Τα παστάκια της Βέφας Αλεξιάδου με λεμόνι είναι το κάτι άλλο - Δεν θα μείνει κομμάτι

Εξαιρετική συνταγή!

Τα παστάκια της Βέφας Αλεξιάδου με λεμόνι είναι το κάτι άλλο - Δεν θα μείνει κομμάτι

Αυτά τα παστάκια με λεμόνι της Βέφας Αλεξιάδου είναι το κάτι άλλο! Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι αν τα δοκιμάσεις και θα θέλεις να τα φτιάχνεις ξανά και ξανά. Είναι εύκολα, ελαφρία και όλοι τα λατρεύουν καθώς θα τα φας χωρίς να φουσκώσεις.

Υλικά

Για το παντεσπάνι

Αυγά 5 τεμ

Ζάχαρη 1 ποτήρι νερού

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 1/2 ποτήρι νερού

Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλιά σούπας κοφτή

Βανίλια 1 τεμ σε σκόνη

Νερό 1 ποτήρι νερού (όχι πολύ γεμάτο)

Για την επικάλυψη

Φρουί Ζελέ 1 συσκευασία λεμόνι

Για την κρέμα

Νερό 3 φλιτζάνια τσαγιού

Ζάχαρη 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού

Αυγά 3 μόνο τους κρόκους

Κορν φλαουρ 4 κουταλιές σούπας

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά σούπας κοφτή

Λεμόνια 2 τον χυμό τους και από 1 το ξύσμα

Οδηγίες

Παντεσπάνι : Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός. Παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλα και τις τοποθετούμε σε παραλληλόγραμμα ταψάκια.Μοιράζουμε το μείγμα μας στα δύο, έτσι ώστε να βγουν δύο λεπτά παντεσπάνια. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς (ανάλογα τον φούρνο μας). Τα βγάζουμε, τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Κρέμα : Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι, σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει, την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.

Φτιάχνουμε το ζελέ με βάση τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία του. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.

Συναρμολόγηση : Σε στενόμακρες φόρμες για κέικ ή σε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι ψηλό, βάζουμε διάφανη μεμβράνη να το καλύπτει παντού. Στρώνουμε μια σειρά παντεσπάνι (το οποίο κόβουμε στο μέγεθος της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε) και απλώνουμε μία στρώση κρέμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία εναλλάξ και τελειώνουμε με κρέμα.Πολύ προσεχτικά αδειάζουμε πάνω στην τελευταία στρώση κρέμας το ζελέ λεμόνι. Το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2-3 ώρες. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια σαν παστάκια (ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε) και απολαμβάνουμε.

Ωστόσο, αν σου αρέσουν οι συνταγές με γλυκά και φρούτα σου έχουμε άλλη μια από την Βέφα Αλεξιάδου που είναι κορυφή. Στρούντελ με μήλο.

Κέικ αγγέλων με λεμόνι - Οργασμός γεύσεων από την Βέφα Αλεξιάδου

Οργασμό γεύσεων προσφέρει ανοιχτόχερα η Βέφα Αλεξιάδου με αυτή την συνταγή για κέικ. Την έχει ονομάσει κέικ των Αγγέλων και μπορείς να την φτιάξεις με ότι κρέμα από φρούτο θέλεις, αλλά εμείς στην προτείνουμε ανεπιφύλακτα με λεμόνι.

Λίγα μυστικά ακόμα....Αντί για κέικ αγγέλων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρεις βάσεις παντεσπάνι, το οποίο θα βρέξετε με γάλα και κονιάκ.

Υλικά

Για το κέικ αγγέλων

1 κούπα αλεύρι μαλακό

1 βανίλια

3/4 κούπας άχνη

12 ασπράδια

1,5 κουταλάκι κρεμόριο

3/4 κούπας ζάχαρη

1/4 κουταλάκι αλάτι

Για το γαρνίρισμα

1 κιλο λεμόνι

3 κούπες κρέμα ζαχαροπλαστικής

1 κούπα σάλτσα λεμόνι

σαντιγί για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής για κέικ αγγέλων με λεμόνι από την Βέφα Αλεξιάδου - Οργασμός γεύσεων

Χτυπάμε τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι να πήξουν και προσθέτουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με την άχνη και τη βανίλια. Το προσθέτουμε στα αυγά απαλά και με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Το ψήνουμε σε μεγάλη φόρμα του κέικ ή σε ταψάκι 25 εκ. στους 190 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Η φόρμα δεν χρειάζεται να είναι βουτυρωμένη.

Όταν ψηθεί το βγάζουμε από τη φόρμα και όταν κρυώσει το κόβουμε σε τρεις πάτους.

Κρατάμε μερικές φράουλες για το γαρνίρισμα και τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε φετάκια.

Τις ανακατεύουμε με τη μισή σάλτσα φράουλας. Το ίδιο κάνουμε και με τις ολόκληρες φράουλες.

Στρώνουμε το 1/3 της κρέμας ζαχαροπλαστικής στην α' βάση και από πάνω βάζουμε τις μισές φράουλες με τη σάλτσα. Το κέικ αυτό δεν χρειάζεται ράντισμα.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και για τη β' βάση. Καλύπτουμε την πάνω βάση με την υπόλοιπη κρέμα και τις ολόκληρες φράουλες, περιχύνοντας με τη σάλτσα που πιθανώς έχει τρέξει. Αν θέλουμε βάζουμε και ελάχιστη σαντιγύ.