Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι/σοκολάτα χωρίς αυγά

Έτοιμο σε χρόνο dt

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι/σοκολάτα χωρίς αυγά

Αυτό το νηστίσιμο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο, είναι τόσο εύκολο, υγιεινό και οικονομικό, που σίγουρα θα το μάθετε απέξω τόσες φορές που θα το φτιάξετε! Έχει γεύση σοκολάτα/πορτοκάλι!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για ακόμα μια φορά δημιουργεί στο argiro.gr κι εμείς παρακάτω σας έχουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε την συγκεκριμένη συνταγή στο σπίτι σας.

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1½ κουτ. σούπας ξίδι
  • 1½ κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γραμ. κουβερτούρα (προαιρετικά)

Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας

  • 1 /2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ κακάο
  • 1 κ.σ νηστίσιμο βούτυρο
  • 1/4 φλ. νερό

Εκτέλεση

  • Για το κέικ χωρίς αυγά, βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
  • Προσθέτουμε το νερό.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
  • Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
  • Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 βαθμούς C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.
  • Αν θέλετε μεγάλο κέικ, όπως της φωτογραφίας, βάζετε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ το μείγμα και ψήνετε στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 55 λεπτά. Να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Ελέγχετε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά του κι αυτό να βγαίνει καθαρό και στεγνό. Αφήστε το να σταθεί λίγο στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί και μετά το ξεφορμάρετε. Αλλιώς θα σας διαλυθεί. Δεν έχει μέσα υλικά να κρατούν το μείγμα δεμένο.
  • Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.
  • Πάντα να ελέγχετε αν ψήθηκε το κέντρο του κέικ, μετά το πέρας του χρόνου ψησίματος.
  • Αν δεν θέλετε να βάλετε σοκολάτα σαν γαρνίρισμα, φτιάξτε το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας
  • Βράστε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί, σε μια μικρή κατσαρόλα. Κακάο, ζάχαρη, νερό και φυτικό βούτυρο να γίνει παχύ σιρόπι. Μπορείτε να αρωματίσετε το νηστίσιμο γλάσο με βανίλια ή λίγο λικέρ. Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο. Αφήστε το λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το κέικ. Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται σαν νηστίσιμο γλάσο.

Επίσης, δες κι αυτή την συνταγή! Είναι γρήγορο γλυκό ψυγείου αλλά με σχεδόν μηδενικές θερμίδες!

Νηστίσιμο κέικ με πορτοκάλι και κανέλα

Σας βρήκαμε την πιο υπέροχη νηστίσιμη γλυκιά συνταγή και είναι από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε κι εσείς εύκολα και γρήγορα το κέικ με πορτοκάλι και κανέλα και... θα μας θυμηθείτε.

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr όπως και τα βήματα που θα δεις παρακάτω για να κάνεις πάντα ένα κέικ να σου βγαίνει νόστιμο!

Υλικά Συνταγής

  • ½ φλ. ζάχαρη καστανή (κατά προτίμηση)
  • ½ φλ. ηλιέλαιο (ή σουσαμέλαιο ή μαργαρίνη λιωμένη)
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 ½ φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 ½ κ.γλ. baking
  • ½ φλ. σταφίδες ανάμεικτες

Εκτέλεση

  • Για το νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι, βάζουμε σε μπολ ζάχαρη, λάδι, κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, γαρύφαλλο, αλάτι και με κουτάλι ανακατεύουμε.
  • Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και την προσθέτουμε.
  • Τέλος, ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής με το baking και το ρίχνουμε στα υγρά. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε και τις σταφίδες.
  • Ισομοιράζουμε σε λαδωμένα φορμάκια μιας χρήσεως. Ψήνουμε στους 170ο C αντιστάσεις για 30΄ ή στον αέρα στους 160ο c για 20-25΄.