9 + 1 μυστικά για ζουμερό κέικ! Δεν θα πάρεις ξανά από έξω...

Φτιάξ'το τώρα για τον απογευματινό καφέ!

9 + 1 μυστικά για ζουμερό κέικ! Δεν θα πάρεις ξανά από έξω...

9 + 1 μυστικά για ζουμερό κέικ και θα σου λυθούν τα χέρια! Δεν θα πάρεις ξανά από έξω... Είναι εύκολα και πρακτικά!

Τα κέικ είναι σίγουρα από τις πιο αγαπημένες και ευέλικτες επιλογές για το καθημερινό ή ακόμα και το γιορτινό τραπέζι. Απλά ή γεμιστά με κρέμα, με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή λαχανικά είναι άκρως απολαυστικά, ιδιαίτερα όταν συνοδεύουν κάποιο ζεστό ή κρύο ρόφημα, ενώ τα αλμυρά κέικ είναι ένα από τα πιο νόστιμα σνακ.

Το να τα φτιάξετε, όμως, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και οι προσπάθειες -ειδικά αν είσαι αρχάριος- δεν είναι πάντα επιτυχείς. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ετοιμάσετε με επιτυχία τα πιο νόστιμα και αφράτα κέικ, γλυκά ή αλμυρά.

1. Αφήστε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για περίπου μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να ομογενοποιηθούν πιο εύκολα. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να βάλετε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα μόνο δευτερόλεπτα σε χαμηλή θερμοκρασία, για να μαλακώσει και να βυθίσετε τα αβγά σε ένα μπολ με ζεστό νερό για 5-10 λεπτά.

2. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε το ταψί που σάς υποδεικνύει η συνταγή προκειμένου η ζύμη να φουσκώσει σωστά. Αν το ταψί είναι μικρότερο, η ζύμη θα ξεχειλίσει, ενώ αν είναι μεγαλύτερο δεν θα φουσκώσει καλά και θα “καθίσει”.

1+1 μυστικά για να μην σου γίνουν σφιχτά τα γιουβαρλάκια! Η συμβουλή από την μαμά μας...

3. Προτιμήστε ένα πινελάκι για να αλείψετε ομοιόμορφα με βούτυρο ή λάδι το ταψί που θα ψήσετε το κέικ σας, ώστε να μην κολλήσει στη φόρμα και να βγει εύκολα.

4. Προθερμαίνετε πάντα πριν το ψήσιμο το φούρνο στους 170-180°C και στο πρώτο 35λεπτο του ψησίματος μην ανοίξετε το φούρνο καθόλου, γιατί το κέικ χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία προκειμένου να φουσκώσει καλά. Αν θέλετε ωστόσο να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο, στα 45-50 λεπτά μπορείτε να βυθίσετε στη ζύμη ένα μαχαιράκι. Αν το μαχαίρι παραμείνει στεγνό, τότε το κέικ είναι έτοιμο.

5. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ– αν δε χρησιμοποιήσετε Φαρίνα– προτού τα βάλετε στο μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά για να γίνει ακόμα πιο αφράτο το κέικ σας. Αν χρησιμοποιήσετε και άλλα υλικά σε σκόνη, όπως κακάο, κοσκινίστε τα μαζί με το αλεύρι.

6. Μην γεμίζετε τη φόρμα ή τα φορμάκια ψησίματος παραπάνω από τα ¾. Το μίγμα θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσει.


7. Απλώστε ομοιόμορφα το μίγμα στη φόρμα για να φουσκώσει ομοιόμορφα.

8. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια ωραία σφιχτή μαρέγκα που θα ενσωματώσετε στο μίγμα σας ανακατεύοντας πολύ απαλά με μια μαρίζ. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο αφράτο.

9. Αφήνετε το κέικ εκτός φούρνου για περίπου μισή ώρα πριν το ξεφορμάρετε για να μη σας κολλήσει στη φόρμα.

10. Όταν κρυώσει, το τυλίγετε με μία πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Αν το έχετε επικαλύψει με σιρόπι ή γλάσο, απλά διατηρήστε το σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

olivemagazine.gr

5+1 μυστικά για τέλεια λαζάνια φούρνου! Δεν θα μείνει μακαρόνι...

Έχουμε τα 5+1 μυστικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε τα πιο τέλεια λαζάνια φούρνου! Σας υποσχόμαστε ότι δε θα μείνει μακαρόνι!

Ακολουθήστε προσεκτικά τη συνταγή και ετοιμαστείτε για λαχταριστά αποτελέσματα!

Εύκολη και απλή συνταγή για λαχταριστά μακαρόνια με κιμά από τον Βασίλη Καλλίδη

Ο σωστός χρόνος βρασμού των ζυμαρικών


Κάποιοι δεν βράζουν τα λαζάνια ενώ άλλοι όχι. Ο σωστός τρόπος βρίσκεται στη μέση: βράζουμε τα λαζάνι για 3 με 4 λεπτά γιατί θα μαγειρευτούν και όταν τα βάλουμε στον φούρνο. Πολύ σημαντικό είναι μόλις τα βράσουμε να τα αφήσουμε να στραγγίξουν τοποθετώντας τα σε ένα ταψί στο οποίο θα έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα ελαφρώς λαδομένη. Με αυτόν τον τρόπο, τα λαζάνια μας δεν θα ξεραθούν και δεν θα σπάσουν.

2. Μπεσαμέλ
Η μπεσαμέλ θεωρείται βασικό υλικό για τα λαζάνια φούρνου. Είναι, όμως, αναντικατάσταση; Φυσικά και όχι. Για πιο γευστικό και αφράτο αποτέλεσμα, αντικαθιστούμε τη μπεσαμέλ με μια σάλτσα τυριών. Έτσι δεν θα στεγνώσουν τα λαζάνια μας και πετυχαίνουμε έναν ισορροπημένο συνδυασμό ανάμεσα στη σάλτσα ντομάτας και την κρέμα τυριών.

Σας άνοιξε η όρεξη; Φτιάξτε την υπέροχη και πανεύκολη συνταγή για λαζάνια με κοτόπουλο, πράσα και κρέμα τυριού!

3. Η σωστή σειρά των υλικών
Πρώτα απλώνουμε στο ταψί μια στρώση από μπεσαμέλ ή από σάλτσα με τυριά και στη συνέχεια μια στρώση από λαζάνια. Έτσι, τα λαζάνια μας δεν θα στεγνώσουν και δεν θα κολλήσουν στο ταψί.

4. Το σωστό τυρί
Αφού έχουμε τελειώσει τη σύνθεση των λαζανιών, συνήθως απλώνουμε στην επιφάνειά τους λίγο τριμμένο τυρί. Ποιο είναι το κατάλληλο τυρί για το γκρατινάρισμα; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρμεζάνα, γραβιέρα, πεκορίνο ή ένα οποιοδήποτε τυρί με αλμυρή έως πιπεράτη επίγευση για να προσδώσει νοστιμιά στο τελικό αποτέλεσμα.

5. Το κατάλληλο σκεύος
Όσες στρώσεις κι αν βάλουμε για να φτιάξουμε τα λαζάνια, το σίγουρο είναι πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ για να μην χυθεί η σάλτσα ή η μπεσαμέλ. Εμείς προτιμάμε το πυρέξ, ώστε να βλέπουμε πώς ψήνονται.

6. Το ψήσιμο
Πριν βάλουμε τα λαζάνια μας στον φούρνο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο που θα αφαιρέσουμε μετά τα 30 πρώτα λεπτά ψησίματος. Με το αυτό το κόλπο είμαστε σίγουροι πως τα λαζάνια δεν θα στεγνώσουν. Μόλις τα λαζάνια είναι έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 30 λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.