Ψητά μήλα στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Η κανέλα τα... αποτελειώνει

Έτοιμα σε 30 λεπτά με μόνο 4 υλικά

Ψητά μήλα στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Η κανέλα τα... αποτελειώνει

Μια ακόμα συνταγή που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας βρήκαμε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Έχετε δοκιμάσει ποτέ ψητά μήλα στο φούρνο; Αν βάλετε μπόλικη κανέλα η συνταγή αυτή μπορεί να σας... αποτελειώσει!

Ψητά μήλα στο φούρνο, γεμιστά με σταφίδες και καρύδια από το argiro.gr. Η ζάχαρη με το βούτυρο και την κανέλα μετατρέπεται σε σιρόπι με άρωμα μήλου. Οικονομικό και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες

Υλικά Συνταγής

4 μήλα

4 κ.σ καστανή ζάχαρη

2 κ.σ καρύδια

2 κ.σ σταφίδες

1 κ.γλ. κανέλα

30 γραμ. βούτυρο

3/4 φλ. νερό ή χυμό μήλου

Εκτέλεση

Για τα μήλα ψητά στο φούρνο, γεμιστά με σταφίδες, καρύδια και καραμέλα πλένουμε πρώτα τα μήλα. Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαίρι αδειάζουμε τα κουκούτσια δημιουργώντας μια θήκη μέσα στο μήλο για να μπει η γέμιση. Κάτω στη βάση του μήλου αφήνουμε αρκετή σάρκα για να κρατηθεί η γέμιση μέσα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την κανέλα και τα καρύδια. Τα ανακατεύουμε.

Ισομοιράζουμε τη γέμιση στα 4 μήλα. Ακουμπάμε ένα κομματάκι βούτυρο σε κάθε μήλο. Βάζουμε τα μήλα σε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο. Ρίχνουμε το νερό ή τον χυμό μήλου στο ταψί.

Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε για περίπου 35΄στους 180 °C στη μεσαία σχάρα. Τα ψητά μήλα είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν ελαφρά και η ζάχαρη γίνει καραμέλα.

Αν αρχίσουν γρήγορα να παίρνουν χρώμα, τα σκεπάζουμε με μία βρεγμένη λαδόκολλα ή με αλουμινόχαρτο.

Τα ψητά μήλα πρέπει να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Να κρατήσουν το σχήμα τους για να σερβιριστούν ολόκληρα.

Αφού τα βγάλετε από το φούρνο, πρέπει με ένα κουτάλι να τα περιχύσετε με τα υγρά (σιρόπι) του ταψιού.

Τα αφήνετε να κρυώσουν ή τα σερβίρετε ζεστά με παγωτό, γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα.

Για να καθαρίσετε εύκολα το ταψί μουλιάστε το με βραστό νερό.

Μηλόπιτα Αρκαδίας που μυρίζει κανέλα - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας "σκοτώνει" αργά και βασανιστικά

Η κορυφαίας μαγείρισσα, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μας "σκοτώνει" αργά και βασανιστικά με την συγκλονιστική αυτή συνταγή για Μηλόπιτα Αρκαδίας που μυρίζει κανέλα από χιλιόμετρα! Θα μοσχοβολήσει όλο σας το σπίτι!

Μία νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά, με φύλλο κρούστας, τραγανή, αρωματική και λαχταριστή από το argiro.gr!Θα λιώνει στο στόμα σας!

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο φύλλα κρούστας

1 φλ. σταφίδες

4 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι

4 μέτρια μήλα

2/3 φλ. ζάχαρη

ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

3/4 φλ. ψίχουλα ψωμιού

1 κοφτό κ.γλ. κανέλα

1 πρέζα αλάτι

1 λεμόνι (χυμός)

1 φλ. καρύδια

Εκτέλεση

Για τη μηλόπιτα με φύλλο κρούστας, βάζουμε πρώτα σε μπρίκι τις σταφίδες και τις περιχύνουμε με το κονιάκ. Το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, το αποσύρουμε από την εστία και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για 10′.

Αλέθουμε τα καρύδια. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα 4 και κάθε τέταρτο το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.

Αλείφουμε τα φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και σοτάρουμε τα ψίχουλα. Πασπαλίζουμε με 1 πρέζα από την κανέλα. Τα αφήνουμε να ροδίσουν για 2-3´ και τα προσθέτουμε στα μήλα, όπως επίσης προσθέτουμε και τα καρύδια και τη ζάχαρη (κρατάμε 4 κ.σ. για τα φύλλα). Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο. Στρώνουμε επάνω 1 πολίτικο φύλλο. Το λαδώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφού στρώσουμε τα 6 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, αδειάζουμε τη μισή γέμιση κατά μήκος. Κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε τη μηλόπιτα σε ρολό. Φροντίζουμε η ένωση των φύλλων να είναι προς τα κάτω. Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο λάδι και μεταφέρουμε την πίτα, με τη λαδόκολλα, σε λαμαρίνα. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τη δεύτερη μηλόπιτα.

Ψήνουμε για 25´, μέχρι να ροδίσουν καλά. Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις αφήνουμε να σταθούν για 5’ και μετά αχνίζουμε με άχνη και κανέλα. Τις σερβίρουμε σε φέτες, όσο είναι ζεστές.

Extra Tip για την μηλόπιτα Αρκαδίας που "σκοτώνει" από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το καλό λάδωμα των φύλλων θα δώσει έξτρα τραγανό αποτέλεσμα στη μηλόπιτα!