Κρητικός τζουλαμάς με χωριάτικο φύλλο - Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι η κανέλα

Συνδυάζει γλυκό και αλμυρό μαζί

Κρητικός τζουλαμάς με χωριάτικο φύλλο - Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι η κανέλα

Ο κρητικός Τζουλαμάς με χωριάτικο φύλλο είναι η παραδοσιακή συνταγή της περιοχής και έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω. Η κορυφαία μαγείρισσα, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της κι ένα από αυτά είναι η... κανέλα!

Η συνταγή είναι από το argiro.gr και το συγκεκριμένο γλυκό καταφέρνει να συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό, με ένα μαγικό αποτέλεσμα. Τον συναντούμε με κοτόπουλο, συκωτάκια και χοιρινό ή συνδυασμό αυτών.

Υλικά Συνταγής

5 χωριάτικα φύλλα

2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο βρασμένο και πολύ ψιλοκομμένο

2-3 συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα

2 φλ. ρύζι Καρολίνα

4 φλ. νερό ή ζωμό που βράσαμε το κοτόπουλο

1 φλ. σταφίδες

1 φλ. αμύγδαλα

1/2 φλ. φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι (ψίχα)

1 φλ. στακοβούτυρο Ανωγείων ή μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο

2-3 πρέζες κανέλα

1-2 πρέζες γαρύφαλλο

1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο

1/2 φλ. ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

3-4 φλ. ζωμός κότας ή γάλα

Εκτέλεση

Για τον παραδοσιακό κρητικό τζουλαμά, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο, κρατάμε τον ζωμό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το στακοβούτυρο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί. Προσθέτουμε τον ζωμό ή νερό και βράζουμε το ρύζι.

Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε στο ρύζι το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Τέλος, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε εκτός φωτιάς με πετσέτα και αφήνουμε 5′-10′ να τραβήξει τα υγρά του το ρύζι.

Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 2 βουτυρωμένα χωριάτικα φύλλα, πασπαλίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγη ζάχαρη. Απλώνουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε 1 βουτυρωμένο χωριάτικο φύλλο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τα τελευταία δυο χωριάτικα φύλλα βουτυρωμένα.

Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το ζωμό ή με γάλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα (προαιρετικά).

Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά ο τζουλαμάς.
Σερβίρεται ζεστός.

Extra tip για τον κρητικό τζουλαμπά με χωριάτικο φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Είναι απαραίτητο να βουτυρώνουμε ελαφρά ανάμεσα στα φύλλα γιατί έτσι τα προφυλάσσουμε από την υγρασία της γέμισης.

Ωστόσο, έχουμε και μια συγκλονιστική συνταγή για ζεστό κρασί με κανέλα. Ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα σε 15 λεπτά - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας "κολάζει"

Μια ακόμα συνταγή για να σας "κολάσουμε" βρήκαμε και είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, φυσικά. Η γνωστή μαγειρίσα μας δείχνει τον τρόπο να φτιάξουμε υπέροχη σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα σε μόνο 15 λεπτά και με ελάχιστα υλικά.

Η συνταγή είναι από το argiro.gr και σας την συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Μία εύκολη στριφτή σουσαμόπιτα με μέλι, με ελάχιστα υλικά, που γίνεται στο πί και φί και είναι άκρως απολαυστική! Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Βέβαια, να ξέρετε πως μπορείτε να συνοδεύσετε το γλυκό αυτό μαζί με το υπέροχο ζεστό κρασί κανέλας που μας έχει μάθει να φτιάχνουμε, επίσης, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής
1 πακέτο φύλλο κρούστας

1/3 φλ. σουσαμέλαιο

3 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι

1 ½ φλ. ζάχαρη

2 κ.σ κοφτές κανέλα

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα

1 φλ. μέλι

λιγη κανελα

Εκτέλεση
Για την εύκολη στριφτή σουσαμόπιτα με μέλι, κρατάμε στην αρχή 1/2 φλ. σουσάμι από το συνολικό για το γαρνίρισμα. Το αλέθουμε ή το χτυπάμε σε γουδί και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το υπόλοιπο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη την κανέλα κι ανακατεύουμε.

Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το λαδώνουμε και το διπλώνουμε στη μέση, κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Αλείφουμε με σουσαμέλαιο. Πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση, τυλίγουμε σε ρολό και στρίβουμε σε κιχί.

Αφού τα ετοιμάσουμε όλα, τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά κι απο τις δύο πλευρές να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το μέλι να αραιώσει. Περιχύνουμε τις πίτες με το μέλι, αφου κρυώσουν και πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι.

Extra tip για την σουσαμόπιτα με μέλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε, μπορούμε να τα αλείψουμε με λάδι και να τα ψήσουμε για 25′ περίπου στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.