Μηλοπιτάκια διαίτης! Η συνταγή που θα λατρέψετε φέτος το καλοκαίρι!

Κόλαση!

Μηλοπιτάκια διαίτης! Η συνταγή που θα λατρέψετε φέτος το καλοκαίρι!

Η συνταγή που θα λατρέψετε φέτος το καλοκαίρι είναι μηλοπιτάκια και είναι διαίτης!

Τα αγαπημένα μας μηλοπιτάκια γίνονται και πουγκάκια και μάλιστα νηστίσιμα για να τα απολαμβάνουμε και την περίοδο της Σαρακοστής.

Για τη ζύμη
540γρ. αλεύρι μαλακό
200ml ηλιέλαιο
200ml κρασί λευκό (ρετσίνα)
λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
2 μήλα πράσινα ή κόκκινα αν προτιμάτε, καθαρισμένα
100γρ. καρύδια σπασμένα
90γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα

Διαδικασία
Για να ετοιμάσετε τη ζύμη βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνετε με το χέρι (ή στο μίξερ με τον γάντζο), μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνετε για 30 λεπτά με 1 ώρα περίπου.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (το βάρος τους αφού τα έχετε τρίψει θα πρέπει να είναι 150γρ.) και τα στύβετε πολύ καλά.

Βάζετε τα μήλα σε ένα μπολ, προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Για να φτιάξετε τα μηλοπιτάκια χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλάκια των 50γρ. το καθένα και με τη βοήθεια ενός πλάστη ή με το χέρι να ανοίγετε σε στρογγυλούς δίσκους. Προσθέτετε λίγη γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού και κλείνετε σχηματίζοντας πουγκάκια. Αραδιάζετε τα πουγκάκια στο ταψί με το άνοιγμα από κάτω και ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά. Όταν ψηθούν, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα, αν θέλετε.

Από τα γλυκά που λατρεύουμε: Φτιάξτε υπέροχους μπαμπάδες με ρούμι και μέλι!

Φτιάξτε υπέροχους μπαμπάδες με ρούμι και μέλι! Από τα γλυκά που λατρεύουμε!

Από τις πιο κλασικές συνταγές, σταθερή αξία στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων που δεν θα αγοράσετε αυτή τη φορά αλλά θα φτιάξετε με τα χεράκια σας!

Στην κουζίνα ολοταχώς λοιπόν!

Υλικά

115γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
75γρ. σταφίδα κορινθιακή
60ml μαύρο ρούμι
2 κουτ. σούπας νερό
225γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 πρέζα αλάτι
4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
4 κουτ. σούπας γάλα
1 κουτ. σούπας μέλι


Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
ξύσμα (με το ειδικό εργαλείο) από 1 λεμόνι + 1 πορτοκάλι
3 κουτ. σούπας μέλι
4-6 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι

Για το σερβίρισμα

200γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
κόκκινα φρούτα της επιλογής σας

Διαδικασία
Βουτυρώνετε τις δώδεκα υποδοχές ενός ταψιού ειδικού για μάφιν (ή μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση).

Βάζετε τις σταφίδες σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το νερό και το ρούμι πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με τη μαγιά και το αλάτι. Χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ τα αβγά με το γάλα και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σταδιακά ενσωματώνετε το μίγμα των αβγών και το βούτυρο στο μίγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύετε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρετε μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή.

Στραγγίζετε τις σταφίδες και κρατάτε το ρούμι στην άκρη. Ενσωματώνετε τις σταφίδες στη ζύμη και τη μοιράζετε ομοιόμορφα στις δώδεκα βουτυρωμένες υποδοχές για μάφιν (ή την αδειάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα). Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Πρέπει να φτάσει μέχρι το χείλος των υποδοχών.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C και ψήνετε τους μπαμπάδες για 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν. Ο μεγάλος μπαμπάς θέλει περισσότερο χρόνο.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει βράση. Ρίχνετε τα ξύσματα και βράζετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε τότε το ρούμι που κρατήσατε από τις σταφίδες, το μέλι και το επιπλέον ρούμι. Ανακατεύετε λίγο και τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Ξεφουρνίζετε τους μπαμπάδες και αφήνετε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Τους περιχύνετε κουταλιά κουταλιά με το μισό σιρόπι μέσα στις υποδοχές (ή στη φόρμα) και περιμένετε να το απορροφήσουν.

Τότε τους ξεφορμάρετε και τους αναποδογυρίζετε. Ρίχνετε κουταλιά κουταλιά το υπόλοιπο σιρόπι κρατώντας και λίγο στην άκρη.

Προσεκτικά τους γυρίζετε από την καλή και αφήνετε να κρυώσουν πριν τους καλύψετε με μεμβράνη πλαστική και τους βάλετε στο ψυγείο να κρυώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τους σερβίρετε. Σερβίρετε τους μπαμπάδες περιχύνοντας με λίγο επιπλέον σιρόπι και μια δυο κουταλιές της σούπας χτυπημένη σαντιγί και κόκκινα φρούτα της επιλογής σας.

Πηγή: olivemagazine.gr