Τηγανίτες της γιαγιάς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Πασπαλισμένες με κανέλα και ζάχαρη

Χωρίς μαγιά με μόνο 3 υλικά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τηγανίτες της γιαγιάς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Πασπαλισμένες με κανέλα και ζάχαρη

Οι τηγανίτες της γιαγιάς, οι απλές τηγανίτες των παιδικών μας χρόνων από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τότε που στα γρήγορα, για να μας γλυκάνουν ανακάτευαν 3 απλά υλικά και σε λίγο ένα βουνό από αφράτες και τραγανές τηγανίτες μας έπαιρναν το μυαλό, πασπαλισμένες με κανέλα και ζάχαρη.

Η συνταγή είναι από το argiro.gr και είναι πραγματικά έτοιμη σε πέντε λεπτά! Παρακάτω θα δείτε τα υλικά που χρειάζεστε για να την φτιάξετε και βήμα βήμα την εκτέλεσή της.

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει
  • 3/4 φλ. νερό
  • 2 πρέζες αλάτι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για το γαρνίρισμα
  • μέλι θυμαρίσιο
  • πετιμέζι
  • κανελοζάχαρη

Εκτέλεση

  • Οι τηγανίτες της γιαγιάς χωρίς μαγιά, είναι μία εύκολη συνταγή με 3 μόνο υλικά. Νόστιμες και απλές, γίνονται στα γρήγορα και απολαμβάνονται αμέσως. Τηγανίζονται πάντα σε ελαιόλαδο και γαρνίρονται στα νησιά μας κυρίως με πετιμέζι αλλά καμιά φορά σερβίρονται με μέλι η κανελοζάχαρη.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το νερό. Ανακατεύουμε το χυλό. Τον αφήνουμε να σταθεί για 10-15′
  • Ζεσταίνουμε το τηγάνι και βάζουμε ελαιόλαδο 1/2 εκατοστό. Αφού κάψει το λάδι, κουταλιά κουταλιά ρίχνουμε μέσα τις παραδοσιακές τηγανίτες να ροδίσουν. Τις γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά.
  • Αφού ροδίσουν κι από την άλλη, τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Τις βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με πετιμέζι, μέλι ή πασπαλίζουμε κανελοζάχαρη.
  • Απολαύστε τις ζέστες.

Μυστικά για τις τηγανίτες της γιαγιάς

  • Οι παραδοσιακές τηγανίτες άλλοτε γίνονται με μαγιά και άλλοτε χωρίς μαγιά. Με μαγιά γίνονται φουσκωτές σαν λουκουμάδες, χωρίς μαγιά γίνονται πλακέ και τραγανές.
  • Τηγανίζονται πάντα σε ελαιόλαδο γιατί η μισή νοστιμιά της οφείλεται στο τηγάνισμα της ζύμης στο καλό ελαιόλαδο.
  • Απολαύστε τις τηγανίτες σας με πετιμέζι για μια vegan απόλαυση.
  • Αν έχετε χρόνο μπορείτε να αφήσετε την ζύμη σκεπασμένη να σταθεί για περισσότερη ώρα από 15′. Θα γίνουν πιο αφράτες έτσι.
  • Μπορείτε να κάνετε και τηγανίτες με ό,τι αλεύρι έχετε. Δηλαδή να χρησιμοποιήσετε αλεύρι χωρίς διογκωτικά πχ σταρένιο ή για όλες χρήσεις. Τότε όμως θα γίνουν πιο πλακέ στο σχήμα. Όπως και να τις φτιάξετε είναι απίθανες.

Οι τηγανίτες μήλου με κανέλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι τρέλα - Δεν θα μείνει κομμάτι

Οι τηγανίτες μήλου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι τρέλα. Θα της φτιάξετε και δεν θα μείνει κομμάτι. Μια συνταγή που θα λατρέψουν τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι μέσα στο σπίτι και θα τους ενθουσιάσει σίγουρα.

Τηγανίτες με μήλο και βουτυρωμένο μέλι. Είναι φανταστικές! Μυρωδάτες και αφράτες, αυτές οι τηγανίτες μήλου είναι σαν να τρως μηλόπιτα.

Υλικά Συνταγής

  • 1½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 αυγό
  • 1 φλ. γάλα
  • 2 μήλα καθαρισμένα και τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 1 κ.γλ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Για το γαρνίρισμα

  • 3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 3 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • φρέσκα φρούτα

Εκτέλεση

  • Για τις τηγανίτες μήλου, πρώτα κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και κάνουμε λακκούβα στο κέντρο. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα, τα ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Τέλος βάζουμε και τα τριμμένα μήλα. Αν το μήλο κατεβάσει πολύ υγρό, προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι, να χυλώσει.
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε σε χαμηλή φωτιά κουταλιές μείγματος. Ροδίζουμε κάθε τηγανίτα 1΄ από κάθε πλευρά.
  • Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το μέλι, να αραιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  • Περιχύνουμε τις τηγανίτες μήλου, γαρνίροντας με φρέσκα φρούτα.

Αν πάλι προτιμάτε τις αλμυρές συνταγές δείτε εδώ τα ντολμαδάκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

argiro.gr