένα πιρούνι για να διαλυθεί η μαγιά και μετά την αφήνουμε για 30 λεπτά κατά μέρος ώστε να ξυπνήσει. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, ζεσταίνουμε λίγο το υπόλοιπο γάλα με το βούτυρο ώστε να γίνουν χλιαρά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε ίσα να ψιλολιώσει. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και φτιάχνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί όλα τα υλικά, μαζί και τη μαγιά που έχει φουσκώσει. Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά και βάζουμε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ. Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον, να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 2 ώρες.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη. Το ένα μέρος το αφήνουμε σκέτο, χωρίς γέμιση, το πλάθουμε σε 3 λωρίδες και τις κάνουμε κοτσίδα. Στο δεύτερο προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα βερίκοκα και ζυμώνουμε λίγο να ενσωματωθούν. Πλάθουμε σε 3 λωρίδες και τις πλέκουμε σε κοτσίδα. Το τελευταίο κομμάτι ζύμης το πλάθουμε σε 3 λωρίδες και στη συνέχεια μπήγουμε στην κάθε λωρίδα κομμάτια από την κουβερτούρα και καρύδια. Πλέκουμε τις λωρίδες σε κοτσίδα. Αραιώνουμε τον κρόκο με 3 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ακουμπάμε τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τα αφήνουμε λίγο να ξαναφουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C και ψήνουμε τα τσουρέκια για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Μυστικά:

Προσέχουµε να µην είναι πολύ ζεστό το γάλα όπου θα διαλύσουµε τη µαγιά γιατί θα καεί.
Μπορούµε να ζυµώσουµε το µείγµα στο µίξερ µε τον γάντζο.

Διαβάστε περισσότερα συνταγές στο Youweekly.gr